Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά πεθαίνουν νωρίτερα από τα μικρόσωμα

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά πεθαίνουν νωρίτερα από τα μικρόσωμαΤι αναφέρει νέα έρευνα

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά, όπως ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου ή ο Μεγάλος Δανός, έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τα μικρότερα, όπως τα τσιουάουα, προκύπτει από νέα έρευνα.

Ενώ οι πιο μεγαλόσωμες ράτσες ζουν κατά μέσο όρο...
5 με 8 χρόνια, οι πιο μικρές ζουν κατά μέσο όρο 10 με 14 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Γκέτινγκεν της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Naturalist, βασίστηκε σε πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες από την Βόρεια Αφρική, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά της ισχύουν και για την Ευρώπη ή και αλλού.

«Οι μεγαλόσωμες ράτσες γερνούν γρηγορότερα σε σχέση με τις μικρότερες. Θεωρούμε ότι αυτό συνδέεται με την γρήγορα ανάπτυξη», εξηγεί η εξελικτική βιολόγος Κορνέλια Κράους.

Η Κράους δήλωσε ότι πολλοί μεγαλόσωμοι σκύλοι είναι ήδη ενήλικες στα τρία τους χρόνια και πεθαίνουν στα επτά. Φαίνεται ότι η ενήλικη ζωή τους «μπαίνει γρήγορα σε κίνηση».

Στατιστικά, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι, όπως ο Μεγάλος Δανός, τα Μαστίφ και ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου -ράτσες που εκτρέφονται για το μέγεθός τους-πεθαίνουν νωρίτερα.

Η επιστήμονας αξιολόγησε μία βάση δεδομένων κτηνιατρικών σχολών σε πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής στην οποία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50.000 σκυλιά από 74 διαφορετικές ράτσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου