Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Αυτά είναι τα νέα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού!

Αυτά είναι τα νέα σκάφη του ΠΝ!Και μέσα σ΄ όλα το Πολεμικού Ναυτικού παρέλαβε δύο νέα ταχύπλοα σκάφη για τους βατραχανθρώπους του. 

Τα δύο ταχύπλοα εντάχθηκαν στν Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ σε τελετη που έγινε παρουσία του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, παρέστησαν στην τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό δυο σκαφών ανορθόδοξου πολέμου που έγινε στην Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.

Ποια είναι τα σκάφη και τι δυνατότητες έχουν:

Το Δεκέμβριο 2014, το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε ένα εξελιγμένο ταχύπλοο σκάφος τύπου RHIB, το οποίο θα επιχειρεί ως Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ), και θα αναβαθμίσει τις σχετικές δυνατότητες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
Το σκάφος αποτελεί μια ευγενική δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προς το Πολεμικό Ναυτικό, η οποία υλοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το εν λόγω σκάφος, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, καλύπτει πλήρως τις επιχειρησιακές προδιαγραφές, που έχει θέσει το ΠΝ, ενώ τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι:
- Μήκος περί τα 13 μ.
- Πλάτος περί τα 3,5 μ.
- Εκτόπισμα περί τους 7,5 τόνους
- Ταχύτητα άνω των 50 κόμβων
- Διαθέτει κλειστή καμπίνα επιβατών
Η ονομασία του σκάφους θα είναι ΣΑΠ-12 (Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου) με πλευρικό το Ρ-50


Ο ΩΚΥΑΛΟΣ




To ΠΝ ανέπτυξε το Πρόγραμμα «ΩΚΥΑΛΟΣ» («Ωκύαλος Nαυς» σημαίνει σκάφος που πλέει ταχέως στη θάλασσα, το σκάφοs του Οδυσσέα στο πασίγνωστο Ομηρικό έποs). Πρόκειται για τη ναυπήγηση ενός ταχυπλόου σκάφους, το οποίο προορίζεται για επιχειρησιακή χρήση από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ.

Η σχεδίαση και κατασκευή του σκάφους έχει γίνει υπό το συντονισμό του ΠΝ, από Ελληνικές εταιρείες και με υλικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Το σκάφος, που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο δεν ξεπερνά σε μήκος τα 14 μ. έχει πλήρωμα τέσσερα (4) άτομα αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, έχει μεγάλη αυτονομία μπορεί να επιχειρεί και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενώ διαθέτει και σύγχρονο εξοπλισμό, που καλύπτει τις απαιτήσεις των ειδικών επιχειρήσεων. Άξιο μνείας είναι το ρομποτικό σύστημα έδρασης, κίνησης, κατεύθυνσης, τηλεχειρισμού και σκόπευσης, Ελληνικής εταιρείας, για πυροβόλο έως 0,50 cal (τύπου Browning).

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών του «ΩΚΥΑΛΟΣ» σε επιχειρησιακές συνθήκες, το σκάφος εντάσσεται στο ΠΝ (με αυτή την ονομασία και πλευρικό Ρ-51). Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός του σκάφους θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της ΔΥΚ καθώς η Διοίκηση θα αποκτήσει ένα ακόμα Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), το οποίο αποτελεί το πρώτο ΣΑΠ κλάσεως ΤΑ (Ταχείας Αντίδρασης) για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την έκταση του θεάτρου επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου