Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Νέα τουρκική ΝΟΤΑΜ για τον αποκλεισμό Χίου - Χωρίς προκλήσεις η πρώτη μέρα της άσκησης

ImageΝέα ΝΟΤΑΜ με την οποία οι Τούρκοι υπόσχονται ότι θα "προστατεύσουν την ασφάλεια της γενικής αεροπλοϊας και πως θα επιτρέψουν τις πτήσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως έκαναν και στο παρελθόν", έβγαλε σήμερα η Άγκυρα, αφού είχε ήδη αρχίσει η άσκηση "Λευκή Θύελλα", κατά τη διάρκεια της οποίας επιχείρησαν αεροπορικό αποκλεισμό της Χίου και των Ψαρών.

Την απίστευτη αυτή ΝΟΤΑΜ με αριθμό Α2234/16 παρουσιάζει το Onalert.gr. Η Αθήνα, ως υπεύθυνη του FIR έχει...
απορρίψει τις περιοχές που ζητούσε η Τουρκία να κάνει άσκηση, καθώς τα πεδία που ζήτησε περικύκλωναν τη Χίο και τα Ψαρά σε σημείο που να τα αποκόπτουν από τα άλλα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.



Αυτός ήταν και ο λόγος που σήμερα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε αυξημένες ετοιμότητες για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αρμόδιες πηγές, στο Onalert.gr, οποιοδήποτε αεροσκάφος επιχειρήσει να πετάξει χωρίς άδεια στον ελληνικό εναέριο χώρο, θα αναχαιτίζεται.

Οι Τούρκοι πήραν το μήνυμα το πρωί όταν σηκώθηκε ένα ζευγάρι μαχητικών Μιράζ της Πολεμικής Αεροπορίας, από την Τανάγρα για να αναχαιτίσει ελικόπτερο που επιχείρησε να πετάξει χωρίς σχέδιο πτήσης στην περιοχή της Ικαρίας.

Στην τουρκική άσκηση συμμετέχει το σύνολο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, μονάδες της τουρκικής αεροπορίας και της ακτοφυλακής. Στόχος όπως αναφέρουν είναι η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ετοιμότητας σε πόλεμο καθώς και την ασφάλεια στη θάλασσα, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού θα δοκιμασθεί η ικανότητα του τουρκικού ναυτικού σε συνθήκες πραγματικού πολέμου με τη χρήση τεχνολογίας υψηλής ποιότητας, με πραγματικά κατευθυνόμενα βλήματα εναντίον σκαφών επιφανείας, μη επανδρωμένων στόχων, με πυροβόλα και τορπίλες.


Η άσκηση γίνεται σε μεγάλη έκταση και εκτός από τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο καλύπτει τις περιοχές Ίβρο, Φώκαια, Σμύρνη, Τσεσμέ, Κουσάντασι, Αλικαρνασσό, Ντάτσα, Μαρμαρίς, Άκσαλτζαρ και Τένεδο.

Πάντως η εικόνα από την πρώτη ημέρα στο Αιγαίο, δείχνει ότι όλα κύλησαν ομάλά. Δεν επιχειρήθηκε κάποια σοβαρή πρόκληση, εκτός από ορισμένες παραβιάσεις από δυο ζεύγη μαχητικών, τα οποία όμως δεν σχετίζονταν με την άσκηση.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει, οι περιοχές έχουν δεσμευτεί μέχρι τις 9 το βράδυ σήμερα και αύριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ η τουρκική πτητική δραστηριότητα μέχρι τις 19:00 σήμερα ήταν η ακόλουθη;

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (4 α/φ)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 9 (3 CN-235 & 6 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 13

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : -

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : -

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : -

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Η ανωτέρω πτητική δραστηριότητα συνεχίζεται στο πλαίσιο της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης BEYAZ FIRTINA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου