Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Παίρνουν πίσω την εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο και βενζίνη;

- Αιτία η υψηλή διεθνής τιμή του πετρελαίου
- Θα εφαρμοζόταν από το Φθινόπωρο
- Εξετάζουν το σενάριο να συνδέσουν τον φόρο με την τιμή του αργού


Στην επανεξέταση της επιβολής του μέτρου της εξίσωσης των φόρων στο θέρμανσης και κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο, φαίνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση, λόγω και των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών...
, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε "όλα τα εξετάζουμε", χωρίς, πάντως, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο υπολογίζει έσοδα τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ από την εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, από τα οποία περίπου 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις αδύναμες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού, με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης.

 Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, κατά την ολιγοήμερη παραμονή της τρόικας στην Αθήνα (το κλιμάκιο των ελεγκτών φτάνει στις 4 Απριλίου), αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ.

Μια σκέψη που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να συνδεθεί ο φόρος με την τιμή του αργού πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Μπρεντ). Δηλαδή όσο αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ο φόρος στα καύσιμα θα υποχωρεί και αντιστρόφως, ώστε να διατηρείται σταθερή η τιμή που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Η δεύτερη λύση που μελετά το οικονομικό επιτελείο, και συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι να ακυρωθεί η εξαγγελθείσα εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, δηλαδή το μέτρο να μην ισχύσει καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου