Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοινώθηκαν τα νησιά στα οποία καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ

Ανακοινώθηκαν τα νησιά στα οποία καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ- Μετά την υπογραφή του Μνημονίου στα έξι νησιά καταργείται η μείωση των συντελεστών κατά 30% του ΦΠΑ
- Στα συγκεκριμένα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% όπως και στην υπόλοιπη χώρα
- Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016
- Θα θεσπιστούν μέτρα για την αποζημίωση των κατοίκων που έχουν περισσότερη ανάγκη

Τα νησιά που καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ:

1. ΡΟΔΟΣ
2. ΣΚΙΑΘΟΣ
3. ΜΥΚΟΝΟΣ
4. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
5. ΝΑΞΟΣ
6. ΠΑΡΟΣ

Με την απόφαση αυτή από 1.10.2015 στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με τους Θεσμούς και με την υιοθέτηση του τρίτου πλέον Μνημονίου.

Στην ανακοίνωση, σε μία προσπάθεια να μαλακώσουν τις αντιδράσεις, αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές πως οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα.


Γίνεται αναφορά επίσης σε θέσπιση στοχευμένων μέτρων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι εκείνων των νησιών που έχουν περισσότερη ανάγκη, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν συγκεκριμένα ποιά θα είναι αυτά τα μέτρα. Επισημαίνει μόνο το υπουργείο Οικονομικών πως τέτοια μέτρα θα υπάρξουν όταν θα γίνουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017).

Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου