Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Αντίδραση της Μαρίας Σταυρινούδη, στον υπουργό Παιδείας

-Για τη μεταφορά του Τμήματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη Χίο στη Ρόδο

Την αντίδραση της, για τη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Πανεπιστημιακή μονάδα της Ρόδου, αντί στη Χίο, που ήταν μέχρι τώρα, εξέφρασε η βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σταυρινούδη σε συνάντησή της με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση της κ. Σταυρινούδη με τον υπουργό, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, υπήρξε έντονος και επίμονος διάλογος μεταξύ τους όπου η πρώτη προσπαθούσε να αιτιολογήσει την ανάγκη διατήρησης του Τμήματος Τουρισμού στην Χίο αφού η απόφαση...
της μεταφοράς του χαρακτηρίζεται επιεικώς ως αδικία προς το λαό του νησιού της μαστίχας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι υπήρξε κατ΄ αρχάς απόφαση για τη δημιουργία αυτού στον Πανεπιστημιακό χώρο του νησιού.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Λοβέρδος προέταξε ως δικαιολογία της μετακόμισης του Τμήματος Τουρισμού από τη Χίο στην Ρόδο ότι:

«Η Χίος δεν διαθέτει ούτε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο», άποψη που διακρίνεται από μονομερία δεδομένου ότι η Ρόδος ως γνωστόν είναι μεγαλύτερο νησί και έχει μια χρόνια παράδοση και ανάπτυξη στον τουρισμό. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν τη καθιστά και ειδήμων για να στελεχώσει ένα οικονομικό πανεπιστημιακό τμήμα.



Άποψη της βουλευτού είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία σύμπραξη του Τμήματος Τουρισμού με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Χίο, τη Λέσβο, τη Ρόδο κλπ, για την πρακτική εξάσκηση και τη μετέπειτα επαγγελματική εξασφάλιση των αποφοίτων, χωρίς αυτό να εμποδίζεται από τη γεωγραφική εγκατάσταση του τμήματος, πρόταση που ουδόλως εξετάστηκε.

Η κ. Σταυρινούδη θεωρεί ότι η απόφαση για την αφαίρεση του Τμήματος Τουρισμού από τη Χίο είναι προειλημμένη και καθοδηγούμενη.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την Ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 19 Νοεμβρίου, ο πρύτανης ενημέρωσε το σώμα και έθεσε προς συζήτηση και έκφραση γνώμης την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία εκφράστηκε δια του υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου τηλεφωνικώς στις 30Οκτωβρίου για την ταυτόχρονη ίδρυση δύο τμημάτων για θέματα τουρισμού στη Ρόδο και το Ρέθυμνο.


Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι της απογοήτευσης του χιώτικου λαού ο υπουργός έδωσε υπόσχεση στη βουλευτή ότι θα δωθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντίστοιχο ξενόγλωσσο τμήμα Ναυτιλίας αντισταθμίζοντας έτσι κατά την άποψή του τα οφέλη που θα προκύψουν από την απώλεια του Τμήματος Τουρισμού στη Χίο.

Η Μαρία Σταυρινούδη συνεχίζει να διαμαρτύρεται για τη συγκεκριμένη απόφαση, δε συμφωνεί με τέτοιου είδους πρακτικές, οι θέσεις της διαπνέονται από προοδευτισμό για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δεν χαρακτηρίζονται από στείρο τοπικισμό, για όσους σπεύσουν να τη χαρακτηρίσουν έτσι.

Σχετική δήλωση της βουλευτού αναφέρει:



«Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή της «μετακόμισης» του Τμήματος Τουρισμού από το νησί μας , είναι αναντίστοιχη και ανακόλουθη. Σε μία περίοδο ανάκαμψης δε γίνεται να λαμβάνονται τέτοιου τύπου αποφάσεις αφαίρεσης πανεπιστημιακών Τμημάτων, ειδικά όταν αυτά αφορούν το μέσο υποστήριξης της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας εν έτη 2014.

Καλώ δε δημόσια τη Σύγκλητο να μας παραθέσει αιτιολογημένα τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση που εμφάνισε το εν λόγω Τμήμα ενόσω με απόφαση του 2010 δε συμπεριλήφθηκε στα μηχανογραφικά των υποψηφίων!»

Επίσης η Βουλευτής πρόκειται να συγκαλέσει άμεσα όλες τις τοπικές αρχές και θεσμικούς φορείς για να ακούσει τις απόψεις τους για τυχόν περαιτέρω ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου