Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Πανελλήνιες 2015: Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πανελλήνιες 2015: Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Μία εβδομάδα απομένει για την έναρξη των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων με την αγωνία να έχει χτυπήσει κόκκινο για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, καθώς φέτος η “μάχη” για την εισαγωγή στην σχολή της επιθυμίας τους θα είναι δυσκολότερη.

Το υπουργείο Παιδείας μείωσε κατά περίπου 2.000 τις θέσεις στα ΑΕΙ με αποτέλεσμα να υπάρξει άνοδος στις δημοφιλείς σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα ανεβασμένος αναμένεται ο πήχης στις...
«καλές» σχολές των κεντρικών Πανεπιστημίων, αφού σε αυτές μειώθηκαν, σε αντίθεση με τις θέσεις στην περιφέρεια και σε κάποια ΤΕΙ που αυξήθηκαν.
Τη μεγαλύτερη μείωση στις θέσεις έχουν τα Πανεπιστήμια, με το σύνολο να φτάνει τις 44.200 (μειωμένες κατά 2.535), σε αντίθεση με τα ΤΕΙ, όπου οι θέσεις φτάνουν τις 24.145, δηλαδή αύξηση κατά 575.

Πανελλήνιες και ενδοσχολικές εξετάσεις

Τα μαθήματα στα σχολεία τελειώνουν στις 13 Μαΐου, ενώ από τις αρχές του μήνα, οι υποψήφιοι θα έχουν αποκτήσει το δελτίο εξεταζόμενοι, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο.

Στο δελτίο αυτό, εκτός προσωπικών στοιχείων του υποψηφίου, θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

Όσον αφορά τα μηχανογραφικά δελτία, η υποβολή τους θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι, οι Πανελλήνιες εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄), θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ως είθισται, και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου. 

Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.
Εκτός από τις πανελλαδικές στα Λύκεια θα πραγματοποιηθούν και οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων. Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ' τάξη των ημερήσιων και τη Δ' τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων, θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Όσον αφορά τις απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α' και Β'), σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10 Ιουνίου και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι σημαντικές ημερομηνίες

Δείτε ποιές είναι οι σημαντικές ημερομηνίες για του υποψηφίους των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2015:

- Έλληνες εσωτερικού

α. Υποβολή Αίτησης-Δικαιολογητικών έως Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής υπηρεσίας).

β. Έκδοση Κατάστασης Υποψηφίων με Ελλιπή Δικαιολογητικά έως Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015.

γ. Υποβολή Ελλιπών Δικαιολογητικών έως Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής υπηρεσίας).

δ. Έκδοση τελικής κατάστασης δεκτών υποψηφίων για συμμετοχή στις προκαταρκτικές εξετάσεις καθώς και προγράμματος διεξαγωγής τους (τόπος - χρόνος): Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015.

- Έλληνες εξωτερικού

α. Υποβολή Αίτησης-Δικαιολογητικών έως Παρασκευή 28 Ιουλίου 2015 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής υπηρεσίας).

β. Έκδοση Κατάστασης Υποψηφίων με Ελλιπή Δικαιολογητικά έως Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015.

γ. Υποβολή Ελλιπών Δικαιολογητικών έως Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής υπηρεσίας).

δ. Έκδοση τελικής κατάστασης δεκτών υποψηφίων για συμμετοχή στις ΠΚΕ καθώς και προγράμματος διεξαγωγής των ΠΚΕ (τόπος - χρόνος): Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015.

ε. Οι υποψήφιοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι να μάθουν αν τα δικαιολογητικά τους έγιναν δεκτά ή όχι και να τα συμπληρώσουν, αν απαιτείται. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνει από τις Σχολές όπως προβλέπουν οι οργανισμοί λειτουργίας τους και επίσης να ενημερωθούν για τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής των ΠΚΕ.
Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων θα γίνονται δεκτά από τις Σχολές 1ης προτίμησης στην περίπτωση αποστολής τους μέχρι και τις καταληκτικές ημερομηνίες, εφόσον φέρουν ευανάγνωστη ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής υπηρεσίας δημόσιας ή ιδιωτικής.

Οι υποψήφιοι που θα διαγωνισθούν σε ειδικά μαθήματα του υπουργείου Παιδείας θα τα δηλώσουν στην Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωσή τους για να προγραμματιστούν ανάλογα. Επίσης, θα πρέπει να φέρουν κατά την παρουσίασή τους βεβαίωση του Εξεταστικού Κέντρου, στην οποία θα αναφέρεται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις των δηλωμένων ειδικών μαθημάτων.

Το μηχανογραφικό δελτίο

Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα παραλάβουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), από το Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση), θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.

Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται, επίσης, ότι όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους.  
Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες, οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κλπ θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας στον σύνδεσμο «Εξετάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου