Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Διαψεύδουν τα περί «παγώματος» του ΕΣΠΑ

Διαψεύδουν τα περί «παγώματος» του ΕΣΠΑΓια ανυπόστατα δημοσιεύματα κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομίας

Οι πληροφορίες περί «παγώματος» της πρόσβασης στα 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που κυκλοφόρησαν μέσω δημοσιευμάτων το Σαββατοκύριακο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι παντελώς ανυπόστατες, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν έχει...
υπάρξει καμία "άτυπη" ενημέρωση των ελληνικών αρχών από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες ούτε συζητήθηκαν θέματα τεχνικών δυσκολιών για τις διαχειριστικές αρχές, όπως ανακριβώς αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. Η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ συνομιλεί τακτικότατα με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους εξέφρασαν την έκπληξή τους γι’ αυτές τις δημοσιογραφικές "πληροφορίες"».

Ενδεικτικό της αστοχίας του δημοσιεύματος, αναφέρει το υπουργείο, είναι το γεγονός πως στις 26 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο τα θέματα που αφορούν στην ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων της περιόδου 2007–2013 όσο και στις διαδικασίες έγκαιρης ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014–2020. Η συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης, ήταν παραγωγικότατη και σε άριστο κλίμα και βεβαίως από καμία πλευρά δεν τέθηκαν ζητήματα «παγώματος» ή αναστολής πληρωμών του ΕΣΠΑ.

«Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα επιχειρούν να αναμοχλεύσουν περιπτώσεις προγραμματικών και οργανωτικών αστοχιών προηγούμενων περιόδων που σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου και να τα αναπαραγάγουν παραπλανώντας την κοινή γνώμη και το επενδυτικό κοινό», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίεται:

«Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και της Γ.Γ. ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2014–2020, διασφαλίζοντας λειτουργικά και οργανωτικά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ικανοποίηση των βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, εργάζεται εντατικά ώστε να αποτρέψει την επιβάρυνση των εθνικών πόρων από αστοχίες του παρελθόντος, βελτιώνοντας διαδικασίες, ενισχύοντας τη διαφάνεια και ισχυροποιώντας τους βασικούς τελικούς δικαιούχους μέσω μιας ουσιαστικής διαδικασίας εξυγίανσης των προγραμμάτων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου