Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ψυγείο στροβίλων παγώνει ποτά σε 45 δευτερόλεπτα

Ψυγείο στροβίλων παγώνει ποτά σε 45 δευτερόλεπταΗ αντίστροφη εκδοχή του φούρνου μικροκυμάτων

Οι οικιακοί φούρνοι μικροκυμάτων, επιτρέπουν το ζέσταμα των φαγητών σε ελάχιστα λεπτά ή ακόμη και δευτερόλεπτα. Στην αντίπερα όχθη, όταν θέλουμε να παγώσουμε άμεσα ένα ρόφημα ή ποτό, ακόμη και αν το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη, θα πρέπει να...
περιμένουμε τουλάχιστον ένα τέταρτο ώστε η θερμοκρασία του να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Τι θα λέγατε για ένα «ψυγείο μικροκυμάτων»; Μια τέτοια συσκευή ίσως να είναι πιο κοντά απ’ ό,τι πιστεύαμε, αν και στη θέση των μικροκυμάτων θα χρησιμοποιεί στροβίλους.

Η τεχνολογία αναπτύσσεται από ένα κονσόρτσιουμ εταιρειών μέσω του RapidCool project με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Οι πρωτότυπες V-Tex συσκευές είναι ήδη ικανές να ψύχουν ένα ποτό από θερμοκρασία δωματίου, στους 4 βαθμούς Κελσίου, σε μόλις 45 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο.

Αυτό επιτυγχάνεται βυθίζοντας το δοχείο του ποτού σε παγωμένο νερό, και περιστρέφοντάς το ώστε να δημιουργηθεί στρόβιλος Rankine μέσα στο μπουκάλι. Με τον τρόπο αυτό το ποτό παγώνει γρήγορα, χωρίς να αλλοιώνεται.



Βέβαια, με την τεχνική αυτή τα πιο παγωμένα μέρη του ποτού δεν αναμιγνύονται καλά με τα λιγότερο κρύα. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κρατούν τα πιο παγωμένα μέρη στα πλάγια του μπουκαλιού. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, είναι απαραίτητο στρόβιλοι να δημιουργούνται επαναλαμβανόμενα, περιστρέφοντας το μπουκάλι εναλλάξ στους δύο άξονες.

Προς το παρόν, υπάρχουν σχέδια για την παραγωγή εμπορικών αλλά και οικιακών μοντέλων V-Tex.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου