Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Οι 12 "απόστολοι" του Πάπα Φραγκίσκου (ΦΩΤΟ)

Οι 12 `απόστολοι` του Πάπα Φραγκίσκου (ΦΩΤΟ)Η είδηση πως ο Πάπας Φραγκίσκος, αποχωρώντας από τη Λέσβο, θα έπαιρνε μαζί του 10 πρόσφυγες έκανε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (16.04.2016) το γύρο του κόσμου.

Όμως τελικά, οι πρόσφυγες που "έσωσε" ο Ποντίφηκας δεν ήταν 10 αλλά 12. Όσοι και οι απόστολοι του Χριστού.

Πρόκειται για...
τρεις οικογένειες (τρία ζευγάρια με έξι παιδιά) από τη Συρία που είχαν φτάσει στη Μυτιλήνη πριν από τις 20 Μαρτίου, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις. Μοιραία, είχαν εγκλωβιστεί στο νησί.

Είναι όλοι τους μουσουλμάνοι και πρόκειται να διαμείνουν σε κέντρο φιλοξενίας της καθολικής κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου. Δύο από τις οικογένειες έρχονται από τη Δαμασκό και η τρίτη προέρχεται από το Ντέιρ Azzor που βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό κράτος (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Οι δυο από τους ενήλικες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία έχρηζαν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης. Μία από τις γυναίκες, η Νουρ («Άγιος φως» σημαίνει το όνομα της στα αραβικά) λίγο πριν αναχωρήσει είπε πως «το βράδυ είδε ένα πολύ φωτεινό όνειρο. Το πρωί σαν ξύπνησε τής είπαν ότι μαζί με την οικογένεια της αναχωρεί για το Βατικανό και μάλιστα μαζί με τον Πάπα». Όλοι τους επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση.





Ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής (15.04.2016) ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ήταν ο τρόπος του να διαμαρτυρηθεί και να στείλει ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.





Οι πρόσφυγες που θα έμπαιναν στο αεροσκάφος της Alitalia μαζί με τον Πάπα επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό του δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν από την 20η Μαρτίου, όταν και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου, και έχουν εγκλωβιστεί στη νησί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου