Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Επιπτώσεις της τροϊκανής πολιτικής, η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής στο νησί της Χίου

-Ο θάνατος του 48χρονου φανοποιού Νίκου Γιοβανάκη, στη Χίο, ανέδειξε για άλλη μια φορά τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας
-Τι αναφέρει το ΕΚΑΒ σε ανακοίνωσή του για το γεγονός ότι δεν είχε ασθενοφόρο να διακομίσει το σοβαρό, όπως αποδείχθηκε έκτακτο περιστατικό
-Τι δήλωσε ο διοικητής του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Γιώργος Επιτροπάκης, όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε


Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης



Όλοι έκαναν ότι μπορούσαν, από την πλευρά τους, όπως τονίζουν, όμως δυστυχώς, μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε, που ενδεχομένως, αν το κράτος μας ήταν πιο οργανωμένο και δε λειτουργούσε κάτω από το πρίσμα της τρόικα, να μπορούσε να είχε σωθεί.

Αναφερόμαστε στο...
πρόσφατο περιστατικό με το θάνατο του 48χρονου φανοποιού Νίκου Γιοβανάκη στην πόλη της Χίου.

Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, τόσο στα νοσοκομεία των μεγαλουπόλεων, όσο και στην περιφέρεια είναι γνωστά. Η κατάσταση στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, δυστυχώς, δεν μπορεί να είναι διαφορετική απ' αυτήν που επικρατεί σ' ολόκληρη τη χώρα.

Ο άτυχος Νίκος Γιοβανάκης, την παραμονή των Χριστουγέννων μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα, έχασε τον έλεγχο του οχήματος που οδηγούσε και συγκρούστηκε σε κολόνα, στην περιοχή του Βαρβασίου, πριν τα φανάρια στο εσωτερικό γεφύρι του Παρθένη.

Το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που είχε βάρδια σ' ολόκληρο το νησί, λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλλει η τρόικα, είχε ξεκινήσει από το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο, 15 λεπτά, πριν το τραγικό δυστύχημα στο Βαρβάσι, για τα Λιμνιά της Βολισσού, απόσταση 40 χιλιόμετρα από την χώρα του νησιού, προκειμένου να παραλάβει ασθενή με καρδιολογικά προβλήματα που μεταφέρονταν από τη νήσο των Ψαρών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλο πλήρωμα, για να φύγει άμεσα με το ασθενοφόρο, στο έκτακτο περιστατικό, για το Βαρβάσι.

Σχετικά με το παραπάνω περιστατικό, η διοίκηση του ΕΚΑΒ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται:

"Η κλήση για το περιστατικό πραγματοποιήθηκε στις 1:06 π.μ. της 23ης Δεκεμβρίου και απαντήθηκε κατευθείαν από το «Σκυλίτσειο» νοσοκομείο της Χίου. Δεδομένου ότι από τις 12:51 π.μ. το ασθενοφόρο βάρδιας του Ε.Κ.Α.Β., ήταν καθ΄ οδόν για τα Λιμνιά της Βολισσού, προκειμένου να παραλάβει ασθενή προερχόμενο από τα Ψαρά, η κλήση θα έπρεπε να διαχειριστεί από το ίδιο το Νοσοκομείο ή κάποιο άλλο Κέντρο Υγείας.

Βάσει των παραπάνω, είναι απολύτως κατανοητό πως ότι συνέβη στη συνέχεια και πόσο μάλλον κατά τη διακομιδή του τραυματία (ο οποίος εξέπνευσε στο νοσοκομείο), αφορά αποκλειστικά πρωτοβουλίες της Διοίκησης του «Σκυλίτσειου»".

Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου διοικητή του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Γιώργου Επιτροπάκη, λόγω του έκτακτου περιστατικού, ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία και επιβιβάσθηκε σε ασθενοφόρο που βρισκόταν στο νοσοκομείο και το οποίο οδήγησε άτομο από την ασφάλεια του Σκυλίτσειου, μαζί με τον τραυματιοφορέα βάρδιας του νοσοκομείου, προκειμένου να διακομίσουν τον άτυχο 48χρονο. Έτσι μια ώρα αργότερα, στις 2.03 π.μ., παρέλαβαν από το σημείο του δυστυχήματος τον Νίκο Γιοβανάκη.

Δυστυχώς, όμως ο τελευταίος λίγη ώρα μετά, και αφού είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, εξέπνευσε.

Ο κ. Επιτροπάκης, επιρρίπτει ευθύνες στο ΕΚΑΒ της Χίου, διότι έστειλαν το μοναδικό ασθενοφόρο της Χίου σε περιστατικό στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, 40 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο, ενώ το συγκεκριμένο περιστατικό μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί από το ασθενοφόρο της Αμανής, το οποίο εδρεύει στη Βολισσό.

Βέβαια, το παράδοξο και εδώ είναι ότι ο άνθρωπος που εκτελεί χρέη οδηγού του ασθενοφόρου, μένει στα Χάλανδρα, χωριό που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από τη Βολισσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου