Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Χαράτσι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές υπέρ... συντάξεων!

Χαράτσι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές υπέρ... συντάξεων!Κάθε δυνατό σενάριο για να μην υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, όπως έχει δεσμευτεί πολλάκις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. 

Το νέο σενάριο αφορά στο ενδεχόμενο να φορολογηθούν όλες οι τραπεζικές συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά.

Την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για την...
υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, η οποία θα συνδέεται με το αφορολόγητο και την πάταξη της φοροδιαφυγής, έρχονται στο φως και τα σχέδια για φορολόγηση των συναλλαγών που γίνονται ηλεκτρονικά ώστε να σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία!

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, για να μη γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να επιβληθεί ειδικό τέλος που δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις για όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Πρόκειται, αναφέρεται, για ενός είδους "φόρο Τόμπιν" ώστε και τα Ταμεία να... γεμίσουν και οι δανειστές να πειστούν ότι δεν χρειάζεται νέο μαχαίρι στη μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ούτε και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Για παράδειγμα, για όποιον θέλει να πληρώσει ενοίκιο 300 ευρώ ηλεκτρονικά, το ειδικό τέλος θα φτάσει τα 30 λεπτά του ευρώ και όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο αυτό το ποσό δεν αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τον φορολογούμενο, αλλά θα μπορούσε να "δώσει" ανάσα στα κρατικά ταμεία, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς νέα μείωση των συντάξεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σενάριο για ειδικό φόρο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πέφτει στο τραπέζι. Είχε ακουστεί ξανά τον περασμένο Μάιο και τότε υπήρχαν δυο πιθανότητες: είτε ο φόρος να επιβληθεί σε συναλλαγές πάνω από 500€ είτε για εκείνες πάνω από 300€. Τότε, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν θα φορολογούνταν οι συναλλαγές με τις χρεωστικές κάρτες για να μην "ακυρωθεί" το μέτρο για τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου