Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Μαϊμού αποδείξεις! POS χωρίς σύνδεση με την ταμειακή μηχανή και ... μηχανάκια Βουλγαρίας!

 Μαϊμού αποδείξεις! POS χωρίς σύνδεση με την ταμειακή μηχανή και ... μηχανάκια Βουλγαρίας!- Όργιο απάτης και φοροδιαφυγής από τους καταστηματάρχες
- Ο καταναλωτής πληρώνει κανονικά, αλλά η συναλλαγή δεν “φαίνεται” στην εφορία
- Ο καταστηματάρχης βάζει στην τσέπη όλο τον ΦΠΑ
- Έχουν κάνει ως και εταιρείες στη Βουλγαρία για να μην φορολογούνται


Της... απόδειξης γίνεται και πάλι στην αγορά με τους επιτήδειους να βρίσκουν τους πιο απίθανους τρόπους να φοροδιαφεύγουν.

Όπως διαπιστώθηκε υπάρχει ένα μεγάλο κενό το οποίο...
εκμεταλλεύονται πολλοί καταστηματάρχες που ενώ διαθέτουν μηχάνημα POS καταφέρνουν να μην πληρώνουν και τον ΦΠΑ.

Το κόλπο είναι απλό. Ο καταναλωτής πληρώνει κανονικά μέσω της κάρτας του, η συναλλαγή όμως καταγράφεται μονάχα στην τράπεζα, ο καταστηματάρχης δεν κόβει απόδειξη στην ταμειακή μηχανή και από τη στιγμή που το μηχάνημα POS δεν είναι συνδεδεμένο με τη μηχανή η συναλλαγή είναι “αόρατη” στην εφορία.



Έτσι ο καταστηματάρχης εισπράττει κανονικά τον ΦΠΑ τον οποίο βέβαια αφού δεν έχει κόψει απόδειξη ταμειακής βάζει στην τσέπη του χωρίς να τον αποδίδει στο κράτος.

Για να “συλληφθεί” ο απατεώνας καταστηματάρχης θα πρέπει να γίνει επιτόπιος έλεγχος στο κατάστημα, να γίνει διασταύρωση δηλαδή μεταξύ των αποδείξεων που εμφανίζονται να έχουν περάσει από το POS και εκείνων που έχουν “κοπεί” από την ταμειακή μηχανή.

Αυτό το ξέρουν οι επιτήδειοι και έτσι έχουν βρει το κόλπο με τη μονή απόδειξη, αυτή που εκδίδει το μηχάνημα...

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η απάτη, Πριν δυο μήνες αποκαλύφθηκε πως υπάρχουν εταιρείες οι ιδιοκτήτες των οποίων συστήνουν μια δεύτερη εταιρεία με την ίδια επωνυμία σε χώρα του εξωτερικού, συνήθως στη Βουλγαρία με τη χαμηλή φορολόγηση, μέσω της οποίας συνδέει ένα δεύτερο POS με έναν τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού.

Έτσι, όταν γίνεται η πληρωμή από τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες τα χρήματα μεταφέρονται αυτόματα εκτός Ελλάδος, χωρίς καμία καταγραφή τους στην χώρα μας, άρα χωρίς την καταβολή ΦΠΑ προς το ελληνικό κράτος.

Και στην μια και στην άλλη περίπτωση πάντως ο καταναλωτής δεν έχει πρόβλημα καθώς η συναλλαγή του έχει καταγραφεί από την τράπεζα και έτσι θα λάβει όλα τα νόμιμα παραστατικά που θα χρειαστεί για την εφορία, το ζήτημα είναι με τη φοροδιαφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου