Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Οι τράπεζες κλείνουν κι άλλο τη "στρόφιγγα" των δανείων

Πιο αναλυτικά, το χρέος των επιχειρήσεων περιορίστηκε στα 118,3 δισ. ευρώ με τις χορηγήσεις να καταγράφουν μείωση κατά 3,3%Περαιτέρω μείωση εμφάνισαν οι χορηγήσεις των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν φέτος τον Μάρτιο κατά...
4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011, έναντι μείωσης 3,8% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριος 2012- 2011).

Συνολικά, τον Μάρτιο, οι αποπληρωμές υφισταμένων δανείων προς τις τράπεζες ξεπέρασαν τις νέες χορηγήσεις κατά περίπου 1,36 δισ. ευρώ. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες να υποχωρήσει στα 245 δισ. ευρώ από 255,3 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.

Πιο αναλυτικά, το χρέος των επιχειρήσεων περιορίστηκε στα 118,3 δισ. ευρώ με τις χορηγήσεις να καταγράφουν μείωση κατά 3,3%. Μειωμένες ήταν οι χορηγήσεις σε όλους τους επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με εξαίρεση τον ηλεκτρισμό- φωταέριο, όπου καταγράφεται μία αύξηση της τάξεως του 10,4%.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 26 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Μάρτιος 2011: αρνητική καθαρή ροή 86 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης αυξήθηκε σε -7,2% από -7,8% τον προηγούμενο μήνα παραμένοντας όμως σε αρνητικό επίπεδο.

Μειωμένη κατά 4,4% σε σχέση με πέρυσι ήταν η χρηματοδότηση των νοικοκυριών με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με αποτέλεσμα το συνολικό τους χρέος προς τις τράπεζες να μειωθεί περαιτέρω στα τέλος του πρώτου τριμήνου στα 111,7 δισ. ευρώ, από 117 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011.Τον Μάρτιο η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική ύψους 406 εκατ. ευρώ, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 326 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2011. Στα στεγαστικά καταγράφεται τον Μάρτιο μείωση της χρηματοδότησης κατά 3,4% περιορίζοντας έτσι το συνολικό τους υπόλοιπο στα 77,6 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Οι χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων ήταν μειωμένες κατά 6,8%, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος των νοικοκυριών σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια να υποχωρήσει στα 32,3 δισ. ευρώ έναντι 34,4 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου