Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Εφαλτήριο ζωής για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta-Caretta η παραλία Πραστιά στη Βολισσό της Χίου

-Δεκάδες θαλάσσιες χελώνες γεννάνε 1.000δες αυγά στην παραλία ΠΡΑΣΤΙΑ
-Δράση του δήμου Χίου με σύνθημα "Η πλαστική σακούλα δεν είναι της μόδας", αρχίζει από την Αμανή
-Την Τετάρτη 17 Αυγούστου σε εκδήλωση στη Βολισσό θα μοιραστούν σ' όλους πάνινες σακούλες για καθημερινή χρήση σε αντικατάσταση των πλαστικών

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Σ' ένα μεγάλο γεγονός για τον  τόπο μας την Βολισσό της Χίου έγινα μάρτυρας τη Δευτέρα 8 Αυγούστου με τη σύζυγό μου Μαρία. Φυσικά είναι η παρουσία δεκάδων θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες έχουν επιλέξει την παραλία ΠΡΑΣΤΙΑ, είναι ο επόμενος κολπίσκος μετά το Μάναγρο, για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου και τη γυναίκα μου, που εντοπίσαμε φωλιές από τις θαλάσσιες χελώνες Caretta-Caretta, στη συγκεκριμένη ερημική και αμμώδη παραλία, που...
φέτος επιλέξαμε και εμείς για να κάνουμε τα καλοκαιρινά μας μπάνια.

Φτάνοντας στα Πραστιά, ένα πρωινό, αντικρίσαμε τα πατήματα του μοναδικού είδους χελώνας που ζει στα ελληνικά νερά της Caretta-Caretta.

Οι πατημασιές  κατέληγαν σε μεγάλους αμμόλακους, είναι τα σημεία που σκάβουν γεννάνε τα αυγά τους, και από 'κεί συνέχιζαν πάλι πίσω στη θάλασσα.

Αυτές οι πατημασιές υπήρχαν σε πέντε σημεία κατά μήκους της παραλίας. Αφού κάναμε σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο και ειδοποιήσαμε την αρμόδια αντιδήμαρχο Χίου, υπεύθυνη για το Περιβάλλον, Βιβή Ποταμούση, σηματοδοτήσαμε τα σημεία, ώστε να μην γίνει κάποια ζημιά στις φωλιές και στα αυγά.



Αν όλα πάνε καλά σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα η παραλία Πραστιά στη Βολισσό της Χίου, θα γίνει η αφετηρία της ζωής για τουλάχιστον 1.000 θαλάσσιες χελώνες, αφού τώρα που γράφω αυτή τη βιωματική μου εμπειρία, είναι τουλάχιστον δέκα τα σημεία, με τους αμμόλακους .

Με δεδομένο ότι κάθε θαλάσσια χελώνα γεννάει τουλάχιστον 120 αυγά, το νούμερο που αναφέρουμε παραπάνω 1.000 δεν είναι υπερβολικό. Βέβαια, η θνησιμότητά τους είναι ακραία, αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μόνο ένα χελωνάκι στα 1.000 ενηλικιώνεται και φτάνει να επιστρέψει στο τόπο που γεννήθηκε μετά από 30 χρόνια για να αφήσει τα αυγά του.

Κίνδυνοι και απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta-Caretta

θαλάσσιες χελώνες εξαφανίζονται. Και αν εξαφανιστούν θα ‘ναι για πάντα.



Οι κίνδυνοι που απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες είναι φυσικοί ή ανθρωπογενείς.

Σημαντικότερος φυσικός κίνδυνος είναι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο αέρας, η βροχή, το κρύο, οι φουσκοθαλασσιές και οι χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 14 βαθμούς κελσίου) προκαλούν προβλήματα ακόμη και στις ενήλικες χελώνες. Η διάβρωση του εδάφους επίσης μπορεί να καταστρέψει τις παραλίες ωοτοκίας. Ακόμη διάφορα σαρκοφάγα θηλαστικά όπως κουνάβια, αλεπούδες και σκύλοι ξεσκάβουν τις φωλιές και τρώνε αυγά και χελωνάκια. Στην πορεία τους προς τη θάλασσα οι νεοσσοί κινδυνεύουν από πουλιά όπως κοράκια κορμοράνους και γλάρους. Αλλά και στη θάλασσα διατρέχουν τον κίνδυνο να φαγωθούν από μεγάλα ψάρια.

Οι μεγαλύτεροι όμως κίνδυνοι προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σε αρκετές τροπικές χώρες οι θαλάσσιες χελώνες και τα αβγά τους έχουν τεράστια εμπορική αξία, είτε ως βασική πηγή πρωτεϊνών για τον άνθρωπο, είτε ως σπάνια λιχουδιά. Ακόμη και το καβούκι τους χρησιμοποιείται για την κατασκευή ακριβών αντικειμένων από «ταρταρούγα», το δέρμα τους για τσάντες και το λίπος τους στην κατασκευή καλλυντικών. Στην πατρίδα μας δε γίνεται εμπορική εκμετάλλευση των θαλάσσιων χελωνών. Όμως αρκετές χελώνες πιάνονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια των ψαράδων. Αυτές, αν δεν πνιγούν, το πιθανότερο είναι να θανατωθούν από τους ψαράδες, που σε πολλές περιπτώσεις τις βλέπουν ανταγωνιστικά και με προκατάληψη. Αλλά η κυριότερη απειλή για τις χελώνες είναι η κατάληψη των περιοχών ωοτοκίας από τον άνθρωπο.

Η ανεξέλεγκτη τουριστική εκμετάλλευση των παραλίων, οι ομπρέλες, τα ταχύπλοα, έχουν μειώσει πολύ τους διαθέσιμους βιότοπους της χελώνας σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα το γενετικό ένστικτο που κατευθύνει τα χελωνάκια στην θάλασσα, τα οδηγεί να αναγνωρίσουν ως φωτεινότερο σημείο του ορίζοντα τη θάλασσα και να κατευθυνθούν προς αυτήν. Θανάσιμο κίνδυνο για τα χελωνάκια αποτελούν τα τεχνητά φώτα που βρίσκονται κοντά στις παραλίες, τα οποία τα αποπροσανατολίζουν με συνεπακόλουθο να κατευθύνονται προς τα φώτα αυτά, αντί προς τη θάλασσα.

Τα χελωνάκια αν αποτύχουν να φτάσουν στη θάλασσα γρήγορα, κινδυνεύουν να πέσουν θύμα των αλεπούδων, ενώ εάν παραμείνουν στη ξηρά μέχρι την επόμενη μέρα, θα πεθάνουν από τη ζέστη. Επίσης, μεγάλο και απρόβλεπτο εχθρό για τις χελώνες αποτελούν και κάποιες ατυχείς ανθρώπινες συνήθειες, που περιστρέφονται γύρω από το φαινόμενο της απόρριψης σκουπιδιών στις θάλασσες και τις παραλίες. Οι χελώνες βλέποντας τις πλαστικές σακούλες, τις περνούν για τσούχτρες και τις καταπίνουν με αποτέλεσμα να φράζεται το πεπτικό τους σύστημα.


Ορισμένοι ψαράδες τις σκοτώνουν, από άγνοια ή προκατάληψη. Στις χώρες της Βόρειας Αφρικής μέχρι πρόσφατα οι θαλάσσιες χελώνες πουλιόνταν στις ψαραγορές και οι άνθρωποι τις μαγείρευαν όπως το κρέας. Από το 1994 όμως απαγορεύτηκε διεθνώς η αλίευση χελωνών. Ωστόσο η συνήθεια παραμένει…



Η Χίος ξεκινά εκστρατεία αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας με πάνινη

Μετά την Αλόννησο, τη Σίφνο, τη Σαντορίνη και την Τήνο και η Χίος μπαίνει δυναμικά στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος περιορισμού χρήσης της πλαστικής σακούλα, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την πρωτοβουλία για μια πιο καθαρή Χίο αναλαμβάνει ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με τη ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε και στόχο την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από πάνινη.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Δημοτική Ενότητα Αμανής και αργότερα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού, πάντα με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Θάλασσα, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την ευγενική συνδρομή των Πολιτιστικών Συλλόγων Βολισσού και Παρπαριάς.

Η έναρξη της δράσης θα πραγματοποιηθεί με μια ιδιαίτερη εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Βολισσού, την Τετάρτη 17 Αυγούστου στις 7 μ.μ., με ομιλία από το Ίδρυμα «Θάλασσα» για το αντίστοιχο παράδειγμα στην Αλόννησο, ενώ θα προβληθεί ταινία από την ταινιοθήκη της ΕΛΕΤ με τίτλο: «Το πανόραμα οικολογικών ταινιών ταξιδεύει στο Αιγαίο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου