Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ο Ερντογάν εγκαινίασε το νέο και αμφιλεγόμενο «λευκό παλάτι» του

Ο Ερντογάν εγκαινίασε το νέο και αμφιλεγόμενο «λευκό παλάτι» τουΤο νέο προεδρικό μέγαρο έχει επιφάνεια 200.000 τετραγωνικά μέτρα

Το νέο, γιγαντιαίο και άκρως αμφιλεγόμενο προεδρικό παλάτι του, εγκαινίασε σήμερα και με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ακόμα και αν η δεξίωση που επρόκειτο να διεξαχθεί απόψε το βράδυ ματαιώθηκε εξαιτίας...
του δυστυχήματος σε ένα ανθρακωρυχείο στη νότια Τουρκία, ο Ερντογάν υποδέχθηκε τους πρώτους του προσκεκλημένους στο τεράστιο «λευκό παλάτι» του, το οποίο οι επικριτές του έχουν βαπτίσει ειρωνικά «Λευκό Οίκο».

Με επιφάνεια 200.000 τετραγωνικά μέτρα, το νέο προεδρικό μέγαρο οικοδομήθηκε στα περίχωρα της Άγκυρας, σε μια έκταση την οποία είχε αποκτήσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προκειμένου να φτιάξει ένα αγρόκτημα.

Η οικοδόμηση του κτιρίου αυτού, το οποίο αντλεί έμπνευση από την αρχιτεκτονική των Νεοσελτζούκων (της πρώτης δυναστείας που κυβέρνησε στη Μικρά Ασία από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα) στοίχισε, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εργασίες για την ανέγερσή του, στην καρδιά ενός δάσους, πυροδότησαν κατ’ αρχάς τις επικρίσεις οικολογικών οργανώσεων, σε βαθμό τέτοιο που ολοκληρώθηκαν εσπευσμένα και παρά την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης που διέτασσε τον τερματισμό των εργασιών.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου εξέφρασαν επίσης σφοδρές επικρίσεις για τη μετακόμισή του στο κτίσμα αυτό που συνιστά – σύμφωνα με εκείνους – παράδειγμα του παραλογισμού και της μεγαλομανίας που επιδεικνύει ο πρόεδρος της χώρας.

Ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) χαρακτήρισε το νέο αυτό κτίσμα εξωφρενικά ακριβό.

«Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτά τα χρήματα; Για παράδειγμα να στείλουμε τρεις δορυφόρους στον πλανήτη Άρη», είπε ειρωνικά ο Ουμούτ Ομράν, επισημαίνοντας ότι το ο προϋπολογισμός της τουρκικής προεδρίας είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από εκείνος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου