Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αναστολή της στρατιωτικής άσκησης στη Χίο


Η δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2011 από τους κατοίκους της Σιδηρούντας και του Λιθίου της Χίου (αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που δημοσίευσε το tvpatrida.gr), η άμεση αντίδραση του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» οδήγησε στην αναστολή της στρατιωτικής άσκησης που ξεκίνησε τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 στα βορειοδυτικά της Χίου.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις τελικά αποσύρθηκαν.

Η ανεξέλεγκτη χρήση... πραγματικών πυρών επί τρεις μέρες από βαρέα πυροβόλα όπλα στη θαλάσσια ζώνη - χωρίς να υπάρχουν καν συγκεκριμένοι στόχοι - προκάλεσε εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση σε ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της περιοχής, στα οποία ψαρεύουν καθημερινά περίπου 40 αλιευτικά σκάφη.

Η αναίτια καταστροφή που προκλήθηκε στη θαλάσσια ζώνη και τα ωστικά κύματα που ακολούθησαν από τις εκρήξεις που πραγματοποίησαν το Πεζικό και το Πυροβολικό του Στρατού Ξηράς θεωρείται μη αναστρέψιμη, ενώ θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για την ανάκαμψη του - μέχρι πρόσφατα - παραγωγικού αλιευτικού πεδίου.

Εύλογα ερωτηματικά γεννώνται για τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής άσκησης. Κυρίως, για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή ενός χώρου με σημαντική περιβαλλοντική, αρχαιολογική και οικονομική σημασία, αλλά και για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση προς τους κατοίκους (όπως όφειλε να πράξει η 96 ΑΔΤΕ).

Απορία γεννάται ακόμα για το αν, πότε και πώς θα γίνει εκκαθάριση της περιοχής από τα μη απενεργοποιημένα βλήματα, τα οποία δημιουργούν δικαιολογημένο αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία.

Επισημαίνεται ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο πεδίο βολής που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στο νότιο τμήμα της Χίου, εντοπίζονται ακόμα από τους κατοίκους μη απενεργοποιημένα βλήματα.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος»: «Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε αν η περίπτωση της Χίου θα αποτελέσει στο μέλλον παράδειγμα προς αποφυγή για τις ένοπλες δυνάμεις ή αν θα πρέπει οι νησιωτικές κοινωνίες να ζουν στο εξής σε καθεστώς ετοιμότητας για να αντιμετωπίζουν τέτοιες αναίτιες επιθέσεις στον ζωτικό τους χώρο.

Όσο η "περιβαλλοντική ευαισθησία" της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων θα εξαντλείται σε ανέξοδες δημοσιοσχεσίτικες εξαγγελίες και σε ανεφάρμοστες διαταγές "διαρκούς" ισχύος, το Αρχιπέλαγος θα πιέζει για λύσεις εφικτές και θα βρίσκεται στο πλευρό των νησιωτικών κοινωνιών.

Η βίαιη αφαίρεση του δικαιώματος της πρόσβασης σε βασικές πηγές που αποτελούν προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου θρέφει την ερημοποίηση και την αστικοποίηση και δημιουργεί νέα "Φαρμακονήσια".

Όταν συνεχίζουμε να καταστρέφουμε οι ίδιοι τα εδάφη και τον φυσικό μας πλούτο, η έννοια της προστασίας της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας γίνεται ανεδαφική.».

Πηγή: www.zoosos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου