Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Οι 5 φόβοι της Αθήνας με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Άγκυρα

Οι 5 φόβοι της Αθήνας με την απόπειρα πραξικοπήματος στην ΆγκυραΜε πολύ προσεκτικό τρόπο η Αθήνα παρακολουθεί τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους εταίρους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εξαγωγή της κρίσης που μαστίζει τη γειτονική χώρα προς το Αιγαίο.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν κρύβουν επίσης τον προβληματισμό τους από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον καθώς αναλυτές της Τουρκικής κυβέρνησης αποδίδουν ουσιαστικά στις ΗΠΑ την ευθύνη του πραξικοπήματος που τελικό στόχο είχε τη δολοφονία του ίδιου του Τ. Ερντογάν.

Είναι προφανές για την ελληνική κυβέρνηση ότι διαμορφώνεται κλίμα επικίνδυνης αστάθειας εντός της Συμμαχίας με το ελληνικό ΥΠΕΞ να ανησυχεί ότι η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, μπορεί να επηρεάσει:

- Την εξέλιξη της συμφωνίας για το προσφυγικό καθώς η νέα προσέγγιση των Ευρωπαίων με την Τουρκία λόγω καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε "άνοιγμα" των ροών.
- Την κλιμάκωση της έντασης με αιχμή "γκρίζες ζώνες", από τη στιγμή που υπόθεση με τα "χαμένα πλοία" μάλιστα μπορεί να αποτελέσει μια "καλή αφορμή" για για "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο.
- Τον ενεργειακό σχεδιασμό για το άνοιγμα του διαδρόμου για την προμήθεια από τη δύση του φυσικού αερίου της Κασπίας μέσω Τουρκίας και Ελλάδας κάτι που αποτελεί αμερικανικής εμπνεύσεως έργο.
- Τις συνομιλίες για το Κυπριακό όπου η Τουρκία και οι ΗΠΑ πλέον μπορεί να βρεθούν σε αντι - διαμετρικά αντίθετες θέσεις, εφόσον συγκρουστούν
- Την κατάσταση στη Θράκη, η οποία πλέον έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία λόγω ενεργειακού, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο η Άγκυρα να "σηκώσει" ακόμη και θέμα "μειονοτικό".

Στο πλαίσιο αυτό ο πρέσβης της Τoυρκίας Κερίμ Ουράς, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου στέλνοντας μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας λέγοντας ότι άρνηση έκδοσης των οκτώ "δεν θα βοηθούσε" τις διμερείς σχέσεις λόγω της ευαισθησίας της κοινής γνώμης και αντιθέτως, είπε, η ταχεία έκδοσή τους θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι πολύ "θετικό" για τις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν παρέλειψε πάντως να ασκήσει κριτική για τον χειρισμό της ελληνικής πλευράς τόσο κατά τα πρώτα λεπτά από την εκπομπή σήματος κινδύνου από το τουρκικό «Black Hawk» όσο και μετά την προσγείωσή του στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου