Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτό είναι το νέο χαράτσι: Κανένα ακίνητο δε θα μεταβιβάζεται δίχως πιστοποιητικό "μη αυθαιρεσίας"!

- Δε θα μπορείτε να γράψετε το σπίτι σας στα παιδιά σας δίχως αυτό το χαρτί
- Αφορά όλα τα ακίνητα: σπίτια, μαγαζιά, αποθήκες ακόμη και...μαντριά
- Φυλακή και χρηματικά πρόστιμα προβλέπονται για όσους"μαγειρέψουν" το πιστοποιητικό
- Πως θα υπολογίσετε πόσα θα πληρώσετε για το νέο χαράτσι


Νέα φοροεπιδρομή στα ακίνητα αποφάσισε η κυβέρνηση σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε στις 13/9/2011 για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών και δημοσιέυτηκε στο ΦΕΚ στις 21/9/2011.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ...

Σύμφωνα με το νόμο σε κάθε δικαιοπραξία (πώληση, μεταβίβαση, επικαρπία ακινήτου κ.λπ) καθώς και σε σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο θα πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού με τις οποίες να δηλώνεται και να βεβαιώνεται ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές.

Για να το πούμε με απλά λόγια ακόμη και εάν θέλετε να γράψετε το σπίτι σας στα παιδιά σας ή αν θέλετε να το πουλήσετε γιατί δεν αντέχετε τα οικονομικά του βάρη δε θα μπορείτε να το κάνετε εάν πρώτα δε φωνάξετε μηχανικό που θα σας συντάξει πιστοποιητικό ΜΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ.

Για παράδειγμα στο νόμο για τη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν εκτός από τα κλασικά αυθαίρετα, κτίρια που έχουν υπέρβαση στο επιτρεπόμενο ύψος και όγκο του κτιρίου γενικότερα, στα επιτρεπόμενα τετραγωνικά δόμησης, στα επιτρεπόμενα τετραγωνικά κάλυψης με αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, αλλά και κτίρια με άλλες αυθαιρεσίες που θα πρέπει να διευκρινισθούν από τις συνοδευτικές εγκυκλίους του νόμου.

ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΣ ΟΣΟΥΣ "ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΝ" ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Οι συμβολαιογράφοι που θα συντάσσουν συμβόλαια, οι μεσίτες, οι δικηγόροι, οι υποθηκοφύλακες και οι λοιποί που εμπλέκονται σε αυτά, εφόσον δεν έχει επισυναφθεί η παραπάνω δήλωση και βεβαίωση, θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή έως 100.000€ ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής.
Οι παραπάνω ποινές αφορούν και τους μηχανικούς που θα χορηγήσουν ανακριβή βεβαίωση στους οποίους επιπλέον θα επιβάλλεται και προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος.

Συνεπώς για να μπορέσει κάποιος να μεταβιβάσει το ακίνητό του θα πρέπει να εξασφαλίσει την παραπάνω βεβαίωση μηχανικού, άρα να μην έχει αυθαιρεσίες το ακίνητό του.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο θα ετοιμάσει τη βεβαίωση που υπογράφουν οι μηχανικοί και γίνεται προσπάθεια αυτή να αφορά μόνο σημαντικές παρανομίες (σημαντικές υπερβάσεις ύψους, δόμησης, όγκου, αλλαγές χρήσεως) και όχι μικροαυθερεσίες (π.χ υπέρβαση ύψους κατά 5 εκατοστά, μικρότερο από το προβλεπόμενο λεβητοστάσιο κ.λ.π) γιατί σε αυτή την περίπτωση το 95% των ακινήτων σε όλη τη χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στο νόμο για ρύθμιση.

Ο νόμος εξαιρεί από τη ρύθμιση ακίνητα προ του 1955, ακίνητα που έχουν νομιμοποιηθεί με άλλους νόμους (νόμος Τρίτση 1983) και που έχει περατωθεί η διατήρησή τους με το νόμο 3843/2010 (ημιυπαίθριοι), όταν όμως τα ακίνητα αυτά δε βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο πόλης, σε δάσος, δημόσιο κτήμα, αρχαιολογικό χώρο κ.λ.π

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει υπόγειο 35 τ.μ που είναι κατοικία και στη δήλωσή του με το νόμο για τους ημιυπαίθριους δήλωσε 24 τ.μ για να πληρώσει μικρότερο πρόστιμο δεν θα μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητό του γιατί δε θα πάρει τη βεβαίωση.

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος για τη ρύθμιση σε γενικές γραμμές είναι ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Χ 15% Χ ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ Χ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ.

Οι συντελεστές είναι αρκετοί και εξαρτώνται από την ύπαρξη ή όχι οικοδομικής άδειας, από τον αν το ακίνητο είναι εντός ή εκτός σχεδίου ή οικισμού, το είδος της παράβασης κ.λ.π.

Με την πληρωμή του προστίμου αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων για κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός μέχρι 28/7/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου