Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Πώς αντιμετωπίζονται οι ψείρες χωρίς χημικά φάρμακα

Πώς αντιμετωπίζονται οι ψείρες χωρίς χημικά φάρμακαΜια μόλυνση από ψείρες του κεφαλιού δεν είναι σημάδι κακής ατομικής υγιεινής ή ενός ακάθαρτου περιβάλλοντος διαβίωσης.

Οι ψείρες δεν φέρουν βακτηριακές ή ιογενείς μολυσματικές ασθένειες.


Υπάρχουν σαφώς απλά αλλά και συνταγογραφούμενα φάρμακα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση των ψειρών της κεφαλής. 
 
Ακολουθώντας τις οδηγίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι... θα απαλλαγείτε από τις ψείρες και τα αυγά τους (κόνιδες) στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας.
 
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που μπορείτε και πρέπει να κάνετε στο σπίτι σας για την θεραπεία των παρασιτώσεων από ψείρες της κεφαλής. Αν προτιμάτε να μην χρησιμοποιήσετε κάποιο χημικό φαρμακευτικό προϊόν, ή αν απλά δεν έχετε πρόσβαση σε αυτό, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι από τα ακόλουθα.
 
Υγρό χτένισμα
 
Το χτένισμα σε βρεγμένα μαλλιά με μια λεπτή οδοντωτή χτένα μπορεί να απομακρύνει τις αρκετές ψείρες και κόνιδες. Τα μαλλιά πρέπει να είναι υγρά, και θα πρέπει να προσθέσετε κάτι για να λιπαίνει τα μαλλιά, όπως ένα μαλακτικό. Χτενίστε ολόκληρο το κεφάλι από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι το τέλος της τρίχας τουλάχιστον δύο φορές κάθε φορά. Η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά για αρκετές εβδομάδες. Μην σταματήσετε πριν περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες από την ημέρα που θα δείτε ότι “δεν υπάρχουν άλλες ψείρες”.
 
Αιθέρια έλαια
 
Μικρές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα φυσικά φυτικά έλαια έχουν τοξική επίδραση σε ψείρες και κόνιδες. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν:
 
-Έλαιο από δέντρο τσαγιού
-Έλαιο από γλυκάνισο
-Νερολιδόλη, μια χημική ένωση που βρίσκεται σε πολλά φυτικά έλαια
 
Κοινά συστατικά στο σπίτι
 
Διάφορα προϊόντα οικιακής χρήσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των παρασιτώσεων από ψείρες της κεφαλής. Το σκεπτικό είναι ότι τα προϊόντα αυτά στερούν από τις ψείρες και τα αυγά τους τον αέρα που χρειάζονται για να αναπνέουν. Το προϊόν εφαρμόζεται στα μαλλιά, καλύπτεται με ένα σκουφάκι ή πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε σε όλη τη διάρκεια της νύκτας. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό περιλαμβάνουν:
 
-Μαγιονέζα
-Ελαιόλαδο
-Βούτυρο
-Βαζελίνη
 
Οικιακή καθαριότητα
 
Οι ψείρες συνήθως δεν ζουν πάνω από μία ημέρα χωρίς τροφοδότηση από το τριχωτό της κεφαλής, και τα αυγά δεν επιβιώνουν αν δεν επωάζονται σε θερμοκρασία κοντά στο τριχωτό της κεφαλής. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα οι ψείρες επιβιώνουν σε είδη οικιακής χρήσης είναι μικρή.
 
Ως προληπτικό μέτρο μπορείτε να καθαρίσετε τα αντικείμενα που το προσβεβλημένο άτομο χρησιμοποίησε τις τελευταίες δύο ημέρες:
 
-Πλύνετε τα αντικείμενα σε ζεστό νερό. Πλύνετε κλινοσκεπάσματα και είδη ένδυσης με ζεστό νερό και σαπούνι (55 βαθμοί Κελσίου) και στεγνώστε τα σε υψηλή θερμοκρασία (πχ πιστολάκι μαλλιών).
 
-Καθαρίστε είδη περιποίησης μαλλιών. Καθαρίστε χτένες, βούρτσες και αξεσουάρ για τα μαλλιά με ζεστό νερό και σαπούνι.
 
-Κλείστε αντικείμενα σε πλαστικές σακούλες. Σφραγίστε αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν σε πλαστικές σακούλες για δύο εβδομάδες.
 
-Βάλτε ηλεκτρική σκούπα. Καθαρίστε καλά το πάτωμα και και κάθε άλλο αντικείμενο (πχ καναπέδες) με ηλεκτρική σκούπα.
 
Πηγή: mayoclinic.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου