Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Συμβουλές καθαριότητας για να εξαφανίσετε τους λεκέδες


Συμβουλές καθαριότητας για να εξαφανίσετε τους λεκέδεςΚαθαρίστε τα... υπολείμματα από τραπεζομάντιλα και χαλιά

Το συμμάζεμα και η οργάνωση του σπιτιού, ύστερα από τις όμορφες στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης, βοηθούν σίγουρα στην όσο το δυνατόν πιο ομαλή προσαρμογή στην καθημερινότητα και στις γνώριμες συνήθειές μας.

Τα τραπέζια σε φίλους έχουν συνήθως την...
τιμητική τους. Τι γίνεται με τους λεκέδες που μένουν «πεσκέσι» στα ωραία μας τραπεζομάντιλα και τα χαλιά; Σε αυτό το τεύχος αποφασίσαμε να σας αποκαλύψουμε ορισμένα μυστικά καθαριότητας, ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά ό,τι μορφής λεκέδες έχουν ξεμείνει στο τραπεζομάντιλο ή το χαλί σας.

Σταγόνες από κερί

Σίγουρα τα κεριά βοηθούν στο να φτιάξετε μια ωραία ατμόσφαιρα, ιδίως στις γιορτές. Όμως, τι γίνεται στην περίπτωση που πέσει κερί στο τραπεζομάντιλο; Πώς απομακρύνεται ο λεκές;

Για αρχή ξύστε το πλεονάζον κερί. Κατόπιν τοποθετήστε το ύφασμα ανάμεσα σε δύο στυπόχαρτα ή χαρτοπετσέτες και σιδερώστε το λεκέ μέχρι να λιώσει το κερί. Συνήθως αυτή είναι η πιο αποτελεσματική λύση. Σε περίπτωση που μείνουν ίχνη, βάλτε λίγη βαζελίνη σε ένα σφουγγάρι και τρίψτε τοπικά. Τέλος, πλύνετε το τραπεζομάντιλό σας κανονικά.

Μου έπεσε κρασί

Αν παρατηρήσετε το λεκέ όσο είναι νωπός, καλύψτε τον για περίπου 20 λεπτά με αλάτι ή λίγη ψίχα ψωμιού και πιέστε ώστε να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κρασί. Εναλλακτικά μπορείτε να βουτήξετε το λεκέ σε λίγο γάλα. Ύστερα βάλτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων σε ένα σφουγγάρι με λίγο ζεστό νερό και τρίψτε το τοπικά.

Κατόπιν, χωρίς να το ξεπλύνετε, βάλτε το σε μια λεκάνη όπου θα έχετε διαλύσει απορρυπαντικό ρούχων σε ζεστό νερό και αφού το αφήσετε να μουλιάσει κάνα τέταρτο, πλύνετέ το.

Στην περίπτωση που πέσει κρασί στο χαλί ή τη μοκέτα σας, τότε κατ’ αρχάς τοποθετήστε στο λεκέ λίγο χαρτί κουζίνας και πιέστε το ώστε να απορροφηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα από το λεκέ. Κατόπιν για να εξαφανιστεί τελείως διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε μισό φλιτζάνι νερό και ρίξτε το στο σημείο του λεκέ. Τρίψτε ελαφρά με μια πετσέτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να καθαρίσει ο λεκές.

Μου έπεσε λάδι

Αν έπεσε στο τραπεζομάντιλό σας λάδι ή μαγειρικό λίπος και το προλάβετε όσο είναι νωπό, βάλτε λίγη ψίχα ψωμιού και πιέστε για να το απορροφήσει. Αφήστε το για κάνα τέταρτο και αφαιρέστε το ψωμί.

Αν ο λεκές έχει πλέον στεγνώσει πάνω στο ύφασμα, τότε «υγροποιήστε» τον με λίγη βαζελίνη και προσθέστε ταλκ ή αλεύρι. Τρίψτε απαλά τη σκόνη του ταλκ ή το αλεύρι πάνω στο ύφασμα και αφήστε το για περίπου 20 λεπτά.

Κατόπιν βουρτσίστε και πλύνετε κανονικά. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί λεκές από λάδι σε ύφασμα που δεν επιτρέπεται το πλύσιμο, τότε ξαναρίξτε ταλκ πάνω στο λεκέ και περιμένετε να απορροφηθεί μέχρι να βουρτσίσετε ξανά το λεκέ. Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που έχει σχηματιστεί λεκές από λάδι στο χαλί σας.

Απλώς, στην περίπτωση που είναι δύσκολο να πλύνετε όλο το χαλί, όταν φθάσετε στο σημείο που βουρτσίζετε το ταλκ ή το αλεύρι απλώστε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ και κατόπιν αφαιρέστε το με υγρό πανί.

Φρούτα ή σάλτσα ντομάτας

Στην περίπτωση που κάποιο φρούτο πέσει στο τραπεζομάντιλό σας, ξεπλύνετε αμέσως με κρύο νερό και κατόπιν βάλτε απορρυπαντικό. Αν ο λεκές είναι παλιός, μαλακώστε τον μουλιάζοντάς τον για περίπου 40 λεπτά σε διάλυμα που θα έχετε αναμίξει ίση ποσότητα γλυκερίνης και νερού. Κατόπιν πλύνετε κανονικά. Την ίδια διαδικασία ακολουθείτε και στην περίπτωση που θέλετε να αφαιρέσετε λεκέ από σάλτσα ντομάτας.

«Ένοχη» σοκολάτα

Οι λεκέδες από σοκολάτα είναι αρκετά συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθώς όλο και κάποιο κομμάτι θα πέσει από τους μικρούς μας φίλους στο τραπεζομάντιλο. Μην πανικοβάλλεστε! Για όλα υπάρχει λύση και μάλιστα ανέξοδη. Αρχικά ξύστε το λεκέ και κατόπιν τρίψτε τον με ένα σφουγγάρι το οποίο θα έχετε βάλει νωρίτερα σε ζεστό νερό με λίγο σαπούνι. Τέλος, πλύνετε το τραπεζομάντιλο με τα υπόλοιπα ρούχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου