Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Εντοπίστηκε το δεξαμενόπλοιο για το οποίο υπήρχαν φόβοι ότι είχε καταληφθεί από πειρατές

Εντοπίστηκε το δεξαμενόπλοιο για το οποίο υπήρχαν φόβοι ότι είχε καταληφθεί από πειρατέςΤο δεξαμενόπλοιο MT Kerala εντοπίστηκε στη Νιγηρία και δεν έχει υποστεί επίθεση πειρατών, είπε εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της αφρικανικής χώρας.

Ένας εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ανγκόλας υποστήριξε σήμερα ότι το πλήρωμα ενός δεξαμενόπλοιου που χάθηκε από τις ακτές της χώρας την...
18η Ιανουαρίου έθεσε εκτός λειτουργίας τις επικοινωνίες για να «προσποιηθεί» ότι το σκάφος δέχθηκε επίθεση, προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους στελεχών επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα περί του ότι το πετρελαιοφόρο είχε καταληφθεί από πειρατές.

Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κατά τις οποίες το δεξαμενόπλοιο είχε πέσει στα χέρια πειρατών δημιούργησαν φόβους ότι η πειρατεία στη Δυτική Αφρική εξαπλώνεται προς νότον από τον Κόλπο της Γουινέας, κοντά στις ακτές της Νιγηρίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγικής χώρας της Αφρικής, όπου πιστεύεται ότι εδρεύουν οι περισσότερες συμμορίες πειρατών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι επιθέσεις πειρατών αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο το 2013 στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής. Εάν επιβεβαιωνόταν ότι σημειώθηκε πειρατεία στα ανοιχτά της Ανγκόλας, μιας χώρας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στην Μαύρη Ήπειρο, θα ήταν το νοτιότερο σημείο όπου έχει καταγραφεί τέτοια.

Ο πλοίαρχος Αουγκούστο Αλφρέντο, εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ανγκόλας, ανέφερε ότι το υπό σημαία Λιβερίας MT Kerala εντοπίστηκε στη Νιγηρία και ότι οι πληροφορίες περί κατάληψής του από πειρατές είναι ψευδείς.

«Πρόκειται για απάτη, δεν έχουν διαπραχθεί ενέργειες πειρατών στα ύδατα της Ανγκόλας», είπε ο εκπρόσωπος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Αυτό που συνέβη την 18η Ιανουαρίου, όταν χάσαμε την επαφή με το πλοίο, ήταν ότι το πλήρωμά του έθεσε εκτός λειτουργίας τις επικοινωνίες επίτηδες. Δεν υπήρξε κατάληψή του από πειρατές».

Ο Αλφρέντο απέφυγε να απαντήσει ερωτηθείς πώς το ΠΝ της Ανγκόλας εξακρίβωσε τις πράξεις του πληρώματος του πλοίου, λέγοντας απλώς ότι άλλες αρχές μπορεί να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά αργότερα.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να σχολιάσει τα κίνητρα του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου —που ανήκει στην ελληνική Dynacom Tankers Management—, η σύμβαση εργασίας του οποίου με την πετρελαϊκή εταιρεία Sonangol λήγει την 12η Φεβρουαρίου. Η Sonangol είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι το MT Kerala έχει 27μελές πλήρωμα αποτελούμενο από υπηκόους Ινδίας και Φιλιππίνων.

Ο Αλφρέντο είπε ότι ένα ρυμουλκό ήλθε σε επαφή με το δεξαμενόπλοιο στα ύδατα της Ανγκόλας και το οδήγησε στη Νιγηρία. Το ρυμουλκό αυτό είναι αντίγραφο ενός που είχε χρησιμοποιηθεί σε μια επίθεση πειρατών στα ανοικτά της Γκαμπόν το 2013, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ένα SOS που εξέπεμψε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο στα ύδατα της Ανγκόλας υποστηρίζοντας ότι δεχόταν επίθεση πειρατών την Παρασκευή αποδείχθηκε επίσης ότι ήταν μια περίπτωση εσφαλμένου συναγερμού, είπε ο εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της χώρας αυτής. «Το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία έστειλαν δυνάμεις στην περιοχή και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμιά ένδειξη πως σημειώθηκε επίθεση. Θέλουμε να εξακριβώσουμε εάν επρόκειτο για αντιπερισπασμό και θα παραμείνουμε σε επιφυλακή διότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που ελίσσονται και βρίσκονται πίσω από όλα αυτά», υποστήριξε ο Αλφρέντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου