Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση του Κώστα Τριαντάφυλλου σχετικά με την ενίσχυση τουριστικών ροών από τις χώρες της Ασίας

Ο τουρισμός σήμερα συνεισφέρει, άμεσα και έμμεσα, περίπου στο 16% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί, άμεσα και έμμεσα, σχεδόν το 18% του συνόλου των απασχολουμένων στη χώρα μας.

Τα ποσοστά αυτά, εκφραζόμενα σε απόλυτους αριθμούς, δίνουν περί τα 34 δισ. ευρώ συνολικής συνεισφοράς στο ΑΕΠ και 750.000 απασχολούμενους, ή -με άλλα λόγια- 1 στους 5 κατοίκους της Ελλάδας απασχολείται άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό

Όπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ, για πολλά χρόνια, ο ελληνικός τουρισμός δέχονταν το μεγαλύτερο μέρος τουριστών από χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Μόλις πριν από...
δέκα χρόνια, από τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία προέρχονταν το 40% του τουρισμού στην Ελλάδα. Το 2000, από χώρες όπως Ρωσία, Πολωνία, Τσεχία προέρχονταν ένα πολύ μικρό ποσοστό του ελληνικού τουρισμού. Οι χώρες της Ασίας, όλες μαζί, δεν αποτελούσαν παρά μόνο το 1,6% του συνόλου, με τους Ιάπωνες να κυριαρχούν.

Η εικόνα αυτή όμως σταδιακά αλλάζει. Οι τουρίστες από τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία μειώνονται αλλά το ποσοστό των τουριστών που προέρχονται από χώρες της Ασίας, αντί να αυξάνεται δυστυχώς, έχει περιοριστεί στο 0,6% του συνόλου, ενώ υπάρχει και μία εσωτερική μεταβολή στο χώρο της προσέλευσης από την Ασία, καθώς οι Κινέζοι τουρίστες έχουν αυξηθεί συγκριτικά με άλλες εθνικότητες όπως οι Ιάπωνες.

Με δεδομένες όμως, τις ανακατατάξεις που συντελούνται στον παγκόσμιο τουρισμό, είναι προφανές ότι στα επόμενα δέκα χρόνια, ο εξερχόμενος από την Ασία και δη από την Κίνα τουρισμός, θα κατέχει σημαντικό μερίδιο της τουριστικής κίνησης.

Ειδικά για την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι αφίξεις από την Κίνα σημείωσαν κατά το 2011 αύξηση κατά 16,3% (από 13.620 το 2010 σε 15.838 το 2011), με το μερίδιο της κινεζικής αγοράς να είναι σχεδόν αμελητέο (0,1% των συνολικών αφίξεων στη χώρα μας κατά το 2011).

Η οικονομική κρίση που μαστίζει κυρίως τις χώρες του Δυτικού κόσμου αναπροσαρμόζει τα δεδομένα και τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην τουριστική αγορά. Νέες ανερχόμενες δυνάμεις εμφανίζονται, νέοι ανταγωνιστές καθώς και νέες εν δυνάμει πρόσφορες αγορές τουριστικής προσέλκυσης. Οι χώρες της Ασίας αποτελούν πλέον προτεραιότητα για κάθε χώρα που επενδύει στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, Εξωτερικών και Τουρισμού:

1. Σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός που προέρχεται από την Ασία και επί παραδείγματι από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ν. Κορέα

2. Σε ποιό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το πρωτόκολλο συμφωνίας που υπεγράφη το 2010 μεταξύ του Ελληνικού υπουργείου Τουρισμού και της Εθνικής Αρχής Τουρισμού της Κίνας

3. Σκοπεύει το υπουργείο Εξωτερικών να προτείνει το θέμα της επανεξέτασης της απλοποίησης της βίζας, ώστε να διευκολυνθεί ο τουρισμός και τα ταξίδια στη χώρα μας Ειδικά τη στιγμή που ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η απλοποίηση των διαδικασιών θα προσθέσει 2 με 3 εκ. τουρίστες ετησίως και επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου