Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Στο χείλος της κατάρρευσης ο ΕΟΠΥΥ

Στο χείλος της κατάρρευσης ο ΕΟΠΥΥ 
Εκτός ελέγχου το έλλειμμα - Αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ

Στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός που πήρε «σάρκα και οστά» το 2011 από τη συνένωση αρχικά τεσσάρων βασικών ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και σταδιακά ΝΑΤ, ΕΤΑΑ).

Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2012 αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ ενώ άλλα τόσα εκτιμάται ότι θα είναι τα χρέη του...
Οργανισμού για το τρέχον έτος προς παρόχους υγείας και προμηθευτές -φαρμακευτικές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς και φαρμακοποιούς κ.α.

Πρόκειται για ένα έλλειμμα του Οργανισμού που δημιουργήθηκε από το… άθροισμα των ελλειμμάτων των επιμέρους ασφαλιστικών φορέων κατά το προγενέστερο διάστημα έως και το 2011, καθώς οι οφειλές τους προς παρόχους υγείας «φορτώθηκαν» στον νέο ασφαλιστικό φορέα.

Ο Οργανισμός ανέλαβε την υποχρέωση να αποπληρώσει τις αποκαλούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, πλην όμως αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό έως και σήμερα.

Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» τα νέα χρέη προς παρόχους υγείας για το 2013.
Είναι ενδεικτικό ότι για την πενταετία 2007 - 2011 το ενιαίο ταμείο εξακολουθεί να οφείλει 530 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ το χρέος για το 2012 έκλεισε στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, 40 εκατομμύρια ευρώ προστίθενται κάθε μήνα που περνάει στον ανεξόφλητο λογαριασμό του Οργανισμού προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αναλόγως ιλιγγιώδη ποσά οφείλονται σε διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, φαρμακευτικές εταιρίες κοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου