Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

120.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες

120.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρεςΕγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, κατά την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε χθες (22/09/2015), στις Βρυξέλλες, για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν ο...
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Μουζάλας και η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Στο πλαίσιο του έκτακτου συνεδρίου ελήφθη η τελική απόφαση για το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Πιο αναλυτικά, οι 28 Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την αντίθεση πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία καταψήφισαν την πρόταση, ενώ η Φινλανδία επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η ειδική στήριξη στην Ελλάδα και την Ιταλία μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης να συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα.

Τα μέτρα αυτά θα λαμβάνονται από την άφιξη των υπηκόων τρίτων χωρών στο έδαφος της Ελλάδας ή της Ιταλίας μέχρι την περάτωση όλων των ισχυουσών διαδικασιών, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (European Asylum Support Office – EASO) και τους άλλους αρμόδιους οργανισμούς, όπως ο FRONTEX, προκειμένου να συντονιστεί η επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στο έδαφος τους, σύμφωνα με την οδηγία 2008/115/ΕΚ.

Σήμερα , οι Αρχηγοί των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου