Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Άδικα πλήρωναν επί 17 μήνες για να έχουν επίδομα ανεργίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Με τα λεφτά τους, το κράτος πλήρωσε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ

- Για να δοθεί αυτό το επίδομα κάθε μήνα ένας μικροεπαγγελματίας πλήρωνε περίπου 10 ευρώ
- Ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε πως τα χρήματα αυτά πήγαν για την καταβολή συντάξεων στον ΟΑΕΕ
-Υποσχέθηκε πως μέσα στον Ιανουάριο θα υπάρξει υπουργική απόφαση για να δοθεί το επίδομα ανεργίας
- Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια για το ποιοί θα είναι οι δικαιούχοι και το ύψος του ποσού


Παρά τη θέσπιση ειδικών κρατήσεων με στόχο και οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν έχει φτάσει...
ούτε ένα ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι τα χρήματα δόθηκαν για συντάξεις του ΟΑΕΕ, ενώ ο Γ. Βρούτσης υπέγραψε απόφαση για να το λάβουν από τον Ιανουάριο.

Για έναν ολόκληρο χρόνο δεν έχει καταβληθεί η ενίσχυση που δικαιούνται οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες παρά το γεγονός πως από το 2011 οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων είχαν αυξηθεί ακριβώς για αυτό το λόγο, για την ενίσχυση δηλαδή των ανέργων.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τα χρήματα αυτά κατευνθήκαν για την καταβολή συντάξεων, κάτι που αποδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η καταβολή του επιδόματος στους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται τελικά να ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου μετά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων αλλά και των επιμελητηρίων. Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως "τα παράπονα των κοινωνικών εταίρων είναι δικαιολογημένα. Δυστυχώς οι ανάγκες λόγω του πολύ υψηλού ελλείμματος του ΟΑΕΕ έκανε ένα τμήμα των χρημάτων αυτών να κατευθυνθούν στις συντάξεις Το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και με υπουργική απόφαση μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει για πρώτη φορά η απόδοση του επιδόματος στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες".

Για τη χορήγηση του επιδόματος μένουν ακόμα να αποσαφηνιστούν και να καθοριστούν τα κριτήρια για το ποιοί θεωρούνται άνεργοι, το ύψος του επιδόματος και η διάρκεια καταβολής του. Ακόμα και σήμερα πάντως δεν μπορεί να κανείς να καθορίσει με ακρίβεια πόσοι ακριβώς άνεργοι δικαιούνται το επίδομα.

Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τους 64.000 επαγγελματοβιοτέχνες που έβαλαν λουκέτο, μόνο 4.000 είναι στον ΟΑΕΔ, ενώ το ποσό που έχει συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των ανέργων ελεύθερων επαγγελματιών κυμαίνεται από 85 έως 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στο καναλι του Mega ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, γενικός γραμματέας Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, αναφέρει πως "για 17 μήνες κάθε μικρομεσαίος κάθε μικροεπαγγελματίας δίνει 10 ευρώ το μήνα για το περιβόητο ταμείο αλληγλεγγύης. 17 μήνες μετά τα χρήματα αυτά λιμνάζουν, είναι απαράδεκτο και καλούμε την κυβέρνηση εδώ και τώρα τα λεφτά των μικρομεσαίων να δοθούν σε αυτούς που τα χρειάζονται".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου