Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Στα 2,3 εκατ. οι Έλληνες που δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση

Στα 2,3 εκατ. οι Έλληνες που δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωσηΤι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την παράταση της υποβολής

Το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών του δέχτηκε χθες το Taxisnet, όπου περίπου 270.000 φορολογούμενοι μπήκαν στο σύστημα, με τις 170.000 εξ αυτών να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, υπό το φόβο προστίμων από την εκπρόθεσμη υποβολή.

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι διάχυτη η ανησυχία και επικρατεί προβληματισμός για τις...
εκατοντάδες χιλιάδες αποθηκευμένες δηλώσεις που υπάρχουν στο σύστημα και δεν κατατίθενται και για το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις οι φορολογούμενοι δεν έσπευσαν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους.

Τουλάχιστον 2,3 εκατ. φορολογούμενοι (από τους 5,8 εκατ. υπόχρεους) δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση. Οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποθέτουν ότι η υποβολή θα πάρει παράταση και καθαριστούν τη διαδικασία.

Το υπουργείο προσανατολίζεται ήδη σε ένα μοντέλο παράτασης που δεν θα ορίζει όμως μία ενιαία καταληκτική ημερομηνία υποβολής όλων των δηλώσεων, για να μην καταρρεύσει το σύστημα από την μαζική υποβολή δηλώσεων Ε1 την τελευταία ημέρα. Το σχέδιό του προβλέπει σταδιακή λήξη της διορίας υποβολής (πχ από 15 έως 20 Ιουλίου) ανάλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΦΜ.

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να ανακοινώσει:

- παράταση της υποβολής των αρχικών δηλώσεων Ε1 μέχρι τα μέσα Ιουλίου (αντί της 30ης Ιουνίου) με πιθανότερη καταληκτική ημερομηνία τις 20 του μηνός (ή ενδεχομένως στις 15). Νωρίτερα όμως και κάθε μέρα θα λήγει και η διορία για κάποιους φορολογούμενους, αναλόγως του τελικού ψηφίου του ΑΦΜ τους.

- παράταση και στην διορία για υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 (για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα). Μάλλον θα ισχύσει η ίδια καταληκτική ημερομηνία με τις αρχικές ή μπορεί να φτάσει και στα τέλη του μηνός. Το σύστημα θα ανοίξει ενδεχομένως και σήμερα. Η πληρωμή των εκκαθαριστικών όμως για όλες τις δηλώσεις θα γίνεται στις 31 Ιουλίου, εφάπαξ ή με δόσεις.

- αλλαγές και στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τον ΕΝΦΙΑ. Θα δίδεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να διορθώσουν χωρίς πρόστιμα τα λάθη στις δηλώσεις και στα εκκαθαριστικά του φόρου ιδιοκτησίας.

- παράταση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν Έσχες»). Με ειδική διάταξη οι υπόχρεοι θα έχουν από φέτος περιθώριο τριών να τις υποβάλουν, μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων Ε1.

Τα εκκαθαριστικά τη φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά» και μαζί με το πακέτο των φόρων ακινήτων δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα για τους φορολογούμενους. Σημειώνεται ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, στο συνολικό ποσό των ανεξόφλητων χρεών προς το Δημόσιο προστέθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,19 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα ανείσπρακτο παραμένει το 71,5% των φόρων από την ακίνητη περιουσία στο 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2014. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 όταν αρχίσουν να αποπληρώνονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου