Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

9 ερωτήσεις, όπως "πως θα αντιμετωπίσω την κακοσμία", βρίσκουν απαντήσεις

Αλήθεια πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί ή δεν έχουμε ρωτήσει κάποιον γιατρό για πολύ απλά πράγματα, που όμως μας απασχολούν και μας φαίνονται «βουνό»;

Πόσες φορές δεν θέλουμε να ρωτήσουμε «γιατί ιδρώνουμε», ή «γιατί μυρίζει το στόμα μας», ή «τι να κάνουμε που βγάζουμε σπυράκια όταν ξυριζόμαστε». Απλές απαντήσεις σε μικρά ερωτήματα που συναντάμε όλοι, στην καθημερινότητα μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί σκάνε τα χείλη μας; Τι πρέπει να κάνουμε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα χείλη μας σκάνε από το κρύο ή την ξηρασία. Οι ενυδατικοί παράγοντες της περιοχής δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και χάνεται η φυσική υγρασία. Όταν συμβαίνει αυτό εμφανίζονται μικροσκοπικές ρωγμές που με τον παραμικρό μορφασμό μας, ανοίγουν, ίσως να ματώσουν, και σε κάθε περίπτωση μας πονάνε. Η κατάσταση επιδεινώνεται εάν αμελήσουμε να περιποιηθούμε την περιοχή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να γλείφουμε τα χείλη μας. Πρόκειται μια κίνηση που γίνεται ακούσια τις περισσότερες φορές αλλά δεν βοηθάει. Μια κρέμα, ένα λιπ-γκλός, ή έστω και λίγο βαζελίνη για μωρά, πριν κοιμηθούμε, θα μας ανακουφίσει και το επόμενο πρωινό θα νιώθουμε καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση ένα πρωινό με βιταμίνη Ε θα βοηθήσει πάρα πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μυρίζει το στόμα μου τι να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σταματήστε το κάπνισμα! Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που ευνοεί την κακοσμία. Επίσης να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας διότι μπορεί να υπάρχει μέσα στη στοματική σας κοιλότητα κάποιο χαλασμένο δόντι που κατακρατάει τροφές και βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία. Προσέχετε τη τρώτε. Το σκόρδο για παράδειγμα, ή το τζατζίκι, ή τα βαριά γεμάτα καρυκεύματα φαγητά που δεν χωνεύονται εύκολα, συντείνουν στο να μυρίζει ένα στόμα και μια αναπνοή, άσχημα. Να πλένετε κατά τη διάρκεια της ημέρας το στόμα σας όσο πιο πολύ μπορείτε και ειδικά μετά το φαγητό. Να ελέγξετε το στομάχι σας και την πέψη σας, γιατί η κακοσμία μπορεί να οφείλεται και σε αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι να κάνω που κάθε πρωί όταν ξυπνάω, έχω άσχημη αναπνοή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν κοιμόμαστε η στοματική μας κοιλότητα ξηραίνεται. Στη γλώσσα κυρίως, συγκεντρώνονται τα νεκρά κύτταρα από τις τροφές που φάγαμε την προηγούμενη ημέρα, και που αμελήσαμε πριν κοιμηθούμε να τις διώξουμε, με πλύσιμο των δοντιών και των ούλων και με τη βοήθεια ενός στοματικού διαλύματος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα νεκρά αυτά κύτταρα αποσυντίθενται και μυρίζουν άσχημα. Μόλις ξυπνήσετε να πιείτε άφθονο νερό και να πλύνετε τα δόντια σας. Τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι και σε αυτή την περίπτωση το κάπνισμα έχει σημαντικό μερίδιο στην άσχημη αναπνοή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν βγάζω τις κάλτσες, τα πόδια μου μυρίζουν άσχημα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ζεστασιά που προσφέρει στο πόδι και στις πατούσες η κάλτσα και το παπούτσι, αλλά και η υγρασία από τον ιδρώτα (ειδικά όταν φοράμε τα παπούτσια για πολλές ώρες), είναι ο λόγος που στην περιοχή του ποδιού και κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα, αναπτύσσονται βακτήρια, αλλά και μύκητες. Όσο και εάν πλένουμε τα πόδια μας, από τη στιγμή που θα έχουμε μύκητες, εκείνα θα συνεχίζουν να μυρίζουν, μέχρι να ακολουθήσουμε ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Προσπαθήστε να φοράτε παπούτσια όσο λιγότερο μπορείτε, ή φοράτε παπούτσια που αερίζουν επαρκώς τα πόδια μας. Μετά από κάθε χρήση, να αλλάζετε κάλτσες. Πάντα όταν επιστρέφετε σπίτι να πλένετε με χλιαρό νερό τα πόδια σας. Καθαρίζετε επίσης τακτικά το εσωτερικό των παπουτσιών σας. Στη Ρωσία κάποιες μπαμπούσκες, προτείνουν κα πλένετε τα πόδια σας με βότκα ή με οινόπνευμα, γιατί σκοτώνει τους μικροοργανισμούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ότι και να κάνω, σπάνε εύκολα τα νύχια μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: τα νύχια που σπάνε είναι σε πολλές περιπτώσεις, προειδοποίηση, ένα καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή, διότι μπορεί να κρύβεται κάποια πάθηση πίσω από αυτά τα «αθώα» σπασίματα. Τα νύχια μπορεί και να σπάνε εάν τα εκθέτουμε σε «σκληρές» καταστάσεις, όπως συνέχεια σε νερό και σαπούνι (από τις δουλειές του σπιτιού). Οπότε σε αυτή την περίπτωση ή να φοράμε γάντια όταν κάνουμε δουλειές, ή αμέσως μετά να βάζουμε μια κρέμα ή μαλακτικό. Παλαιότερα μετά από τις δουλείες του σπιτιού οι γυναίκες βουτούσαν τα δάχτυλα τους σε ένα μπολ με λεμόνι για 10 λεπτά και τα άφηναν μετά να στεγνώσουν στον αέρα. Εάν έχουμε κίτρινα ή λευκά στίγματα, μπορεί να μιλάμε για μυκητίαση. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να ελέγξουμε τον θυρεοειδή μας αλλά και το σίδηρο μας. Εάν έχουμε μαύρες κηλίδες δίχως να τα έχουμε χτυπήσει, πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω κάλους. Τι να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόκειται για σκληρά στρώματα νεκρού δέρματος που εμφανίζονται στα πόδια και κυρίως κοντά στα δάχτυλα και κάτω στην πατούσα. Μπορούμε κάθε βράδυ να βυθίζουμε το πόδι σε ζεστό νερό για αρκετή ώρα. Το δέρμα θα μαλακώσει και μετά με μπορούμε να κάνουμε απολέπιση με μια ελαφρόπετρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα δόντια μου έχουν λεκιάσει και δεν είναι τόσο λευκά όπως παλιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φταίει τι τρώτε, τι πίνετε και εάν καπνίζετε. Ο καφές, το τσάι, πολλά αναψυκτικά με σκούρο χρώμα, το κόκκινο κρασί και το τσιγάρο, αποχρωματίζουν το λευκό των δοντιών. Η πρώτη λύση είναι να βουρτσίζετε συχνά και μετά από κάθε γεύμα τα δόντια σας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης και ουσίες λεύκανσης από μη συνταγογραφούμενα τζελ. Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος θα σας προτείνει την καλύτερη λύση που θα διαφέρει από το πόσο χρειάζονται ή όχι, λεύκανση τα δόντια σας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βγάζω σπυράκια όταν ξυρίζομαι στο πρόσωπο. Τι να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα ευαίσθητα δέρματα αντιμετωπίζουν συχνά τέτοια προβλήματα. Ουσιαστικά το ξυράφι ερεθίζει την επιδερμίδα, και οι κοντές και σκληρές τρίχες υποχωρούν και μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα. Για κάποιο διάστημα εάν είναι δυνατόν σταματήστε να ξυρίζεστε. Εάν όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί, τότε ακολουθήστε την κλασσική και δοκιμασμένη μέθοδο των «μπαρμπέρηδων». Πριν το ξύρισμα απαλύνετε την επιδερμίδα, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο. Μπορείτε εναλλακτικά να ρίξετε άφθονο χλιαρό (προς ζεστό) νερό στο πρόσωπο σας για πολύ ώρα. Ή τοποθετήστε ζεστή πετσέτα επάνω στο πρόσωπο σας (με προσοχή μπορείτε να την βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων). Στη συνέχεια επιλέξτε ένα παχύ τζελ που θα απλώσετε στα γένια και με αργές προσεκτικές κινήσεις, ξυριστείτε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μυρίζει ο ιδρώτας μου και πρέπει να κάνω μπάνιο όλη την ώρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ιδρώτας σαν ιδρώτας είναι άοσμος. Αυτό που μυρίζει είναι οι περιοχές που αναπτύσσονται βακτήρια, στην επιφάνεια τους και από εκεί περνάει ο ιδρώτας (πχ μασχάλες). Το να ιδρώνουμε είναι μια φυσιολογική και χρήσιμη λειτουργία του οργανισμού μας. Αρχικά θα πρέπει να αλλάζουμε ρούχα συνέχεια και να προτιμούμε τα βαμβακερά που αφήνουν το δέρμα μας να αναπνέει. Αποφύγετε τα συνθετικά. Συνεχίστε να κάνετε τακτικά ντους. Χρησιμοποιήστε αποσμητικά (όχι με άλατα αλουμινίου), ή διακριτικά αρώματα.

Πηγή: iatropedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου