Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση «σταθμός» στη Βολισσό!

Έλληνες, ξένοι, λαθρομετανάστες μια αγκαλία στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Με μια εκδήλωση σταθμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Βολισσού, της Βόρειαδυτικής Χίου (Αμανής), της Χίου γενικότερα, αλλά και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καλωσόρισε την εορταστική περίοδο 2016-2017, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού "ο Όμηρος".

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης


Μπορεί να μην ήταν η πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει ο πολιτιστικός αυτός σύλλογος, υπό την προεδρεία της διοίκησης του Μιχάλη Ζαρταλούδη, αλλά σίγουρα, στη Βολισσό, θα είναι αυτή που θα συζητείται για χρόνια.

Η Χίος είναι ένα νησί που...
μαζί με τα υπόλοιπα του Βορείου Αιγαίου ταλαιπωρούνται από το προσφυγικό κύμα. Όμως η Βολισσός δεν στάθηκε εκεί. Πήγε πολύ πιο πέρα και για να ακριβολογούμε πολύ παραπάνω.

Τους τελευταίους μήνες, το νησί μας, η Χίος, ακούγεται συνέχεια στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών της χώρας, για τις αντιδράσεις των κατοίκων της, απέναντι στους λαθρομετανάστες, που βρίσκονται εδώ. Στα φετινά Χριστούγεννα όμως η Βολισσός, ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, το οποίο έχει στη σκεπή του ένα πανέμορφο μεσαιωνικό κάστρο, θέλησε να αλλάξει τα πράγματα. Και το κατάφερε.

Ξένοι και Έλληνες, παιδιά που μένουν στη Βολισσό, ελληνάκια, αλλά και παιδιά οικονομικών μεταναστών, τα οποία κάθε μέρα πάνε ως μια παρέα στο ίδιο σχολείο, σ' αυτό της Βολισσού, στο φάρο της γνώσης, που έχει από τα σπλάχνα του βγάλει δεκάδες επιστήμονες που προοδεύουν σ' όλους τους χώρους, παιδιά από το σωματείο ΑΜΕΑ "Ίωνες", αλλά και παιδιά από την Κιβωτό του Κόσμου (και συγκεκριμένα από το παράρτημά της, Κιβωτός του Αιγαίου), του γνωστού σε όλους πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου, που φιλοξενεί παιδιά στο Αίπος, τραγούδησαν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Δείτε βίντεο από τη χθεσινή εκδήλωση

Οικογένειες λαθρομεταναστών και γυναίκες από τις πονεμένες χώρες της μέσης ανατολής, μαζί με κυρίες του Συλλόγου, μαγείρεψαν από το πρωί και πρόσφεραν τα εδέσματα τους δωρεάν σ' όλους τους συμμετέχοντες.

Ένα πανηγύρι αλλιώτικο. Ένα πανηγύρι όχι μεν παραδοσιακό, αλλά σημερινό. Κάτι που πρέπει να κάνουν όλες οι ελληνικές κοινωνικές, μικρές και μεγάλες, για να συνεχίσουμε να έχουμε, αν θέλουμε, τον τίτλο της φιλόξενης Ελλάδας. Γιατί ξένοι δεν είναι μόνο οι καλοκαιρινοί τουρίστες, που αφήνουν χρήματα στον τόπο.

Ένα μικρό μέρος, με τεράστια όμως κουλτούρα, και ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους, τον επέλεξαν για να έρθουν να ζήσουν εδώ, κάνει τη διαφορά.

Και όλα αυτά, παρουσία:

-Ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, του σημερινού βουλευτή Χίου και πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης, του Νότη Μηταράκη, ο οποίος σφραγίζει με το παρόν του το ενδιαφέρον της Βουλής, απέναντι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που εντάσσουν στην κοινωνία μας, ξένους, μικρούς και μεγάλους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

-Αλλά και ενός εκπροσώπου του Δήμου Χίου, της αντιδημάρχου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, της μοναδικής εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου από την περιοχή της Αμανής, της Βιβής Ποταμούση, που δείχνει, ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού ο εκπρόσωπος στο Δήμο της συγκεκριμένης περιοχής, με αυτήν την κουλτούρα, έχει αναλάβει τα καθήκοντα της αντιδημάρχου Πολιτισμού, για όλο το νησί.

Και κάτι ακόμα που πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα. Στις μέρες μας, σ' αντίσταση των όσων έχουν συμβεί στο νησί μας, εναντίον των λαθρομεταναστών, στη Βολισσό, δείχνοντας ότι ο τόπος μας και οι άνθρωποι του, διακατέχονται από διαφορετική νοοτροπία, υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος μάλιστα τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη Βολισσό, ήρθε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και πλέον φιλοξενεί στο δικό του σπίτι, μια οικογένεια με δύο παιδιά, η οποία μέχρι πρότινος έμενε στον καταυλισμό της Σούδας.

Και άλλοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν στην περιοχή μας, σε δικό τους σπίτι -και βρίσκονται σε συζητήσεις με τους φορείς- οικογένειες λαθρομεταναστών, χωρίς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Βολισσού να έχει αντίρρηση.

Η Βολισσός, η Αμανή, η βορειοδυτική Χίος, έδειξε το διαφορετικό δρόμο αντιμετώπισης μιας ομολογουμένως δύσκολης κατάστασης, άραγε μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι...



  


1 σχόλιο:

  1. Δεσποινα Κουκουνή-Λαχανάρη19 Δεκεμβρίου, 2016 16:09

    Μπράβο σε όλους όσοι ανέλαβαν και βοήθησαν στην αξιέπαινη πρωτοβουλία! Εύχομαι να συνεχιστεί.
    "Ο,τι δίνεις, παίρνεις". Ας προσφέρουμε την αγάπη, τον σεβασμό, την καλοσύνη για την γαλήνη της ψυχής μας.
    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή