Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Αυτά είναι τα 25 νησιά της Ελλάδας που θέλει η Τουρκία


Αυτά είναι τα 25 νησιά της Ελλάδας που θέλει η ΤουρκίαΜε την απόρρητη λίστα EGAYDAAK η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία
 
«Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα»! Αυτή είναι η ελληνική μετάφραση της τούρκικης έκφρασης: «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacikve Kayaliklar» το αρτικόλεξο της οποίας είναι EGAYDAAK!
 
Αυτό είναι και το...
όνομα της απόρρητης λίστας του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας, σύμφωνα με το οποίο 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και όχι μόνο βάφονται με «γκρίζο» ως αμφισβητούμενες περιοχές.

Από 16 ως 25 κυμαίνεται ο αριθμός των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος και γύρω από την Κρήτη, στα οποία η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Παράλληλα, η Τουρκία βάζει στο στόχαστρο ακόμα 152 (!) -από τη Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως τη Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος. Δεν είναι τυχαίο που όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για την απόρρητη λίστα EGAYDAAK, η οποία ουσιαστικά αντικατοπτρίζει της τουρκικές επιδιώξεις να βάψει «γκρίζο» το Αιγαίο- και όχι μόνο.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα «γκρίζα» έως πρότινος Ίμια αποτελούν πλέον, σύμφωνα με τους προκλητικούς ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουρκικό έδαφος.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της κυριακάτικής εφημερίδας Πρώτο Θέμα τα νησιά είναι τα παρακάτω:

Βόρειο Αιγαίο: Ζουράφα, Αντίψαρα, Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσσες

Κρητικό Πέλαγος: Διονυσάδες, Δία, Κουφονήσι, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος

Κεντρικό Αιγαίο: Καλόγεροι

Δωδεκάνησα: Αγαθονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Κίναρος, Γλάρος, Λέβιθα, Σύρνα, Περγούσα, Κανδελιούσα, Μικρός και Μεγάλος Αδερφός, Μικρό και Μεγάλο Σοφράνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου