Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο Λύκειο: Όλες οι αλλαγές στις τρεις τάξεις και στις πανελλαδικές εξετάσεις

Ριζικές αλλαγές θα δουν οι μαθητές του Λυκείου στο νέο τους πρόγραμμα και θα πρέπει να μπουν στο κυνήγι υψηλών βαθμολογιών από την πρώτη κιόλας τάξη του Λυκείου.

Όλες οι αλλαγές στο Νέο Λύκειο

Τα μαθήματα διακρίνονται σε υποχρεωτικά και επιλογής και θα αυξάνονται αριθμητικά από την Α' προς τη Γ' Λυκείου με πολλαπλές δυνατότητες επιλογών.

Ειδικότερα όπως αναφέρι η εφημερίδα το ΒΗΜΑ:


- Στην Α' Λυκείου: Γενική παιδεία και επιλογές
- Στην Β' Λυκείου: Αυξημένη γενική παιδεία + 2 ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού
- Στην Γ' Λυκείου: Γενική Παιδεία + 3 ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού

Στην Γ' Λυκείου, μειώνεται ο αρειθμός των διδασκόμενων μαθημάτων, από 13 που ήταν σε 9, μειώνεται ο αριθμός των εξεταζόμενων πανελλαδικά μαθημάτων από 6 σε 4, και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας από 31 σε 34.

Τα εξεταζόμετα μαθήματα ανά ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού και επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης

ΦΩΤΟ από το "ΒΗΜΑ"
ΦΩΤΟ από το "ΒΗΜΑ"

Η Α' Λυκείου από φέτος αποτελεί τάξη Γενικής Παιδείας με 35 ώρες συνολικής εβδομαδιαίας διδασκαλίας. Το πρόγραμμα είναι κοινό για όλους τους μαθητές τις 33 ώρες ενώ καθιερώνεται ένα 2ωρο μαθημάτων επιλογής. Ο μαθητής μπορεί να επιλέξει μεταξύ 4 μαθημάτων: Εφαρμογές Πληροφορικής, Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, Καλλιτεχνική Παιδεία. Καθιερώνεται επίσης η “Ερευνητική εργασία” καθώς και το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας με στόχο όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας “την προφύλαξη των νέων πολιτών από φανατισμούς, πολιτικά πάθη, ακρότητες και την προβολή υψηλών πανανθρώπινων αξιών”.

ΦΩΤΟ από το "ΒΗΜΑ"ΦΩΤΟ από το "ΒΗΜΑ"

Το νέο σύστημα εισαγωγής

Οι πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξάγονται μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο. Τα θέματα θα προκύπτουν από την εξεταστέα ύλη και τα μαθήματα που θα εξετάζονται θα είναι τέσσερα.

Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα προσμετράται και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ). Οι πανελλαδικές εξετάσεις για να διατηρήσουν τον αδιάβλητο χαρακτήρα τπυς θα διεξάγονται από ειδικό κρατικό εξεταστικό φορέα στελεχωμένο από ειδικούς στην αξιολόγηση. Στις προαγωγικές εξετάσεις ο μαθητής της Α', Β' και Γ΄Λυκείου θα εξετάζεται στο σχολείο του και τα γραπτά θα διορθώνονται από τους καθηγητές όπως συμβαίνει και σήμερα.

Το Επαγγελματικό Λύκειο

Ένα μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε αφορά το Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο, στο οποίο η μεγάλη αλλαγή είναι η εισαγωγή του θεσμού της μαθητείας δηλαδή η πρακτική άσκηση σε επιχείρηση που θα είναι 12μηνη μετά την αποφοίτηση από το Επαγγελματικό Λύκειο και ύστερα από πιστοποίηση θα παρέχεται τίτλος επιπέδου 4. Στα τεχνικά Λύκεια, οι ειδικότητες αυξάνονται από 19 σε 26.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου