Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Σεισμός στην Ιταλία: 30.000 άστεγοι μετά την καταστροφή – Πολλοί αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Σεισμός στην Ιταλία: 30.000 άστεγοι μετά την καταστροφή – Πολλοί αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τουςΤουλάχιστον τριάντα χιλιάδες είναι οι άστεγοι μέχρι αυτή την στιγμή από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην κεντρική Ιταλία, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Είκοσι πέντε χιλιάδες, μόνον στην περιφέρεια Μάρκε.

«Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα», δήλωσε Βάσκο Ερράνι, ο οποίος ορίσθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση, μετά από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Αματρίτσε.

Το κυριότερο, ωστόσο, θετικό στοιχείο της ημέρας είναι ότι...
δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος και κανένας νεκρός. Οι τραυματίες είναι είκοσι, αλλά κανείς τους, ευτυχώς, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν σήμερα από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για την φιλοξενία των αστέγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης. Από την μεγάλη δόνηση, στις επτά και σαράντα το πρωί, ώρα Ιταλίας, μέχρι τις 7. 40 το βράδυ είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις. Με το ειδικό 45500 νούμερο χωρίς χρέωση, οι ιταλοί μπορούν, τέλος, να δωρίσουν δυο ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
«Δεν θέλω να φύγω, θέλουμε απλά σπίτια που να αντέχουν τα χτυπήματα» του Εγκέλαδου: στη Νόρτσια, τη μικρή πόλη της Ούμπρια, που επλήγη από τον σημερινό σεισμό, οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή παρά το γεγονός ότι η γη συνεχίζει να σείεται από τους μετασεισμούς.

«Να φύγω να πάω πού; Εγώ γεννήθηκα εδώ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φελιτσιάνο Λάνζι, ένας 70χρονος κάτοικος της Νόρτσια, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Το σπίτι του δεν έχει καταρρεύσει, ωστόσο «είναι πλέον αδύνατο να μείνει κανείς σε αυτό», του εξηγούν οι πυροσβέστες, που έφθασαν σύντομα στην περιοχή μετά τη δόνηση των 6,5 βαθμών στις 07.40 το πρωί.

Αν και στη Νόρτσια δεν υπάρχουν σοβαρά τραυματίες, η αρχιτεκτονική της κληρονομιά έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό: από τη βασιλική του Αγίου Βενέδικτου, ένα κόσμημα του 19ου αιώνα από το οποίο έχει παραμείνει όρθια μόνο η πρόσοψη, έως τον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία, που έχει μερικώς καταρρεύσει.

Από τους 5.000 κατοίκους που μετρά η κοινότητα, πολλοί έφυγαν για να μείνουν σε συγγενείς ή στα κέντρα υποδοχής που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή μετά τους σεισμούς της 24ης Αυγούστου και της περασμένης Τετάρτης. Οι υπόλοιποι, έχουν συγκεντρωθεί ακολουθώντας τις οδηγίες των ομάδων πρώτων βοηθειών σε σημεία περιμετρικά της πόλης αναμένοντας την άδεια των αρχών να μπουν στα σπίτια τους για να πάρουν μαζί τους κάποια προσωπικά αντικείμενα.

«Αφήστε με να περάσω, μονάχα για να γεμίσω ένα σακίδιο και θα ξαναβγω σύντομα έξω» ζητάει ένας κάτοικος από έναν πυροσβέστη, ο οποίος ωστόσο του απαντά αρνητικά. Λίγο πιο δίπλα είναι η Κάρλα Πατσίφικα που περιμένει υπομονετικά έναν πυροσβέστη να την συνοδεύσει έως το σπίτι της.

«Η θέση μας είναι εδώ»
«Θέλω να πάρω δύο τρία πράγματα προτού πάω στο σπίτι της κόρης μου που ζει στην Περούτζια και η οποία με αναζητά. Ελπίζω να μπορέσω να μείνω εκεί λίγες ημέρες, μετά θα δούμε» λέει η 60χρονη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νιώθοντας απόγνωση από τα απανωτά «χτυπήματα» του Εγκέλαδου, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάει να μείνει αλλού.

«Δεν θέλουμε να φύγουμε, θέλουμε απλά κατοικίες που αντέχουν τα «χτυπήματα». Η ζωή μας είναι ωραία εδώ» εξηγεί η ίδια. Την ίδια ώρα ο Αλμπέρτο Ρεντίνα, ιδιοκτήτης του μπαρ που βρίσκεται στην πλατεία της βασιλικής, υπογραμμίζει ότι θέλει να συνεχίσει να ζει στη Νόρτσια με την οικογένειά του.

«Σήμερα το πρωί βρισκόμασταν όλοι στο σπίτι, κοιμόμασταν ωστόσο κοντά στην πόρτα για να μπορέσουμε να βγούμε γρήγορα έξω εάν ήταν ανάγκη» αφηγείται. «Η γη έτρεμε, έπεσα από το κρεβάτι και τραυματίστηκα στο χέρι από γυαλιά. Όλα ωστόσο πάνε καλά, είμαι ζωντανός…».

Συντρίμμια στη Νόρτσια / Φωτογραφία: Reuters
Συντρίμμια στη Νόρτσια

Καταστροφές και στα σοκάκια της Νόρτσια / Φωτογραφία: Reuters
Καταστροφές και στα σοκάκια της Νόρτσια

Στιγμιότυπο από την Λ' Άκουιλα / Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Στιγμιότυπο από την Λ' Άκουιλα

Σε όλες τις κοντινές πόλεις ο σεισμός έγινε αισθητός / Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Σε όλες τις κοντινές πόλεις ο σεισμός έγινε αισθητός


Συντρίμμια στο επίκεντρο του σεισμού, στην πόλη Νόρτσια / Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕΣυντρίμμια στο επίκεντρο του σεισμού, στην πόλη Νόρτσια

Συντρίμμια στο επίκεντρο του σεισμού, στην πόλη Νόρτσια / Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕΣυντρίμμια στο επίκεντρο του σεισμού, στην πόλη Νόρτσια

Ρήγμα στο δρόμο σε πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού / Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕΡήγμα στο δρόμο σε πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού

Φωτό από rainews.it

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου