Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ο νόμος που «κυνηγάει» τους κακοπληρωτές

Ο νόμος που «κυνηγάει» τους κακοπληρωτέςΣημαντικές αλλαγές στη διαδικασία απόδοσης χρεωστούμενων μισθίων

Όπλο κατά των κακοπληρωτών είναι ο νόμος Ν. 4055/2012 ο οποίος επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία διαταγής για την απόδοση των μισθίων.

Πλέον με τις νέες διατάξεις ο εκμισθωτής μπορεί να ζητήσει με ειδικό καταψηφιστικό αίτημα να υποχρεωθεί ο μισθωτής να του...
καταβάλλει και τα ανεξόφλητα ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Στην περίπτωση που υπάρχουν και ζημιές στο μίσθιο για τις οποίες ο ιδιοκτήτης ζητά αποζημίωση, τότε απαιτείται ειδικό αίτημα στο Δικαστήριο, που μπορεί να προβληθεί μόνο στις δύο πρώτες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, όταν υπάρχει ενεργής μίσθωση που η έναρξη της αποδεικνύεται εγγράφως δηλαδή αρχικό συμφωνητικό μίσθωσης νομίμως υπογεγραμμένο που έχει κατατεθεί νόμιμα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ και ο μισθωτής δεν καταβάλλει το μίσθωμα μέσα στην προθεσμία που έχει ορισθεί από την σύμβαση μίσθωσης, τότε ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο για απόδοση της χρήσης του μισθίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η κοινοποίηση έγγραφης όχλησης και επίδοση της με δικαστικό επιμελητή 15 ημέρες πριν από την κατάθεση της αίτησης, η οποία απαιτείται μόνον την πρώτη φορά δηλαδή, όταν για πρώτη φορά σημειωθεί καθυστέρηση καταβολής μισθωμάτων. Στην αίτηση για απόδοση, μπορεί να σωρευτεί και αίτημα καταδίκης για χρηματική απαίτηση από οφειλόμενα μισθώματα, κοινόχρηστες δαπάνες, τέλη και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, εφόσον το ύψος τους αποδεικνύεται από δημόσια ή ιδιωτικά έγγραφα, ιδίως λογαριασμούς κοινοχρήστων και οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Η διαταγή πληρωμής αποτελεί τίτλο εκτελεστό και η εκτέλεση της μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού παρέλθουν 20 ημέρες από την επίδοση αντιγράφου εξ απογράφου με επιταγή προς εκτέλεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου