Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Χίος, μία λέξη, χίλιες εικόνες και άλλα τόσα αρώματα

Μύλοι
Η Χίος είναι ιδανικός προορισμός για διακοπές όλο το χρόνο. Η ποικιλία του τοπίου ικανοποιεί τον επισκέπτη όλες τις εποχές. Αμέτρητες παραλίες περιφερειακά του νησιού, μεσαιωνικά χωριά, σπήλαια, ιαματικά λουτρά, αμέτρητες εκκλησίες και μοναστήρια είναι πόλοι έλξης τουρισμού.

Οι αναρίθμητες ομορφιές της δεν εξαντλούνται σε μια απλή περιήγηση και αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη. Το δάκρυ της μαστίχας, διαχρονική κληρονομιά της ευλογημένης γης της Χίου - προσφέρει...
στο νησί τα προϊόντα του, που έχουν διαδώσει τη φήμη του σε όλο τον κόσμο. Η πόλη της Χίου, πολυπρόσωπη και φιλόξενη σε μυεί στις ομορφιές της. Τα εστιατόρια, τα γραφικά ταβερνάκια με τις τοπικές λιχουδιές κλέβουν την παράσταση και ικανοποιούν κάθε γούστο.


Ο Κάμπος με τα αρχοντικά του και τα φημισμένα εσπεριδοειδή σκορπά την ομορφιά του και τις αιθέριες ευωδιές του σε όλο το Αιγαίο. Τα Μαστιχοχώρια - Καστροχώρια με τη μεσαιωνική παράδοση σε προκαλούν να περιπλανηθείς και «να ακούσεις» ιστορίες από άλλες εποχές. Το Εμπορειό με τα ξεχωριστά Μαύρα Βόλια, την πεντακάθαρη και μαγευτική παραλία. Τα Καμπόχωρα με τα μνημεία τους. Μαγευτικές παραλίες με αμμουδιές και βότσαλα, Καρφάς, Αγ. Φωτιά. Στο δυτικό τμήμα, Λιθί, Ελίντα, Σιδηρούντα.

Νέα Μονή


Στο κεντρικό τμήμα το Βυζαντινό μοναστήρι της Νέας Μονής, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι Μεσαιωνικοί οικισμοί των Αυγωνύμων, του Ανάβατου θα σε τροφοδοτήσουν με ρομαντική νοσταλγία. Στο βόρειο τμήμα η ομηρική Βολισσός με το Κάστρο της και τις ήσυχες παραλίες της για στιγμές χαλάρωσης και ποιοτικής ξεκούρασης. Ο Βροντάδος με τη ναυτική ιστορία του και την πέτρα του Ομήρου, η Λαγκάδα με το γραφικό λιμανάκι για φρέσκο ψάρι, χταπόδι, καλαμαράκια και θαλασσινές ιστορίες.

Τα Καρδάμυλα, τόπος με ναυτική παράδοση και ιστορία. Και τόσα άλλα μικρά, υπέροχα, γραφικά χωριουδάκια, που συνθέτουν ένα πολύχρωμο καμβά με όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και του πράσινου, θα κάνουν τον επισκέπτη να μπει σε ευχάριστα διλήμματα. Να ταξιδέψει και να ξαναταξιδέψει με προορισμό τη φιλόξενη Χίο. Ένας τόπος μαγικός που συνδυάζει την παράδοση, την ιστορία και τη φυσική ομορφιά.

Τουριστικά θέλγητρα

Η Χίος έχει πολλούς πολιτιστικούς, πολιτισμικούς και φυσικούς πόλους έλξης που θα ήθελε να γνωρίσει κάθε επισκέπτης. Επιγραμματικά αναφέρονται οι σημαντικότεροι:

- Βιβλιοθήκη Κοραή.

- Βυζαντινό Μουσείο Χίου.

- Πινακοθήκη.

- Κάστρο Χίου.

- Το χωριό Εμπορειό με τη ξεχωριστή Παραλία Μαύρα Βόλια.

- Tη Νέα Μονή, τους Μεσαιωνικούς οικισμούς Αυγώνυμα και Ανάβατο.

- Τα χωριά Πυργί, Μεστά, Καλαμωτή και Ολύμπους με την ξεχωριστή αρχιτεκτονικής τους.

- Τα χωριά Βολισσός και Καρδάμυλα, Βορειοδυτικά και Βορειοανατολικά του νησιού αντίστοιχα.

- Τον Κάμπο της Χίου.

Προκυμαία


Είδη καταλυμάτων

Τα είδη των καταλυμάτων στη Χίο είναι τα εξής:


Α) Ξενοδοχεία

Β) Ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα

Γ) Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες

Υπάρχουν 48 ξενοδοχεία με 1359 κλίνες όλων των κατηγοριών. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα αριθμούν 2472 κλίνες και οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες 226. Η τουριστική σεζόν που είναι ανοιχτά όλα τα καταλύματα είναι από το μήνα Απρίλιο έως το τέλος Οκτωβρίου. Στην πόλη της Χίου και σε ορισμένα χωριά υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που λειτουργούν όλο το χρόνο.

Μετακινήσεις

Τα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Χίου είναι τα υπεραστικά και τα αστικά λεωφορεία. Τα αστικά λεωφορεία εξυπηρετούν διαδρομές εντός της πόλεως της Χίου, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια από τα ΚΤΕΛ των αστικών λεωφορείων. Τα υπεραστικά λεωφορεία εξυπηρετούν διαδρομές στα χωριά της Χίου που βρίσκονται μακριά από την Πόλη, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια από τα ΚΤΕΛ των υπεραστικών λεωφορείων. Επίσης υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα γραφεία με αυτοκίνητα και μηχανάκια με τα οποία μπορεί να μετακινηθεί ο επισκέπτης.

Από φέτος ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο νησί και με ποδήλατο, το οποίο μπορεί να ενοικιάσει από 4 σταθμούς που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Τέλος υπάρχουν και τα ταξί που εξυπηρετούν με διαδρομές εντός και εκτός πόλεως τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

Λουκουμάδες


Γαστρονομία - Τοπικές γεύσεις

Η Χίος περηφανεύεται για τη μαστίχα της, η οποία αναγνωρίστηκε μαζί με το μαστιχέλαιο Χίου και την τσίχλα Χίου ΕΛΜΑ ως προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π). Τα εσπεριδοειδή προσφέρουν στον επισκέπτη της Χίου αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους του νησιού την περίφημη πορτοκαλάδα και μανταρινάδα Κάμπου και πολλά άλλα αναψυκτικά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τα χιώτικα γλυκά κουταλιού που είναι φημισμένα σε όλη την Ελλάδα. Tο μέλι στη Xίο είναι ονομαστό, ιδιαίτερα το μέλι των Ψαρών. Παστέλι Xίου τυποποιημένο κυκλοφορεί στο εμπόριο και είναι γνωστό παντού. Μια δοκιμή αξίζουν τα γαλακτοκομικά της προϊόντα και τα ντόπια κρασιά. Στη Βολισσό, τον Εγρηγόρο, τα Κουρούνια παράγονται εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών. Αν βρεθείτε στα Μεστά, γευθείτε το περίφημο Μεστούσικο οίνο. Από ξερά σύκα γίνονται οι περίφημες «παστελαριές», καθώς επίσης το τοπικό ποτό σούμα που γίνεται από ιδιώτες σε παραδοσιακά καζάνια στο τέλος του Φθινοπώρου. Τα Χιώτικα ούζα είναι επίσης γνωστά για την ιδιαίτερη γεύση τους. Εξάγονται και θεωρούνται από τα καλύτερα. Σε πολλά, η παραγωγή γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, τον καζανιστό.

Ρουκετοπόλεμος


Γιορτές και τοπικά έθιμα

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Χίο:
Tην τελευταία μέρα κάθε χρόνου, οι ομάδες των παιδιών που εκπροσωπούν συνοικίες και ενορίες και έχουν κατασκευάσει μοντέλα εμπορικών και πολεμικών πλοίων, το μέγεθος των οποίων φτάνει μέχρι τα 5 μέτρα, τραγουδώντας «παινέματα» διαγωνίζονται για το καλύτερο καράβι και την καλύτερη σκηνική παρουσία. Τα «παινέματα» και ο «σκοπός» που τραγουδιούνται από τα παιδιά είναι επηρεασμένα από τα μικρασιατικά κάλαντα. Η θεματολογία τους πηγάζει από την σύγχρονη τοπική επικαιρότητα.

Πάσχα στη Χίο:

Ο Ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου.Το έθιμο των ρουκετών που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής, λαμβάνει χώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Πρόκειται για μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της πόλης αυτής του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής.

Απόκριες στη Χίο

Καρναβάλι στη Χίο Μόστρα - Αγάς:

Το Καρναβάλι στη Χίο είναι φαντασμαγορικό, πλούσιο σε τοπικά έθιμα, που οι ρίζες τους χάνονται στην εποχή του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας. Σχεδόν κάθε χωριό έχει τις δικές του καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Η μόστρα των Θυμιανών:
Η Μόστρα είναι η πιο γνωστή καρναβαλική γιορτή της Χίου και γίνεται στα Θυμιανά του πρώην Δήμου Αγίου Μηνά, παραδοσιακό χωριό πετροκόπων και κτιστάδων. Οι νέοι του χωριού φοράνε παλιά ρούχα, καλύπτουν το πρόσωπο τους με μάσκες, και κάνουν διάφορα κωμικά σκέτς σκορπώντας το κέφι, το γέλιο και τη χαρά.

Ο Αγάς:

Στα Μαστιχοχώρια, στα Μεστά και τους Ολύμπους αλλά και στο Πυργί και στο Λιθί, αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα, το έθιμο του «Αγά». Πρόκειται για ένα ιδιότυπο δικαστήριο, από το οποίο δε γλιτώνει κανείς, χωρίς να καταβάλει πρόστιμο! Το έθιμο του Αγά έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία.

Μαστίχι


Το έθιμο του Διπλού στη Βολισσό:

Το έθιμο του Διπλού αναβιώνει κάθε χρόνο στο κεφαλοχώρι των βορειοχώρων, την πανέμορφη Βολισσό. Στην πλατεία του χωριού, ακόμα και σήμερα, ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι ενώ στους καλεσμένους προσφέρεται σούμα, στραγάλια, και τοπικά γλυκά.

Το έθιμο του Εμίνη στην Καλαμωτή:

Στο όμορφο παραδοσιακό χωριό της Καλαμωτής κάθε Καθαρή Δευτέρα, αναβιώνει το έθιμο του Εμίνη. Θα απολαύσετε ξεκαρδιστικά επεισόδια, από την αναβίωση της παράδοσης της Μαστίχας στην Αποθήκη του Εμίνη.

Αναπαράσταση κηδείας στον Αγ. Γεώργιο Συκούση:

Στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης, πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα αναπαράσταση κηδείας, τελετή που έχει τις ρίζες της στα αρχαιοελληνικά Διονύσια.

Γαμος στα Καρδάμυλα – Μουτσουναριές:

Στα Καρδάμυλα με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, πραγματοποιείται αναπαράσταση καρδαμυλίτικου γάμου το μεσημέρι της Κυριακής, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Πυργί – Καρκαλούσες:

Στο Πυργί αναβιώνουν οι “Καρκαλούσες” (χορός διπλός). Το έθιμο γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς στο Πυργί. Εκεί, άντρες ντύνονται γυναίκες και το αντίθετο.

Νενητα και Πισπιλούντα:

Τέλος, στα Νένητα και στην Πισπιλούντα πραγματοποιούνται αποκριάτικες εκδηλώσεις την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Βολισσός


Εκδηλώσεις - Φεστιβάλ - Εκθέσεις

Γιορτή Σούμας:

- Στον Άγιο Γεώργιο Συκούση κάθε καλοκαίρι (συνήθως το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου). Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Συκούση.

- Στα Μεστά στην πλατεία κάθε 11/8  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεστών(απόσταξη και παραδοσιακό φαγητό με τοπική μουσική).

Φεστιβάλ Μαστίχας:

Συνήθως 31/7 – 5/8 κάθε έτους στον Δημοτικό Κήπο Χίου από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Γιορτή Γευσιγνωσίας:

Διοργανώνεται κάθε τελευταία Παρασκευή του Μάη στην πλατεία Βουνακίου.

Γιορτή κερασιών:

Στο Βίκι το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Γιορτή σαρδέλας:

Στη Λαγκάδα το 1ο δεκαήμερο Αυγούστου (για μία ημέρα) από τον πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας.

Γιορτή των ψαράδων:

Στα Μεστά  κάθε 17 Αυγούστου από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Λιμένος Μεστών (έναρξη ψαρέματος 06:00π.μ. επιστροφή 12:00μ.μ., διαγωνισμός ψαριού, καθάρισμα και ετοιμασία κακαβιάς. Το βράδυ γίνεται γλέντι στο Λιμένα Μεστών).

Γενική Εμπορική Έκθεση Β. Αιγαίου “Πρόταση” : Γίνεται την άνοιξη κάθε έτους.

Επικοινωνία

Τμήμα Απασχόλησης, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Γραφείο Τουρισμού

Δήμος Χίου

Τηλέφωνο: 22710 44344, 22710 44389

Φαξ: 22710 44343

Email: infochio@otenet.gr

Γραφείο ΕΟΤ Χίου
Τηλέφωνο: 22710 24442
Φαξ: 22710 24312

Email: eotchios@otenet.gr

Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου
Τηλέφωνο: 22713 50514

Φαξ: 22713 50517

Email: tourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr
Website: www.chios.gr

Ένωση Ξενοδόχων Χίου

Τηλέφωνο: 22710 32080

Ιστοσελίδα: www.chios-hotels.gr

Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χίου

Τηλέφωνο: 22710 32900

Ιστοσελίδα: www.chiostrip.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου