Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τι θα γίνει τελικά με τις αποδείξεις

Η τρόϊκα επιστρέφει στην Αθήνα και το «χαλί» το …έστρωσαν τα νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που συζητά και σήμερα η κυβερνητική επιτροπή, με αιχμή του δόρατος το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που θα ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου, αλλά και το πρόγραμμα «εφεδρείας» στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεσοσταθμική μείωση...
20% στις μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου, η οποία απορρέει από το νέο μισθολόγιο, θα μεταφράζεται σε μισθούς των 1500 ευρώ (συν πλην 200 ευρώ) για τους... υψηλόμισθους, και θεαματική μείωση της «ψαλίδας» από τον νεοεισερχόμενο μέχρι τον γενικό διευθυντή υπουργείου σε λιγότερο από 1.000 ευρώ!

Υπό το βλέμμα της Τρόικα πλέον, δεν θα επιτρέπονται άλλες προσπάθειες  αναδίπλωσης, όπως  στο θέμα των αποδείξεων. Το νέο σύστημα Βενιζέλου με τις αποδείξεις  θα ισχύσει τελικά από τα εισοδήματα του 2012 και όχι για τα φετινά, όπως αρχικά ειπώθηκε.

Έτσι, στην φορολογική δήλωση που θα υποβάλουμε την προσεχή άνοιξη -για τα εισοδήματα του 2011- θα ισχύσει κανονικά η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου που αποσυνδέει μεν το αφορολόγητο από την συλλογή αποδείξεων, αναγκάζει όμως τους φορολογούμενους να προσκομίσουν αποδείξεις σε ποσοστό 25% επί του εισοδήματος για να αποφύγουν το φορο-πέναλτι του 10%.

Όπως και να έχει με τα νέα δεδομένα που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η φορολογική δήλωση του 2013 μεταμορφώνεται σε ένα σκληρό πόθεν έσχες: Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είτε καταναλώνεται ή αποταμιεύεται θα πρέπει να αποτυπωθεί στην φορολογική δήλωση του 2013.

Όσον αφορά στην κατανάλωση, πλέον, οι κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τις αποδείξεις επεκτείνονται στο σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.λπ.).

Ο φορολογούμενος όμως θα πρέπει να δηλώνει και το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύει. Καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές και ακίνητα θα δηλώνονται από το επόμενο έτος σε ειδικό έντυπο που θα συνοδεύει τη φορολογική μας δήλωση.

Συγκεκριμένα το νέο σύστημα αποτύπωσης των εισοδημάτων περιγράφεται από τον υπουργό οικονομικών ως εξής: «το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους. Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).

Δηλαδή, αν για παράδειγμα κάποιος έχει εισόδημα 50.000 ευρώ και έχει αποδείξεις για τις 20.000, τότε θα οφείλει να αποδείξει τι έχει κάνει τις υπόλοιπες 30.000 ευρώ. Αν έχει προχωρήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων ή τα έχει καταθέσει στην τράπεζα, λογικά, δεν θα επιβαρύνεται με το πέναλτι καθώς εκτός των άλλων τόσο οι αγορές ακινήτων, όσο και οι τραπεζικές καταθέσεις φορολογούνται αυτοτελώς με άλλο τρόπο. Αν όμως, όπως έχει δικαίωμα, δεν θέλει ή δεν μπορεί να δηλώσει τι έχει κάνει τη διαφορά των 30.000 ευρώ τότε, προφανώς, θα εμπίπτει στην κατηγορία του πέναλτι, δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο με κάποιον συντελεστή που δεν έχει ακόμα καθοριστεί
Στο ερώτημα πως θα αντιστοιχίσει η κυβέρνηση τα εισοδήματα με το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να προκύπτουν από την κατανάλωση ο υπουργός παρέπεμψε στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής λέγοντας ότι «από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο».

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε πως οι πολίτες θα υποχρεωθούν να συλλέγουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους που προβλέπεται σήμερα, όμως το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματός τους. Τόνισε δε ότι το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι δεν έχει οριστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου