Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Σιτίζονται χάρη στη φιλανθρωπία των κατοίκων και του δήμου

Σιτίζονται χάρη στη φιλανθρωπία των κατοίκων και του δήμουΠροβληματίζει το θέμα των μεταναστών στη Λέσβο

Περισσότεροι από 200 παράνομοι μετανάστες ζουν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου και των αστυνομικών τμημάτων της περιφέρειας, σε υποδομές φτιαγμένες όχι για περισσότερους από 50 συνολικά κρατουμένους. Την ίδια ώρα, πολλές δεκάδες παράνομοι μετανάστες...που έχουν βγει στις ακτές της Λέσβου έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε συσκέψεις επί συσκέψεων συζητείται μέρες τώρα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στον δήμο Λέσβου το σοβαρότατο πρόβλημα της διαβίωσης πολλών δεκάδων μεταναστών, οι οποίοι επιβιώνουν χάρη στη φιλανθρωπία των κατοίκων της πόλης που συνδράμουν στο ζήτημα της σίτισης με κάθε τρόπο.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φέρεται, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. στη Λέσβο, να έχει δώσει εντολές να μην χορηγείται η απαραίτητη ροζ κάρτα σε παράνομους μετανάστες, χωρίς έγκριση από την Κατεχάκη.

Το γεγονός οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση στη Λέσβο, έξω από τα κρατητήρια, ανθρώπων που περιμένουν αυτήν τη ροζ κάρτα που θα τους επιτρέψει να φύγουν για την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, δεν έχει υλοποιηθεί η προαναγγελθείσα από μηνός, λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στη Λέσβο και στη Σάμο.

Η εικόνα της πόλης με τους δεκάδες μετανάστες να έχουν πλημμυρίσει άλση και πλατείες, «κατασκηνώνοντας» χθες ακόμα και έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, υποχρέωσε εκπροσώπους δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων να θέσουν το θέμα, ο μεν πρώτος, στην επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου, ο δε δεύτερος στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου και ιδιαίτερα στην πόλη της Μυτιλήνης, υπενθυμίζοντας πως η αστυνομία μην έχοντας κάποιον χώρο για να τους κρατήσει, έχει σηκώσει στην ουσία τα χέρια ψηλά, ενώ τόνισε πως κάποιοι από τους μετανάστες έχουν ήδη πέσει θύματα ρατσιστικών επιθέσεων.

«Ο δήμος», δήλωσε με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Βατός, «οφείλει να στηρίξει τους συνανθρώπους μας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο και να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα της πολιτείας. Προέχει η λύση του προβλήματος από την ανθρωπιστική του πλευρά, με το να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιβιώσουνε, και μετά το πολιτικό», είπε.

Αργά χθες το βράδυ, οι άστεγοι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κολυμβητήριο Μυτιλήνης όπου πέρασαν τη νύχτα τους, ενώ για σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση για την εξεύρεση μονιμότερης λύσης.

Τέλος, επιστολή απέστειλε χτες το πρωί ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής στον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Δένδια, για το όλο και οξυνόμενο θέμα της παράνομης μετανάστευσης στο νησί της Λέσβου. Ο κ. Γιακαλής στην επιστολή του ζήτησε από τον υπουργό να αναλάβει άμεσα τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ενημερώνει τον υπουργό ότι «η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το θέμα πλέον καταλαμβάνει ανθρωπιστικές διαστάσεις με μικρά παιδιά να κοιμούνται στους δρόμους και στα πάρκα, στα χωριά και στις πόλεις των νησιών μας, μέσα στο κρύο και στην υγρασία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι συσκέψεις πρέπει να τελειώσουν. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αναλάβετε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, πάρτε τις αποφάσεις που επιβάλλουν οι συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου