Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Αρχές του 2012 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων

Αρχές του 2012 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγωνΒενιζέλος: Διασφαλίζεται η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Τις τελευταίες επτά ημέρες στις Βρυξέλλες αποφασίστηκαν κρίσιμα θέματα για την Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά...
«αποφασίστηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης. Θα εισπράξουμε 8 δισ. ευρώ πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. Δεύτερον αποφασίστηκε η εφαρμογή νέου προγράμματος 100 δισ. ευρώ για 2012-2014 για τη στήριξη της Ελλάδας-συμμετοχή επίσημου τομέα.

Τρίτον αποφασίστηκε μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού τομέα ένα νέο σχήμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού, το PSI+ το οποίο είναι ευνοϊκότερο για την Ελλάδα αλλά σκληρότερο για τις τράπεζες. Όπως είπε «πριν το τέλος του έτους πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα. Αρχές του 2012 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI».

Έχουμε τετραπλασιασμό του ωφέλιμου αποτελέσματος για την Ελλάδα ρίπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι «τα μέτρα της 21ης Ιουλίου διατηρούνται και με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και ότι το νέο πρόγραμμα έχει μικρότερα επιτόκια και περίοδο χάριτος».

«Στοχεύουμε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2020» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα ανέφερε ότι διασφαλίζεται η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η απόφαση προβλέπει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πόρους των αποκρατικοποιήσεων. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2010-2011 απέδωσε αποτελέσματα στο 10% του ΑΕΠ, υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης.

Επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι «η στάση του ΔΝΤ και η μελέτη του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πίεσαν για αλλαγές». Όσον αφορά το έλλειμμα του 2009 τόνισε ότι «έφτασε το 15,9% του ΑΕΠ». Επίσης είπε χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν λαμβανόταν η χθεσινή απόφαση το 2020 το χρέος θα ήταν 173% του ΑΕΠ».

Για ιστορική αμεριμνησία πολιτική και οικονομική κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο υπ. Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «με εκπλήσσει το ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις συντηρητικές και προοδευτικές που μιλούν για "οπισθοφυλακή" των τραπεζιτών. Δεν έχω ακούσει πολιτικές δυνάμεις, που θέλουν να παίξουν ρόλο, να είναι κατά της μείωσης του βάρους που σηκώνει ο λαός» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ενδέχεται να έχουμε μείωση ονομαστική αξίας των ομολόγων των ασφαλιστικών, μείωση μικρότερη από τη σημερινή εμπορική αξία. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «δεν θίγονται οι συντάξεις, λόγω της σταθεροποίησης της οικονομίας.

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα-κατόχους ελληνικών ομολόγων, είναι ασαφές ακόμα εάν θα εξαιρεθούν από το κούρεμα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι για «τους επόμενους τέσσερις μήνες πρέπει να εφαρμοστούν οι προκαταβολικές ενέργειες, πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης. Προχωρούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αρχής γενομένης από τη φορολογική και δημοσιονομική διοίκηση.

Στόχος μας, όπως είπε είναι η συζήτηση και ψήφιση του νέου εθνικού φορολογικού και η ψήφιση του οριστικού σχεδίου προϋπολογισμού του 2012».

Παράλληλα τόνισε ότι «οι στιγμές είναι ιστορικές. Θέλει δουλειά, τύχη, συναίνεση, υπομονή. Ο ελληνικός λαός έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου