Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Ποιος φταίει για το μεγάλο κάζο στη ΝΔ;- Η εταιρεία Infosolution και ο ρόλος της ΚΕΦΕ

nea-dimokratia-tampela-750
Ποιος φταίει για το τεράστιο κάζο που συνέβη στη ΝΔ με την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος;

Ίσως είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει απόδοση ευθυνών, πλην όμως υπάρχουν κάποια αντικειμενικά δεδομένα. Αρχικά, υπάρχει το ζήτημα της εταιρείας που ανέλαβε τη διεξαγωγή των γαλάζιων εκλογών.
 Η εταιρεία Infosolution επελέγη μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού, με κόστος περίπου...
300.000 ευρώ, ως ανάδοχος εταιρεία της όλης διαδικασίας.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που είχε γίνει στα στελέχη του κόμματος η ηλεκτρονικοποιημένη διαδικασία θα έτρεχε με tablets ως τερματικά, τα οποία θα λειτουργούσαν στο πλαίσιο ενός ολόκληρου συστήματος.

Πλην όμως, η εταιρεία, κατά πώς φαίνεται, ήταν πλημμελής στην άσκηση των καθηκόντων της, με το μέλος της ΚΕΦΕ Φίλιππο Ταυρή να καταγγέλλει πως μόλις την Τετάρτη παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της ΝΔ το πλάνο της εταιρείας για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η εν λόγω εταιρεία, η οποία είναι ευρύτερα άγνωστη στον τεχνολογικό χώρο, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις δυσλειτουργίες του συστήματος, ενώ κατά τις πληροφορίες είχε ισχυριστεί πως υπάρχει και εφεδρικό σύστημα, ως backup, κάτι που όμως δεν φάνηκε.

Υπό αυτό το πρίσμα και βάσει της σύμβασης που έχει συναφθεί, η εταιρεία αντιμετωπίζει αστικές και ποινικές ευθύνες, καθώς έχει παραβιάσει ρήτρες που συνομολογήθηκαν. Παράλληλα, εκρηκτικό είναι το κλίμα στην ΚΕΦΕ. Η τελευταία, όργανο που συγκαλείται όταν προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, είχε αναλάβει να τρέξει τη διαδικασία.

Πρόεδρος της ΚΕΦΕ είναι, βάσει καταστατικού, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ενώ παράλληλα υπήρχαν και άλλοι εμπλεκόμενοι στις διαδικασίες, όπως η γενική διεύθυνση του κόμματος, υπό τον Κώστα Τσιμάρα, αλλά και η Επιτροπή Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όπως και να έχει, δεκάδες στελέχη της ΝΔ, υψηλόβαθμα αλλά και μεσαία, τονίζουν ως σοβαρή την ευθύνη της ΚΕΦΕ, η οποία δεν μπόρεσε να εγγυηθεί πως η διαδικασία θα ξεκινήσει εγκαίρως, καίτοι έως τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρχε σε εξέλιξη συνεδρίαση, όπου παρουσιάστηκε με τα μελανότερα χρώματα η κατάσταση του συστήματος, πλην όμως ελήφθη η απόφαση η διαδικασία να ξεκινήσει, με την ελπίδα πως τα προβλήματα θα είχαν λυθεί οριακά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Τέλος, στην ΚΕΦΕ συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων. Η αλήθεια είναι πως η πλευρά Μεϊμαράκη από την αρχή είχε καταγγείλει τη διαδικασία, πλην όμως, από ένα σημείο και μετά, επέμεινε στις καταστατικές προβλέψεις, αποκρούοντας τα κελεύσματα για debate, εθνική συνδιάσκεψη και έκτακτη σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ για να συζητήσουν οι υποψήφιοι.

Είναι κοινό μυστικό πως οι εκπρόσωποι των υποψηφίων παρατηρούσαν αρρυθμίες στην όλη διαδικασία και μετέφεραν αυτό το μήνυμα στα επιτελεία τους, πλην όμως, όπως φαίνεται, κανείς δεν θέλησε να πάρει τον «μουτζούρη» της ακύρωσης της διαδικασίας με την επίκληση διαδικαστικών κωλυμάτων, καθώς αυτομάτως θα εμφανιζόταν ως ο πιο αδύναμος κρίκος που δεν ήθελε να λάβει χώρα η εσωκομματική διαδικασία.

Από εδώ και πέρα, λύση στον γόρδιο δεσμό μπορεί να δοθεί μόνο με πολιτική απόφαση. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εκλογική διαδικασία, πρέπει οι υποψήφιοι ή τα όργανα του κόμματος (ΚΟ, Πολιτική Επιτροπή), να αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι, μιας και η ΚΕΦΕ δεν εχει κανέναν αποφασιστικό ρόλο πλέον.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η ΝΔ μπαίνει σε έναν κύκλο ακόμα βαθύτερης περιδίνησης, με τρομακτική απώλεια αξιοπιστίας, την ώρα που ήδη πολλά στελέχη σημειώνουν πως δεν πρέπει να γίνει άμεσα η εκλογή νέου προέδρου, αλλά αντίθετα να κινηθούν οι καταστατικές διαδικασίες, κατόπιν απόφασης και να προκηρυχθεί ακόμα και συνέδριο για την αλλαγή του καταστατικού και την εκλογή νέας ηγεσίας στη συνέχεια, με νέους όρους. Πλην όμως, αυτό δεν θα είναι και η πιο εύκολη πολιτική άσκηση, λόγω των αντικρουόμενων προσεγγίσεων μεταξύ των υποψηφίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου