Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη λαθρομετανάστευση

Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη λαθρομετανάστευσηΑφορά την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών

Η ΕΕ και η Τουρκία μονογράφησαν στις Βρυξέλλες συμφωνία για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών, την επομένη μιας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για την παροχή διευκολύνσεων στη χορήγηση...
θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ χαιρέτισε τη μονογραφή της συμφωνίας αυτής που «θα επιτρέψει προς το κοινό μας συμφέρον να ελέγχουμε καλύτερα τα σύνορα και να διαχειριζόμαστε τη μετανάστευση».

Η δανική κυβέρνηση επιθυμεί να οργανώσει την επίσημη υπογραφή αυτής της συμφωνίας επανεισδοχής πριν από το τέλος της εναλλασσόμενης προεδρίας της στην ΕΕ, στις 30 Ιουνίου.

Καμία ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί, διότι τα κράτη της ΕΕ πρέπει ακόμη να δώσουν επίσημα εντολή στην Σεσίλια Μάλμστρομ να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, που είχε μπλοκαριστεί από την Άγκυρα, η οποία σε αντάλλαγμα απαιτούσε διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας.

Η Κύπρος, της οποίας οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τεταμένες, αποδέχτηκε σήμερα να άρει τις επιφυλάξεις της.Το διαιρεμένο νησί θα αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.

Ομως «αυτή η διευκόλυνση για τις θεωρήσεις εισόδου δεν είναι για αύριο», τόνισε μία ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή Η Άγκυρα, πράγματι, θα πρέπει να εκπληρώσει μια σειρά από προϋποθέσεις.

«Η συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα από τα ευρωπαϊκά κράτη περιλαμβάνει μια διαδικασία που θα είναι πολύ μακρά, και θα διαρκέσει πολλά χρόνια», τόνισε ένας Ευρωπαίος διαπραγματευτής.

«Ενα σχέδιο Δράσης» θα υποβληθεί στην Άγκυρα και περιλαμβάνει «μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως η υποχρέωση για τις τουρκικές αρχές να συνεργάζονται με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για την καλύτερη παρακολούθηση των συνόρων τους με την ΕΕ, να επανεξετάσουν την πολιτική τους των θεωρήσεων με τις τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης και να υπογράψουν τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ», είπε.

«Ο δρόμος παραμένει στενός και είναι επίσης απαραίτητο οι Τούρκοι να συμφωνήσουν να παίξουν το παιχνίδι», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου