Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Φοροαπαλλαγές τέλος! Τσεκούρι σε εκατοντάδες από αυτές - Κόφτης και στον μειωμένο ΕΝΦΙΑ!

Φοροαπαλλαγές τέλος! Τσεκούρι σε εκατοντάδες από αυτές - Κόφτης και στον μειωμένο ΕΝΦΙΑ!- Στο κρεβάτι του Προκρούστη του συμπληρωματικού Μνημονίου 670 φοροαπαλλαγές
- Περικοπές αλλά και κατάργηση εκπτώσεων για εισοδήματα φορολογουμένων, κέρδη επιχειρήσεων και ΦΠΑ
- Κόφτης ή και κατάργηση του μειωμένουν ΕΝΦΙΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες
- Δείτε την αναλυτική λίστα των φοροαπαλλαγών που κόβονται!
 
Τα παίρνουν από τους μισούς μη έχοντες για να τα δώσουν στους άλλους μισούς. Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να...
αυξήσει τα φορολογικά έσοδα αλλά και να βρει πόρους για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης τσεκουρώνει από το 2017 ένα κάρο φοροαπαλλαγές.

Σε έναν τόμο 313 σελίδων που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή μαζί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, υπάρχουν οι 670 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στο δημόσιο σχεδόν 4 δισ ευρώ και όπως προβλέπεται στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο του περασμένου Μαϊου πολλές από αυτές πρέπει να καταργηθούν.

Έτσι, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποδεχτεί να προχωρήσει σε:

1) Επανεξέταση όλων των κινήτρων που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωση σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

2) Αναθεώρηση του καθεστώτος προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του κλάδου της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3) Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος και διασφάλιση της συνοχής της φορολογικής βάσης για το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

4) Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών, η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

5) Απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα, εξάλλου με πληροφορίες, στο νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο που θα κληθεί σύντομα να υπογράψει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνεται δέσμευση της ελληνικής πλευράς για περικοπή σημαντικού αριθμού φοροαπαλλαγών προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3% του ΑΕΠ το 2018 αλλά και να εξασφαλισθούν πόροι για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε πανελλαδική κλίμακα από το 2018. Σύμφωνα με τον τόμο των φοροαπαλλαγών που συνοδεύει τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017

Σε τι θα μπει τσεκούρι:
1) Στην έκπτωση νοσοκομειακών και ιατρικών δαπανών από τον φόρο εισοδήματος
2) Στην έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις. (αυτό αφορά σχεδόν 3 εκατομμύρια φορολογούμενους)
3) Στο ειδικό καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης των αμοιβών των ναυτικών
4) Στις απαλλαγές από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος
5) Στην έκπτωση φόρου των 200 ευρώ που παρέχεται σε κάθε φορολογούμενο με αναπηρία 67%
6) Στην φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (εκεί υπάρχουν 118 διατάξεις που προβλέπουν φορολογικές απαλλαγές)
7) Στην φορολογία πλοίων (εδώ υπάρχουν 34 διατάξεις με φοροαπαλλαγές)
8) Στη νομοθεσία για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ (εδώ υπάρχουν 19 διατάξεις με φοροαπαλλαγές)
9) Στον Κώδικα του ΦΠΑπεριλαμβάνονται 82 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από τον φόρο ή εκπτώσεις φόρου. Μεταξύ αυτών είναι:
- Η εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% για βιβλία, εφημερίδες, φάρμακα, εμβόλια και εισιτήρια θεάτρων
- Οι μειωμένοι συντελεστές κατά 30% στον ΦΠΑ που από τον Ιούνιο ισχύουν μόνο σε 54 νησιά του Αιγαίου και θα καταργηθούν πλήρως από 1/1/2017
- Η απαλλαγή των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ
- Η απαλλαγή του εισαγόμενου επενδυτικού χρυσού από τον ΦΠΑ
- Η απαλλαγή των παιγνίων του ΟΠΑΠ και του διαδικτυακού στοιχήματος από τον ΦΠΑ
10) Στη νομοθεσία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ισχύουν σήμερα 44 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή μειωμένους συντελεστές ΕΦΚ (πετρέλαιο θέρμανσης, ναυτιλιακό πετρέλαιο)
11) Στις νομοθετικές διατάξεις για τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων περιλαμβάνονται 24 ρυθμίσεις που προβλέπουν απαλλαγές από τα τέλη ή μειώσεις τελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου