Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τι αλλάζει στο καθεστώς των μετεγγραφών φοιτητών

Στόχος των νέων διατάξεων είναι με το νέο σύστημα μετεγγραφών να εξυπηρετείται η άπορη οικογένεια, αλλά και να ολοκληρώνεται η διαδικασία της μετεγγραφής γρήγορα και χωρίς... αναβολές.

Ως σήμερα οι μετεγγραφές καθυστερούσαν πολύ στα πανεπιστήμια υποδοχής λόγω του μεγάλου αριθμού των...
πρωτοετών φοιτητών τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι δικαιούχοι να χάνουν έως και εξάμηνο.

«Ενα πολύ σοβαρό, το κορυφαίο θέμα σε ό,τι αφορά τις δικές μου αρμοδιότητες και παρεμβάσεις, είναι το πώς θα οργανωθεί το σύστημα των μετεγγραφών έτσι ώστε να εξυπηρετείται η άπορη οικογένεια, το παιδί που δεν μπορεί να έχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα από τους γονείς του και, δεύτερον, να τελειώνει αυτή η διαδικασία νωρίς. Διότι από την εμπειρία μου, όχι ως υπουργός Παιδείας, αλλά ως βουλευτής, γνωρίζω ότι γίνονται παρεμβάσεις, όμως όχι πολύ γρήγορα» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Θα είναι τέτοια τα κριτήρια, που θα αντιμετωπίζεται πραγματικά η ανάγκη» είπε ο υπουργός Παιδείας αι εξήγησε: «Αν έχεις 5.000 ευρώ εισόδημα και ζεις στην Αθήνα, δεν μπορείς να σπουδάσεις ένα παιδί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Για όλα αυτά χρειάζεται απλή συναίνεση των πανεπιστημίων. Αφού δεν χρειάζονται χρήματα, είναι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για να στηρίξουν την οικογένεια. Παρεμβάσεις χωρίς λαϊκισμό, χωρίς να δίνεις χρήματα που δεν έχεις. Την Τετάρτη θα γίνει η ανακοίνωση αυτού του μέτρου. Είναι μέτρο διευκόλυνσης που δεν προϋποθέτει χρήματα και δαπάνες του κράτους και ψεύτικες υποσχέσεις» .

Τι ισχύει σήμερα

Το περασμένο φθινόπωρο αυξήθηκε το όριο εισοδήματος για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών και αναπροσαρμόστηκε από τις 7.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας στις 9.000. Για τις ειδικές κατηγορίες, μονογονεϊκές οικογένειες, επιτυχόντες με σοβαρές παθήσεις ή δωρητές οργάνων ή μυελού των οστών σε συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού, επιτυχόντες με γονείς ή κηδεμόνες που ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οκτώ μήνες ανεργίας εντός του 2013,  ισχύει το ανώτατο όριο των 18.000 ευρώ.

Επίσης με τροπολογία του περασμένου Απριλίου το υπουργείο Παιδείας επανέφερε τις «ελεύθερες» μετεγγραφές φοιτητών για τρίτεκνους, πολύτεκνους αλλά και για  νέους φοιτητές με αδέλφια που ήδη φοιτούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, απελευθερώνοντας ουσιαστικά τις μετεγγραφές των φοιτητών που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία από άλλους όρους.

Με παλαιότερη ρύθμιση επί Αννας Διαμαντοπούλου, οι μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών είχαν καταργηθεί και είχαν αντικατασταθεί με την θέσπιση ειδικών θέσεων για υποψηφίους που πληρούσαν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια: παιδιά πολύτεκνων ή τρίτεκνων οικογενειών.

Πηγή: pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου