Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τσιρώνης: Αλλάζει ο νόμος για τα αυθαίρετα! Δεν σταματάει η εξόρυξη στις Σκουριές

Τσιρώνης: Αλλάζει ο νόμος για τα αυθαίρετα! Δεν σταματάει η εξόρυξη στις Σκουριές- Για ποιές περιπτώσεις αυθαιρέτων είπε ο αναπληρωτής υπουργός ότι θα υπάρξουν κατεδαφίσεις
- Για το Ελληνικό: Το υπουργείο θεωρεί χαμηλό το τίμημα
- Δεν τίθεται θέμα παύσης των εξορύξεων στις Σκουριές


Σε αλλαγές επι το αυστηρότερο στο νόμο για τα αυθαίρετα θα προχωρήσει η νεα ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως είπε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης.

Ο κ. Τσιρώνης σε μια κουβέντα εφ' όλης της ύλης με δημοσιογράφους είπε ότι...
σχετικά με τον νόμο για τα αυθαίρετα, το ΥΠΑΠΕΝ προτίθεται να προβεί σε αλλαγές επί το αυστηρότερο, προκειμένου να προστατεύεται καλύτερα ο πολεοδομικός σχεδιασμός και το περιβάλλον, καθώς ουσιαστικά επιβαρύνει με τετελεσμένα το αστικό περιβάλλον.

Πρόσθεσε ότι σε περιπτώσεις που είναι τελείως ασύμβατες και δεν μπορεί να δοθεί αντάλλαγμα θα υπάρξουν και κατεδαφίσεις, πάντως ξεκαθαρίζεται, σε κάθε περίπτωση, ότι ο νόμος «τρέχει» και η παράταση ισχύει.

Για το έργο του Κτηματολογίου, υπάρχει, επίσης, ζήτημα σε σχέση με σειρά μελετών, καθώς το τίμημα ήταν πολύ υψηλό, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20-30%. Πάντως το ΥΠΑΠΕΝ διεκδικεί εκ νέου τα 114 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωσή του.

Για τους δασικούς χάρτες, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα αντικρουόμενες απόψεις γύρω από τον ρόλο της δασικής υπηρεσίας, τίθενται ζητήματα επικαλύψεων, ενώ βασικό ζητούμενο αποτελεί η κωδικοποίηση των ειδών αυθαιρεσίας εντός των επίμαχων δασικών εκτάσεων, η αναζήτηση περιπτώσεων αποχαρακτηρισμού και η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων.

Δίνοντας το στίγμα υπο το οποίο θα κινηθεί είπε ότι δεν υπάρχει φόβος ότι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) είναι ενάντια στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά η δημιουργία ενός υγιούς πλαισίου θα είναι προς όφελος όλων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, είπε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλες στρατηγικές δημόσιες επενδύσεις.

Ο κ. Τσιρώνης έκανε λόγο για ένα λάθος πλαίσιο το οποίο έχει τεθεί σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας την αναγκαία πολιτική βούληση που προϋποθέτει η εξυγίανση αυτού του πλαισίου. Τόνισε δε ότι είναι ευθύνη του υπουργείου να δοθεί ένα στίγμα σε όσα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν μάθει σε έναν λάθος τρόπο λειτουργίας.

Στόχος είναι η αναμόρφωση του τόπου, ανοίγοντας τον δρόμο στην υγιή επιχειρηματικότητα που ήρθε για να μείνει και όχι για να φύγει, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.


Τι θα γίνει με τα απορρίμματα



Ειδικότερα, όσον αφορά τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι το ΥΠΑΠΕΝ δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα αυτής της δραστηριότητας, αλλά εντός ενός υγιούς πλαισίου, σε μία διαφορετική κατεύθυνση, έτσι ώστε να μπορεί να προκύψει προστιθέμενη αξία, ενώ -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- πολλές ΣΔΙΤ είναι εκτός των κατευθύνσεων των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Όσον αφορά τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Τσιρώνης έκανε έκκληση προς όλους τους συναρμόδιους δήμους προκειμένου προσωρινά να επιμεριστεί το βάρος των απορριμμάτων, έως ότου οριστικοποιηθούν οι αδειοδοτήσεις, με βασικό προαπαιτούμενο τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Σε σχέση με τα πρόστιμα της ΕΕ για τους ΧΑΔΑ, το ύψος των οποίων ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 14,5 εκατ. ευρώ το εξάμηνο, αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο όλα τα απορρίμματα να μεταφέρονται σε ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, ενώ υπάρχει η αισιοδοξία ότι κάποιες δρομολογημένες αποκαταστάσεις θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τα πρόστιμα. Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το ενδεχόμενο η αποπληρωμή των προστίμων να μετακυληθεί στους δήμους που αδιαφορούν ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Για Ελληνικό: Τίθεται θέμα χαμηλού τιμήματος

Όσον αφορά το Ελληνικό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, εξετάζεται το βέλτιστο δυνατό δημόσιο συμφέρον, καθώς καταρχάς τίθεται ζήτημα ενός εξαιρετικά χαμηλού τιμήματος. Τονίζεται δε ότι χωροταξία και μητροπολιτικός σχεδιασμός με περιπτωσιολογία και εξαιρέσεις είναι εκτός της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ επιπλέον δεν έχει καταστεί σαφές ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα της κάθε δραστηριότητας της περιοχής.
Από τις υπηρεσίες του υπουργείου αναμένεται να επανεξεταστεί η σύμβαση στους τομείς ευθύνης τους, έτσι ώστε σε όποια σημεία είναι εφικτό να αναθεωρηθεί ή και να καταργηθεί, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο βαθμός ωρίμανσης του έργου.

Για τις Σκουριές

Για το εργοστάσιο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, απ’ το ΥΠΑΠΕΝ εξετάζεται εάν οι δανειοδοτήσεις για τον μηχανολογικό και τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό είναι συμβατές με την υπάρχουσα νομοθεσία, πρόκειται να εξεταστούν πλημμέλειες σε ζητήματα χωροθέτησης, ενώ έχει ήδη γίνει παραγγελία για ανάκληση συγκεκριμένων αδειοδοτήσεων, προκειμένου να ελεγχθούν, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα παύσης των εξορύξεων.

Επιπλέον, στόχος του ΥΠΑΠΕΝ, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου, είναι να εντατικοποιηθούν οι τακτικοί έλεγχοι, έτσι ώστε να ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να κρυφτούν, ενώ αναγκαία κρίνεται και η στελέχωση των εν λόγω υπηρεσιών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου