Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ο Κωστής Μουσουρούλης ζήτησε την αναστολή της ένταξης του Οίκου Ναύτου στο ΕΟΠΥΥ

Την αναστολή της ένταξης του Οίκου Ναύτου στο ΕΟΠΥΥ, ζητά με επιστολή του, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ο βουλευτής Χίου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωστής Μουσουρούλης.

Ειδικότερα, ο βουλευτής εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων...
που έχουν προταθεί για την ένταξη του Οίκου Ναύτου στο ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική κατάσταση που υπάρχει. Με τις ρυθμίσεις, αν και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η προχειρότητα της ένταξης του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, διασπώνται περαιτέρω οι δομές του, ενώ ο οριζόντιος τρόπος προσέγγισης των ζητημάτων, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Χίο, υπογράμμισε ότι με την αμφίβολη μεταφορά των ιατρών και οδοντιάτρων του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πρακτικά δεν λειτουργεί, καλείται στην πραγματικότητα το 20% του πληθυσμού να απευθύνεται στα ιατρεία του ΙΚΑ και του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάρρευση το σύστημα παροχής υγείας.

Για το θέμα αυτό πρότεινε, τόσο στην Επιτροπή, όσο και με τη σημερινή επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Α. Λοβέρδο και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη, την αναστολή της ένταξης του Οίκου Ναύτου στο ΕΟΠΥΥ έως τις 31.08.2012, με κάλυψη των υποχρεώσεων και των ελλειμμάτων του έως την 01.04.2012 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον πρότεινε, σε κάθε περίπτωση, την παράταση των συμβάσεων των ιατρών και οδοντιάτρων του, έως τον Οκτώβριο, ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα. Για τα ανωτέρω, πρόκειται να καταθέσει και σχετική τροπολογία.

Σχετικά με το ΝΑΤ, ο Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε ότι αν και η σχέση ενεργών ναυτικών προς συνταξιούχους είναι 1:5, το Μεσοπρόθεσμο που εισηγήθηκε ο σημερινός αρχηγός του Πα.Σο.Κ. Ε. Βενιζέλος τον Ιούνιο 2011, μείωσε τη χρηματοδότηση του ταμείου κατά 50 εκ. € το 2011 και κατά 100 εκ. € το 2012. Αποτέλεσμα αυτών είναι, εκτός από τη μείωση των συντάξεων, να μην μπορεί σήμερα να χρηματοδοτηθεί επαρκώς ο Οίκος Ναύτου, να έχουν μειωθεί τα αποθεματικά των δύο οργανισμών και να κινδυνεύει η λειτουργία τους.

Τέλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υπενθύμισε τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, επισημαίνοντας τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μετά την αλλοπρόσαλλη πολιτική των Κυβερνήσεων του Πα.Σο.Κ., στο χώρο της ναυτιλίας.

Χαρακτηριστικό της διάσπασης αρμοδιοτήτων που επικρατεί είναι ότι:

Δεν υπάρχει αυτοτελές Υπουργείο Ναυτιλίας. Το λιμενικό υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το ΝΑΤ, ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών και το Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθένειας Ναυτικών στο Υπουργείο Εργασίας. Ο Οίκος Ναύτου στο Υπουργείο Υγείας. Το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης, οι ΑΕΝ και η διοικητική υποστήριξη της ναυτιλίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Κωστή Μουσουρούλη, προς τους υπουργούς, Υγείας-Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο και Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, έχει ως εξής:

"Κύριοι Υπουργοί,

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και ο Οίκος Ναύτου (Ο.Ν.), παρέχουν ασφάλιση και περίθαλψη στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους και έχουν δημιουργηθεί κατά βάση από τις δικές τους εισφορές. Με το άρθρο 27 του Ν. 3863/2010, ο κλάδος κύριας σύνταξης του ΝΑΤ εντάσσεται από 01.01.2013 στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αφού προηγηθεί ειδική οικονομική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ), ενώ με ΚΥΑ των Υπουργών Ανάπτυξης και Εργασίας, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις εισφορές, τα θέματα περιουσίας και τα ζητήματα κάλυψης ελλειμμάτων.

Με την παρούσα σας εκφράζω τις έντονες επιφυλάξεις μου για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων  των Νόμων 3918/2011, 3965/2011 και 4052/2012.  Η ένταξη του Ο.Ν. στον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση που υπάρχει. Πέραν της συμφωνίας ή διαφωνίας για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, σας επισημαίνω και πάλι ότι η οριζόντια αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα. Σας καλώ λοιπόν να λάβετε υπόψη σας ότι στη Χίο περισσότερο από το 20% του πληθυσμού είναι δικαιούχοι παροχών του Ο.Ν., καθώς το νησί έχει πλούσια ναυτική παράδοση. Δεν μπορεί, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί με το ίδιο κριτήριο, όπως η κάθε άλλη περιοχή της χώρας, όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχες αναλογίες.

Στα εμπόδια αυτά έχω ήδη αναφερθεί στο πλαίσιο των συζητήσεων επί των νομοσχεδίων «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις» και «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος - Νέα Εταιρική Μορφή - Σήματα - Μεσίτες Ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις».

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χαοτική κατάσταση που διαμορφώνεται με τις ανωτέρω ρυθμίσεις (από Δευτέρα οι ασφαλισμένοι δε γνωρίζουν πού θα απευθυνθούν, ποιοι είναι οι συμβεβλημένοι πάροχοι, ποιος θα τους εξυπηρετήσεις κ.α.), σας καλώ να αναστείλετε την ένταξη του ΟΝ στον ΕΟΠΥΥ έως τις 31.08.2012, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κάλυψη των υποχρεώσεων και των ελλειμμάτων του έως την 01.04.2012 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Για το θέμα αυτό θα σας καταθέσω σχετική τροπολογία.

Περαιτέρω σας υπενθυμίζω ότι στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, μεταξύ άλλων, πρότεινα να επεκτείνετε τις συμβάσεις των ιατρών και οδοντιάτρων που έχουν συμβληθεί με τον Ο.Ν. στη Χίο έως και τον Οκτώβριο του 2012, αντί της άμεσης ένταξής τους στον ΕΟΠΥΥ εφόσον το ζητήσουν. Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά δε λειτουργεί, η επισφαλής ένταξη των ιατρών και οδοντιάτρων του Ο.Ν., πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς περίπου 14.000 δικαιούχοι της Χίου στην πραγματικότητα θα πρέπει να απευθύνονται στα ιατρεία του ΙΚΑ και του Νοσοκομείου. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει την κατάρρευση της λειτουργίας των δομών παροχής υγείας στο Νομό.

Σας καλώ να επανεξετάσετε το θέμα και να αποδεχθείτε την πρόταση μου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου