Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Παραιτήθηκε ο Χάρης Παμπούκης για το θέμα της επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Ο Χάρης Παμπούκης είχε ζητήσει την επανασύσταση του ΥΕΝΛίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παμπούκης προς το παρόν δεν θα αντικατασταθεί και οι αρμοδιότητες του θα περάσουν στον υπουργό κ. Μιχάλη. Χρυσοχοΐδη.

Η παραίτηση προκάλεσε αίσθηση και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ο Χάρης Παμπούκης ήταν εκ των...
στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ως προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός σε όλη τη μέχρι τώρα διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Παμπούκη είχε αρκετές αιχμές. «Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά», αναφέρει.

«Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας», υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη προκλήθηκε ένταση όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, αναφέρθηκε, χωρίς να κατονομάσει τον κ. Παμπούκη, στα περί επανασύστασης του ΥΕΝ. «Δέχομαι υπονόμευση από μέλη της κυβέρνησης που εγείρουν θέμα επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας με ενσωμάτωση και του λιμενικού», φέρεται να είπε.

«Έχεις δίκιο, είμαστε ένα συλλογικό όργανο και εγώ δεν θέλω υπουργούς κολλημένους με τις καρέκλες», παρενέβη ο κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Παμπούκη, ο πρώην υπουργός δεν δυσαρεστήθηκε από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού αλλά από τις μετέπειτα διευκρινίσεις ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της χωρίς να τίθεται θέμα αλλαγής στη δομή της, δηλαδή ότι η πρόταση για επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απορρίπτεται.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του κ. Παμπούκη που επικαλείται Το Βήμα, από την αρχή του Αυγούστου ο κ. Παμπούκης είχε υποβάλει επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό, καθώς όπως λένε έβλεπε ότι η διοικητική οντότητα που κλήθηκε να διαχειριστεί δεν ήταν λειτουργική.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι είχε διαπιστώσει το πρόβλημα από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ενώ η πλειονότητα των παραγόντων που ασχολούνται με τη ναυτιλία πίεζαν για την επανασύσταση του υπουργείου δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση στον Πειραιά.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

» Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.

» Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.

» Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.

» Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ’ αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.

» Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.

» Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο.»

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό «έστω και την υστάτη ώρα» να προχωρήσει στην επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

«Ο κ. Παμπούκης το κατάλαβε έστω και αργά. Υπέβαλε την παραίτησή του. Την οποία χαρακτήρισε μάλιστα, ως 'αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας'. Ο κ. Παπανδρέου, όμως, επιμένει στο λάθος. Αρνείται πεισματικά, κόντρα στο συμφέρον της χώρας, να δεχθεί αυτό που προτείνει εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς: Να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας.»

Ο ΛΑΟΣ τόνισε ότι από την κυβέρνηση έφυγε ένας «ευφυής και συνεπής υπουργός. Προτίμησε την αξιοπρέπειά του από την απόπειρα γελοιοποιήσεως που επιχείρησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Παρέδωσε μαθήματα που ελπίζουμε να ακολουθηθούν και από άλλους.»

«Οι περιπέτειες για την ελληνική ναυτιλία συνεχίζονται με την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί τις συγκρούσεις συμφερόντων στο χώρο αυτό», αναφέρει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας, σχολιάζοντας την παραίτηση του Χ.Παμπούκη.

Ο κ. Δρίτσας προσθέτει ότι «οι παλινωδίες και οι ανακολουθίες οξύνονται με την παραίτηση Παμπούκη» και υποστηρίζει ότι «η ναυτιλία χρειάζεται ένα πολιτικό/αναπτυξιακό Υπουργείο, όχι βέβαια στρατιωτικοποιημένο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, ανέφερε ότι «χρειάσθηκαν δυο μήνες για να αρχίσει η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου να φυλλοροεί», σημείωσε ότι οι περισσότεροι υπουργοί «ακολουθώντας προσωπικές στρατηγικές ψάχνουν προσχήματα για να μην προχωρήσουν τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα» και κατέληξε καλώντας σε « εθνική συνεννόηση».

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα στην επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απευθύνει ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, σε δηλώσεις του με αφορμή την παραίτηση του Χ.Παμπούκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου