Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στη Νότια Χίο

Τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά Ελάτα, Βέσσα και Λιθί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου, η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%, πάνω από 35.000 καμμένα μαστιχόδεντρα. Ότι άφησε η φωτιά του 2012, κάηκαν τώρα.

Όπως τόνισε είναι...
πολύ σημαντικό να μη γίνει ότι το 2012, όπου όσο υπήρχε η φωτιά είχαμε ευχολόγια και μετά καλύφτηκε μόνο το 17% των καμμένων μαστιχόδεντρων.

Οι συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων, έντασης 7-8 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

Επί τόπου επιχειρούν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 72 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 11 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 21 υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα.

Ρίψεις νερού πραγματοποιούν έξι ελικόπτερα. Με καθυστέρηση μπόρεσαν να επιχειρήσουν τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ, καθώς, λόγω του υψηλού κυματισμού στη θάλασσα, αρχικά δε μπορούσαν να εφοδιαστούν με νερό.

Στο νησί μετέβησαν με ελικόπτερο ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος, για να εποπτεύσει το έργο της πυρόσβεσης, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων από την Αθήνα. Στη Χίο έφτασαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, για να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί της Χίου με απόφαση του αρμόδιου γενικού γραμματέα, μετά από αίτημα της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστίνας Καλογήρου. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, η φωτιά βρίσκεται πίσω από το Κάστρο των Αρμολίων και στην περιοχή Καμπί και εκεί επιχειρούν και αεροσκάφη καναντέρ και ελικόπτερα.

Κάηκαν, επίσης, καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.

Στο νησί μετέβη με ελικόπτερο ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος για να εποπτεύσει το έργο της πυρόσβεσης, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων από την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Οι συνθήκες πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων, έντασης 7-8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Επί τόπου επιχειρούν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 40 εθελοντές, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν έξι ελικόπτερα. Αντιθέτως, δεν μπορούν για την ώρα να επιχειρήσουν τα Καναντέρ, καθώς, λόγω του υψηλού κυματισμού στη θάλασσα, δε μπορούν να εφοδιαστούν με νερό.

Η φωτιά ξύπνησε μνήμες της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2012 που είχε καταστρέψει 146.000 στρέμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου