Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Άρχισαν χθες οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, βουλευτών, εκπροσώπων του κλήρου, αντιστασιακών οργανώσεων κ.α.

Το πρωί έγινε η επίσημη έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, του Ην. Βασιλείου, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο μνημείο των...
σφαγιασθέντων χριστιανών του Ηρακλείου, στις 25 Αυγούστου 1898 στην πλατεία του Αγίου Τίτου.

Στη συνέχεια τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, χοροστατούντος του αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ειρηναίου, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ακολούθως, στο Μνημείο των σφαγιασθέντων χριστιανών του Ηρακλείου, στην 25ης Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Πολιτείας, βουλευτών, της αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιστασιακών οργανώσεων, φορέων, αποδήμων κ.α.

Αμέσως μετά, άρχισαν οι θεματικές εκδηλώσεις με ιστορικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Έτσι, στις 11 το πρωί παρουσία τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου στο εσωτερικό του ναού του Αγίου Τίτου πραγματοποιήθηκε μουσική συναυλία, με τραγούδια σχετικά με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, τα οποία έχουν μελοποιηθεί από τον Παύλο Βλαστό. Συμμετείχαν η Μικτή και Παιδική- Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και η χορωδία της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Κοινωνίες σε μετάβαση: Επανάσταση, Παιδεία και Ενωτικό κίνημα στην Κρήτη», από τον Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Χουρδάκη, ενώ προλόγισε και συντόνισε ο Μανόλης Δρακάκης, διδάκτωρ Ιστορίας.

Στις 6 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν μουσικές εκδηλώσεις με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.

Οι εκδηλώσεις έναρξης του εορτασμού των 100 χρόνων Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα ολοκληρώθηκαν στις 8 το βράδυ στη βασιλική του Αγίου Μάρκου με τη μεγάλη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η οποία για πρώτη φορά πήγε στην Κρήτη. Η συναυλία  μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ERT WORLD σε όλο τον κόσμο, την ΕΤ1, ενώ έγινε παράλληλη ραδιοφωνική αναμετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ΕΡΑ Ηρακλείου και Χανίων.



Το πρόγραμμα της συναυλίας ήταν ειδικά διαμορφωμένο για την επετειακή ημέρα, και από τους 55 μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, ακούστηκαν έργα Μπετόβεν, Σκαλκώτα, και Γιώργου Χατζημιχελάκη.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, που ξεκίνησαν χθες από το Ηράκλειο, θα συνεχιστούν στην Κρήτη, στις μεγάλες πόλεις της χώρας, στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν Κρητικοί και θα λήξουν την 1η Δεκεμβρίου του 2013 στο Φρούριο Φιρκά, εκεί που πριν από 100 χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, ύψωσαν τη σημαία και επισημοποιήθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου