Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Με ξεχωριστό τρόπο γιόρτασε τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών το Σχολείο της Βολισσού

-Παρουσία του Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου και πλήθος κόσμου, αναβίωσε έθιμο του κεφαλοχωρίου της Βορειοδυτικής Χίου, μετά από 30, τουλάχιστον, χρόνια
-Η εκδήλωση σήμανε και την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια ανεξάρτητης λειτουργίας του σχολείου (1964-2014)
-Τι είπε ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του, αλλά και ο διευθυντής του σχολείου Σωτήρης Παραδείσης για το έθιμο

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Μια ξεχωριστή εκδήλωση έζησε η Βολισσός, το κεφαλοχώρι της Βορειοδυτικής Χίου, την Τετάρτη 29 και τη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, μ’ αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών.

Χάρη στο διευθυντή του Γυμνασίου Βολισσού Σωτήρη Παραδείση, οι παλαιοί θυμήθηκαν και οι νέοι έμαθαν ένα έθιμο του τόπου τους, που...
αναβίωσε μετά από, τουλάχιστον, 30 χρόνια.

Η συγκεκριμένη χαρακτηριστική εκδήλωση εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, προστάτιδων των γραμμάτων και της παιδείας, βέβαια, σηματοδότησε και την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται από το σχολείου της Βολισσού, για τα 50 χρόνια ανεξάρτητης λειτουργίας του (1964-2014).

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου το απόγευμα, με πομπή, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου, την οποία συνόδευε η φιλαρμονική της 96 ΑΔΤΕ, οι μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος», μετέφεραν την εικόνα των Τριών Ιεραρχών, από το Σχολείο στην εκκλησία της Μεταμορφώσεων του Σωτήρος Χριστού Βολισσού.

Εκεί πραγματοποιήθηκε αρχιερατικός εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ.κ. Μάρκος και ακολούθησε αρτοκλασία.

Την επομένη, το πρωί, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε λειτουργία στο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεων του Σωτήρος Χριστού Βολισσού, για τον εορτασμό της μνήμης των τριών μεγάλων Οικουμενικών Διδασκάλων και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, όλων των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών, μαθητών, δωρητών και ευεργετών του σχολείου.

Ο Μητροπολίτης
Χίου κ.κ. Μάρκου

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Χίου, αναφέρθηκε στον ιερό θεσμό της οικογένειας, στην οποία είναι αφιερωμένη η χρονιά του 2014, τονίζοντας το ρόλο που έπαιξαν οι μανάδες των Τριών Ιεραρχών, Βασίλειου του Μέγα, Ιωάννη του Χρυσοστόμου και Γρηγόριου του Νεανζιανζινού ή Θεολόγου, στην ανατροφή των τέκτων τους, ώστε να τους κάνουν τόσο χρήσιμους για την κοινωνία. Και υπογράμμισε προς τους μαθητές του σχολείου της Βολισσού, ότι από εκείνους εξαρτάται αν θα μπορέσουν να μιμηθούν ή και να ξεπεράσουν το έργο των τριών εκκλησιαστικών διδασκάλων, ώστε οι επόμενες γενιές να μιλάνε για εκείνους όπως σήμερα αναφερόμαστε στους Τρεις Ιεράρχες.

Οι υποτροφίες της
Αγ. Μαρκέλλας

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι η Μητρόπολη, μέσω των χρημάτων που συγκεντρώνονται στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας δίδονται υποτροφίες σε φοιτητές που τελειώνουν από το σχολείο της Βολισσού, έτσι ώστε αργότερα, να παραμείνουν τα παιδιά αυτά στα χωριά της Αμανής, ως εκπαιδευτικοί ή ιερείς.

Ο διευθυντής του σχολείου
Σωτήρης Παραδείσης

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου Σωτήρης Παραδείσης, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής των Τριών Ιεραρχών λέγοντας ότι είναι «πάνδημος πανήγυρης για την εκκλησία, γιατί οι τρεις Χριστομίμητοι ποιμένες στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη, ξεκαθάρισαν την αλήθεια από το ψεύδος, έκαναν τα θεία δόγματα κτήμα των πιστών, έθεσαν τις βάσεις της λειτουργικής ζωής, εναρμόνισαν το κήρυγμα με τη ζωή, στάθηκαν δίπλα στις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων, αντιμετώπισαν με αγάπη όλα τα ανθρώπινα προβλήματα.
Είναι πάνδημος πανήγυρης και για την Παιδεία, γιατί οι τρεις σοφοί Διδάσκαλοι, αφού πέταξαν σε ουράνια ύψη μετέφεραν στα καθ’ ημάς τα νάματα της θεογνωσίας.

Υπήρξαν υπέροχα πρότυπα βαθύτατης κλασσικής παιδείας, αστείρευτες πηγές σοφίας, ψηλές κορφές του προφορικού και γραπτού λόγου, αυθεντικοί εκφραστές του ανυπέρβλητου χριστιανικού ήθους.
Η επιστημονική και παιδαγωγική τους αξία αναγνωρίζεται απ’ όλους και η διδασκαλία τους παραμένει πάντα επίκαιρη και ζωντανή. Στις μέρες μας μάλιστα η εφαρμογή της διδασκαλίας τους θα έδινε ουσιαστικό περιεχόμενο σε μια παιδεία που πελαγοδρομεί χωρίς πυξίδα».

Ο εορτασμός στη Βολισσό

Ο κ. Παραδείσης βέβαια, τόνισε τη σημασία της εορτής των Τριών Ιεραρχών για τη Βολισσό:
«Αυτή η γιορτή, όμως υπήρξε κατά το παρελθόν πάνδημος πανήγυρης και για τη Βολισσό, το χωριό της Αγίας Μαρκέλλας και της Αγίας Ματρώνας. Η μεταφορά της εικόνας της Τριών Ιεραρχών με πομπή από το Σχολείο στην εκκλησία του Χριστού, με τους μαθητές όλων των σχολείων να συνψάλλουν το Απολυτίκιο «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας» αποτελούσε ένα ξεχωριστό έθιμο, που έσβησε πριν 30 περίπου χρόνια.


Μάλιστα τόσο στον εσπερινό όσο και στη λειτουργία, γινόταν «μονοκκλήσι» με τη συμμετοχή των ιερέων και των 3 και παλαιότερα, όταν η Βολισσός στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν Δήμος με χιλιάδες κόσμο, και των 7 ενοριών, καθώς και ιερέων από τα γύρω χωριά και του συνόλου σχεδόν των κατοίκων.

Το έθιμο έχει πολύ μακρινές ρίζες ο δε Βολισσιανός λόγιος Μιχ. Σκαρλάτος μας πληροφορεί ότι ακόμη και την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο εορτασμός ήταν λαμπρος και μάλιστα μετά το «μονοκκλήσι» στο Χριστό γινόταν συγκέντρωση στο σχολείο, κατά την οποία, όπως γράφει «εξεφωνούντο και εψάλλοντο και εθνικά άσματα και ο Εθνικός ύμνος», αν και η απόσταση ήταν πολύ μικρή από το τουρκικό κονάκι (πρόοδος 25-4-1966)».

Συνδυασμός με την
επέτειο των 50 χρόνων

Το έθιμο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών αποτέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων ανεξάρτητης λειτουργίας του σχολείου. Χαρακτηριστικά, ο κ. Παραδείσης τόνισε:

«Αυτό το έθιμο θελήσαμε να επαναφέρουμε φέτος σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Βολισσού, με αφορμή μια σημαντική επέτειο για το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις της Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος».

Το 2014 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την ανεξαρτητοποίηση του σχολείου. Βεβαίως το Γυμνάσιο Βολισσού έχει και προγενέστερη ιστορία.

Από το 1915 μέχρι το 1917, ως Ελληνικό Σχολείο Βολισσού, από το 1917 μέχρι το 1937 ως Ημιγυμνάσιο Βολισσού και από το 1956 έως το 1964, ως Παράρτημα του Γυμνασίου Αρρένων Χίου. Το 1964, όμως το σχολείο απέκτησε την αυτονομία του.




Επιλέξαμε λοιπόν να σηματοδοτήσουμε την έναρξη των εκδηλώσεων με τη μεγάλη γιορτή των Τριών Οικουμενικών Διδασκάλων και Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Ο στόχος μας είναι να τιμήσουμε τους προστάτες των γραμμάτων, αντλώντας δύναμη από τις μορφές τους, να ξαναζωντανέψουμε ένα έθιμο, που όσοι το γνώρισαν το αναπολούν με νοσταλγία, να θυμηθούμε με το αυριανό μνημόσυνο, όσους προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για την καλλιέργεια των γραμμάτων σ’ αυτό τον τόπο κι έχουν φύγει από κοντά μας, αν και απομακρυσμένο παραμένει ζωντανό και θα προσπαθήσει με τη συμπαράσταση των ανθρώπων που το αγαπούν και βρίσκονται απόψε εδώ να κρατηθεί για πολλά ακόμα χρόνια στη ζωή.

Ευχαριστίες
Τέλος, ο διευθυντής του σχολείου της Βολισσού, εξέφρασε τις ευχαριστίες του:

-Για τη συμμετοχή του στον εορτασμό, στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη καθώς και για τη στήριξη που παρέχει,
-Στους ιερείς και ιεροψάλτες, κάποιοι απ’ τους οποίους υπήρξαν μαθητές του σχολείου,
-Στον ταξίαρχο, ο οποίος διέθεσε τη Φιλαρμονική της 96 ΑΔΤΕ,




-Όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και όσους συνέβαλλαν στη διοργάνωση τους.

Καταλήγοντας παρακάλεσε το Μητροπολίτη να ευλογήσει την έναρξη των εκδηλώσεων και να μνημονεύει το σχολείο πάντοτε στις προσευχές του.

Στη συνέχεια κόπηκε η πίτα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Και όλο το εκλησσίασμα έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο.


Εκπαίδευση, Μνημόσυνο...
Την επόμενη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το πρωί, μετά τη λειτουργία, η οποία έγινε στο μέσο του Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού από τους ιερείς, τον εφημέριο Βολισσού οικονόμο Γεώργιο Γεώργαλο, εφημέριο Πιραμάς οικονόμο Παναγιώτη Χειλά, εφημέριο Παρπαριάς οικονόμο Μιχαήλ Κουκουνή και τον εφημέριο Χαλάνδρων αιδεσιμότατο Ιωάννη Κατσούνη, τελέστηκε αρτοκλασία και πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών, μαθητών, δωρητών και ευεργετών του σχολείου. Συγκεκριμένα για τους:

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
-Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Πουλάκης
-Βασίλειος Αϊβαλιώτης (πρώτος καθηγητής του σχολείου)
-Νικόλαος Παπαδάκης
-Ιωάννης Τάτσης
-Θεοδόσιος Κονάς
-Βασίλειος Λιουρής
-Λουκάς Καράβολος
-Σταμάτιος Καράβολος
-Μίλτος Αναγνώστου
-Πέτρος Πρίνος
-Κωνσταντίνος Πρίνος
-Κλεόβουλος Παπαμαύρος
-Ανδρέας Σωτηρακόπουλος
-Ιωάννης Βασιλείου
-Ιωάννης Κασομενάκης
-Μάρκος Βολίκας

ΔΑΣΚΑΛΟΙ
-Μίλτος Κουντουράς (παιδαγωγός – δίδαξε στο Ελληνικό Σχολείο Βολισσού)
-Σοφία Κουρούπη-Χαρτουλάρη
-Γεώργιος Μαδιανός
-Καλλιόπη Μπελέγρη
-Ιωάννης Μπελέγρης

ΜΑΘΗΤΕΣ
(πέθαναν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο)
-Νικόλαος Φώκιος
-Μάρκελλος Μακαρώνης

ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ
-Αντώνιος Ζαρταλούδης

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
-Σοφία Δροσινού
-Άννα Κουρούπη
-Μαρία Ντότη
-Ελένη Ουζουμγιάννη
-Δέσποινα Κατολέων
-Θεοδώρα Χειλά


ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ, ΔΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Α. Μιχάλης Παπαμαύρος (ο παιδαγωγός του οποίου το όνομα φέρει το σχολείο)
Β. Ιωάννης Σωτ. Ζαρταλούδης (με δικές του δαπάνες αγοράστηκε η πλαγιά στην οποία κτίστηκε το Σχολείο)
Γ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΓΕΡΣΕΩΣ
-Σωτήριος Ι. Νικολούδης (Πρόεδρος)
-Νικόλαoς Ι. Τσουρουγιάννης
-Γεώργιος Ν. Μαδιανός
-Ιωάννης Δ. Μπελέγρης
-Αναγνώστης Ιωάννης Οικονόμου
-Σωτήριος Δριμής
-Σωτήριος Γ. Ζορμπάς
-Στυλιανός Μιχ. Κουκουνάρης
-Ιωάννης Μιχ. Φωκάς
-Ιωάννης Σκαρλάτος
Δ. ΑΛΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΗΤΕΣ
-Ιερεύς Μιχαήλ Γ. Μπελέγρης
-Γεωργίος Κοκράνης
-Γεώργιoς Χατζηφραγκούλη Ανδρεάδης
-Λεωνής Καλβοκορέσης
-Θεόδωρος Μ. Πάγκαλος
-Ιωάννης Μιχ. Κουγιούλης
-Σωτήριος Νικ. Κακάβης
-Κωνσταντίνος Νικ. Σγόντζος
-Δημήτριος Νικ. Ορφανίδης
-Αδελφοι Ιωάννου Τσιρίγου
-Γεώργιος Δημ. Μαδιανός
-Ιωάννης Στ. Καραφυλλής
-Εμμανουήλ Ι. Μπελέγρης
-Ιωάννης Γ. Ζαρταλούδης
-Μιχαήλ Δ. Παγκάλης
-Μιχαήλ και Λεμονιά Πιτροπάκη
-Σωτήριος και Σεβασμία Κοκράνη
-Δημοσθένης Χατζόγλου ή Ντούλος (εργολάβος που εκτέλεσε το έργο της ανέγερσης του σχολείου)
-Βασίλειος Μαρίνος (ιδρυτής του ομώνυμου Ιδρύματος)
-Γιάννης και Πηνελόπη Κουγιούλη (ιδρυτές του ομώνυμου Ιδρύματος)
-Γεώργιος Θεοδωρούλης (συνέβαλλε στη δημιουργία του Ιδρύματος Μαρίνου)

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ
-Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Παραδείσης
-Ιωάννης Γιούργας
-Εμμανουήλ Τρικαλίτης
-Στέλλα Μπελέγρη - Μάγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου