Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Τήνος, το νησί με τα δύο πρόσωπα

Τήνος, το νησί με τα δύο πρόσωπαΗ Τήνος είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στο στέμμα των νησιών του Αιγαίου. Από την μια εντελώς κοσμοπολίτικη, από την άλλη άκρα ησυχαστική.

Με βαθιά ορθόδοξη παράδοση, που κορυφώνεται στο μέγα προσκύνημα στην Μεγαλόχαρη το Δεκαπενταύγουστο, κι από την άλλη με μια απέραντη καθολική παράδοση και μεγάλα προσκυνήματα με την σφραγίδα της δύσης. Αφιερωμένη στην Παναγία στην σύγχρονη ιστορία της, ιερό νησί του κραταιού Ποσειδώνα στην αρχαιότητα. Η Τήνος αποτελεί...
ένα παράξενο στολίδι, που μπορεί και συνταιριάζει τα αντίθετα, δημιουργώντας ένα σπάνιο ψηφιδωτό μεγάλης γοητείας.

Μοναδικά αξιοθέατα

Πέρα από την Παναγιά της Τήνου, ένα από τα πιο σημαντικά ορθόδοξα προσκυνήματα της Μεσογείου, η Τήνος έχει ατέλειωτα αξιοθέατα. Πολλά από αυτά είναι φυσικά, όπως οι απίστευτοι βράχοι από γρανίτη στο χωριό Βόλαξ, που δεν μπορεί να πιστέψει κάποιος πώς είναι δυνατόν να στέκονται και να μην πέφτουν, ενώ άλλα είναι αρχαία μνημεία και εκκλησιές. Η ίδια η Χώρα αποτελεί ένα μεγάλο αξιοθέατο, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, ενώ οι οικισμοί της Τήνου κρατάνε την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική σε εντυπωσιακά μεγάλο βαθμό. Η κατάλευκη Χώρα με τον περικαλλή ναό της Ευαγγελίστριας να αστράφτει, φτιαγμένος από παριανό και τηνιακό μάρμαρο, είναι βέβαια η αρχή της περιήγησης. Ως γνωστών η Τήνος φημίζεται και για το μάρμαρό της και για τους γλύπτες της, που μετέδωσαν την τέχνη τους σε όλη την Ελλάδα. Δείτε το Μικρό Πάρκο, με προτομές καλλιτεχνών από το νησί, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι των καθολικών, και οπωσδήποτε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, απολαύστε την έκθεση έργων του αισθαντικού Έλληνα γλυπτή Γιαννούλη Χαλεπά. Κοντά στην Παλλάδα, στο λιμάνι δίπλα, θα δείτε τα σπαράγματα του τείχους της αρχαίας πόλης, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι είναι άφθονοι: στα Κιόνια θα δείτε έναν ναό του 3ου αιώνα, επάνω στην παραλία. Υπάρχει μια μεγάλη στοά που ενώνει αυτόν τον ναό με ένα μικρό περίπτερο δωρικό ναό του 2ου αιώνα π.Χ. με τον βωμό-θρόνο και το οικοδόμημα της κρήνης. Ο χώρος ρτου δωρικού ναού είχε λατρευτικό – ευχαριστηριακό χαρακτήρα, μιας και λειτουργούσε ασκληπιείο, με ιαματικούς φυσικά σκοπούς, όπως αποδεικνύεται και από τις ρωμαϊκές θέρμες. Στην Αγία Θέκλα υπάρχει σημαντική μυκηναϊκή νεκρόπολη, ενώ στο Εξώμβουργο θα δείτε τα ερείπια της πιο σπουδαίας αρχαίας πόλης του νησιού, χτισμένης τον 8ο αι. π.Χ. με σπουδαία Ακρόπολη – μετέπειτα ενετικό φρούριο, αλλά και σπουδαία ιερά της Περσεφόνης. Ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν διάσπαρτοι παντού στην Τήνο, στα χωριά Γαστριά, Βρυόκαστρο, Μαρλά, ενώ σημαντικό είναι βέβαια και το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο, εκπληκτικό δείγμα μηχανικής αρτιότητας. Φυσικά, από νησί της Περσεφόνης έγινε στα χριστιανικά χρόνια η Τήνος νησί της Παναγίας. Έχει περισσότερες από 750 εκκλησίες, ενώ οι 220 από αυτές είναι καθολικές.





Οι παραλίες της Τήνου που αφήνουν άφωνους τους ταξιδιώτες


Πέρα από την παραλία του Αγίου Φωκά, που την γνωρίζουν όλοι και είναι το ενάλιο σήμα κατατεθέν της Τήνου, τα ακρογιάλια της είναι πραγματικά μαγικά. Ο Σταυρός, ένα μικρό λιμανάκι δυτικά της Χώρας, έχει εκτός από τα κρυστάλλινα νερά του, και σαφή απομεινάρια του αρχαίου παρελθόντος. Ο διπλανός Άγιος Μάρκος με το μικρό εκκλησάκι να ανατέλλει χαριτωμένα από τον βράχο έχει μια ελάχιστη παραλία κρυμμένη, απίστευτης ομορφιάς. Τα κοντινά Κιόνια, καθώς ξεμακραίνουμε από τον Άγιο Μάρκο, με την ομορφιά των Τσαμιών, του δέλτα δηλαδή του ποταμού Σαμπιά, αλλά και με αγνάντιο στον μεγάλο αρχαιολογικό χώρο – Κιόνια, από το Κίονες – με τον ναό του Ποσειδώνα να δεσπόζει, αλλά και με πολλά ακρογιάλια να κρύβονται τριγύρω, είναι μια συνταρακτική περίπτωση. Στα ανατολικά τώρα της Χώρας συναντάμε τον Άγιο Σώστη, με πλούσια άμμο και πανέμορφη θέα στην Μύκονο, το Λαούτι που έχει, όπως και ο Άγιος Φωκάς, πιο κοσμικό χαρακτήρα και μπορεί κάποιος να ευχαριστηθεί και θαλάσσια σπορ και πιο ανατολικά από την Αγία Κυριακή βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης Πόρτο, το παλιό λιμάνι του νησιού. Είναι η παραλία – σταρ της Τήνου, με τον ομώνυμο οικισμό να έχει γίνει πόλος έλξης. Η Παχιά Άμμος, είναι φυσικά όνομα και πράγμα! Ένας τεράστιος αμμόλοφος που θυμίζει…Σαχάρα, καταλήγει σε καταγάλανα νερά, απίστευτο τοπίο. Τα Λυχναφτιά, στον δρόµο του Τριαντάρου-∆υο Χωριών είναι μια ιδιάζουσα ακρογιαλιά, πολύπλοκη, με άμμο, βότσαλα, βλάστηση, αλλά και πολλές ρηχές σπηλιές και κοιλότητες να δημιουργούν ένα υπερθέαμα, όπως βρέχονται από τα σμαραγδένια νερά. Μετά την πανέμορφη Ποταμιά συναντάμε την Σάντα Μαργαρίτα, με το καθολικό εκκλησάκι και την γαλήνη της να μαγεύουν τους κάπως εκλεκτικούς ταξιδιώτες. Η Λιβάδα πάλι, είναι ένα από τα πιο όμορφα παράλια τοπία της Μεσογείου. Το ποτάμι που εκβάλλει εδώ δημιουργεί μικρές λιμνούλες επάνω στο κύμα! Ο βοριάς δημιουεργεί εντελώς σουρεαλιστικά κύματα, ενώ όταν υπάρχει άπνοια βλέπει κάποιος στον βυθό σε μεγάλη απόσταση μέσα σα νερά. Η Κολυµπήθρα, μετά από μια μαγική διαδρομή στο λιβάδι της Τήνου, είναι χαρακτηρισμένος βιότοπος, με πολλά μετανασυτετικά είδη πουλιών να βρίσκουν καταφύγιο εδώ. Μια απέραντη παραλία συνορεύει με την λίμνη, ενώ οι ψαροταβέρνες επάνω στο κύμα είναι απολαυστικές. Στα νότια συναντάμε τον Άγιο Ρωμανό, με ένα μικρό λιμανάκι, το ομώνυμο εκκλησάκι, αλλά και πλούσια άμμο με πολλά δέντρα να δημιουργούν σκιές και πανέμορφη θέα στην Σύρο. Η ερημική παραλία της Απηγανιάς, ο Άγ. Πέτρος, τα Καλύβια και ο Όρμος Γιαννάκη κοντά στο εμβληματικό χωριό Καρδιανή είναι ξεχωριστές περιπτώσεις, ενώ ο Όρµος Ιστερνίων αποτέλεσε και αυτός παλαιό λιµάνι της Τήνου, όπως και η εκπληκτική Πάνορμος. Τα βόρεια και δυτικά συναντάμε το Μαλί, που αποδεικνύεται πολύ αγαπημένη παραλία τα τελευταία χρόνια.

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ: 25887
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 22100, 22255
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ: 22210, 23781-3
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 23670, 22255
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 25888
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ THNOY: 22348, 22220
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: 2104226000-4
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ: 2294022230
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ: 22684

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου