Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Guardian για τις συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων: Ούτε σε ζώα δεν θα συμπεριφέρονταν έτσι!

Guardian για τις συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων: Ούτε σε ζώα δεν θα συμπεριφέρονταν έτσι!Μετά το “καμπανάκι” από τον ΟΗΕ ήρθε και το κράξιμο από τον “Guardian” για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς των προσφύγων στην Ελλάδα.

Στη διαδικτυακή έκδοση του κορυφαίου βρετανικού ενημερωτικού εντύπου, γίνεται εκτενής αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στα κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

«Οι συνθήκες στο δίκτυο των...
νέων, μόνιμων πια προσφυγικών στρατοπέδων ανά την Ελλάδα περιγράφονται ως ελλιπέστατα σε βασικές ανέσεις, που δεν θα προσφέρονταν “ούτε σε ζώα”. Φωτογραφίες από τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και οι πρώτες μαρτυρίες από εθελοντές στους οποίους επετράπη να εισέλθουν στις δομές που διοικούνται από τον στρατό, αποκαλύπτουν τεράστια έλλειψη στοιχειωδών ανέσεων, όπως τρεχούμενο νερό, ενώ οι χώροι είναι εξαιρετικά βρώμικοι καθώς πρόκειται για εγκαταλελειμμένες αποθήκες, ακατάλληλες για στέγαση ανθρώπων".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα "το κλείσιμο της Ειδομένης σήμανε επίσης ότι 4.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πλέον αγνοούνται, καθώς πιστεύεται ότι ζουν στους δρόμους ελληνικών πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη. Ενδέχεται ακόμα και να κρύβονται σε δάση κοντά στα σύνορα με τη ‘’Μακεδονία’’ ή να έχουν καταφέρει να μεταφερθούν στην Ευρώπη μέσω διακινητών.

Με τα σύνορα πλέον κλειστά, οι πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη συνεχίζουν να πραγματοποιούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι από την Βόρεια Αφρική, διασχίζοντας την Μεσόγειο. Ως αποτέλεσμα, δύο πλοιάρια βυθίστηκαν εντός 24 ωρών ανοιχτά των Λιβυκών ακτών".

Φωτογραφίες από έναν καταυλισμό στη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου, στα προάστεια της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για βρώμικες αποθήκες στις οποίες έχουν στηθεί σκηνές.

«Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ούτε ιατρική βοήθεια, ούτε μεταφραστές, ούτε οποιαδήποτε παροχή για τα νεογέννητα, ούτε σχέδιο εκκένωσης», ανέφερε ένας εθελοντής που βρίσκεται στο πλάι των προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα από τις αρχές του έτους.

«Οι συνθήκες στους καταυλισμούς του στρατού είναι τραγικές, καταθλιπτικοί και πραγματικά ανασφαλείς, δεν θα ταίριαζαν ούτε σε ζώα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ακόμα και στον λασπότοπο της Ειδομένης οι συνθήκες ήταν καλύτερες.

Άλλη εθελόντρια ανέφερε ότι εκτός από τρεχούμενο νερό δεν υπάρχουν μπάνια ή ηλεκτρικό ρεύμα: «Την πρώτη ημέρα ο στρατός έδινε λίγα μπουκάλια νερό για τις οικογένειες. Αλλά την δεύτερη ημέρα δεν υπήρχε καθόλου νερό - και όταν έρχονταν προμήθειες κάποιοι πρόσφυγες ανέφεραν ότι έμεναν ακόμα και τρεις ώρες χωρίς νερό στον καταυλισμό. Στα νέα κέντρα υπάρχουν μόλις 6 χημικές τουαλέτες για περίπου 1000 πρόσφυγες ενώ δεν υπάρχει σύνδεση wifi, απαραίτητη για να υποβάλουν οι πρόσφυγες αίτηση ασύλου. Άλλοι πρόσφυγες δεν ξέρουν καν σε ποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκονται”.

"Καμπανάκι" της Υπατης Αρμοστείας
Την περασμένη Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των προσφύγων.

Η Υπατη Αρμοστεία φαίνεται να ανησυχεί για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και απευθύνει έκκληση να βρεθούν εναλλακτικές.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση πρόσφυγες σε ορισμένους χώρους στην Ελλάδα ζουν στριμωγμένοι, σε «συνθήκες που υπολείπονται των προδιαγραφών», σε «παραμελημένες αποθήκες και εργοστάσια» που δεν αερίζονται σωστά, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, τουαλέτες και ντους, υποστήριξε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές, με την οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βρουν γρήγορα καλύτερες εναλλακτικές επιλογές», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου