Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών ζητούν οι δήμαρχοι του βορείου Αιγαίου

Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών ζητούν οι δήμαρχοι του βορείου ΑιγαίουΛένε «όχι» σε νέες δομές
 
Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών ζήτησαν τρεις δήμαρχοι του βορείου Αιγαίου, οι οποίοι συνόδευσαν τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην επίσκεψή του στη Λέσβο.
 
«Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η ελάφρυνση των τοπικών κοινωνιών είναι...
το ζητούμενο και αυτό υπογράμμισε και ο Ευρωπαίος επίτροπος», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ενώ σχολίασε ότι η επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου δίνει ισχυρό μήνυμα, τόσο στις τοπικές κοινωνίες, όσο και στην Ευρώπη.

Σε ερώτηση για το αν θα δεχθεί τη δημιουργία νέας δομής στο νησί, ο δήμαρχος Λέσβου απάντησε ότι πρώτα πρέπει να γίνει η συνάντηση των δημάρχων των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

«Στόχος και οι συνθήκες φιλοξενίας να είναι αυτές που ήταν τα τελευταία δύο χρόνια και να γίνει το καλύτερο δυνατό για τα νησιά μας. Δεν χάσαμε ξαφνικά την ανθρωπιά μας εμείς οι νησιώτες και το έχουμε αποδείξει.

Όμως πλέον είναι -ξαναλέω- στόχος να ελαφρυνθούν και οι τοπικές κοινωνίες που έχουν κουραστεί. Που κουβαλούν εδώ και καιρό ένα βάρος που τους έχει λυγίσει και κινδυνεύει να τους πλακώσει», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήλωσε ότι από τα λεγόμενα του κ. Αβραμόπουλου κρατά την αναφορά του στον προσωρινό χαρακτήρα των δομών και το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση.

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήλωσε ότι από τα λεγόμενα του κ. Αβραμόπουλου κρατά την αναφορά του στον προσωρινό χαρακτήρα των δομών και το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση.

«Η άμεση αποσυμφόρηση αποτελεί την προτεραιότητα, συμπληρώνει την ανάγκη ταχύτητας στη διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου. Χωρίς αυτό κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, διαταράσσεται η κοινωνική γαλήνη, τίθενται σε αμφισβήτηση οι γεωπολιτικές ισορροπίες.

Δεν είναι δυνατόν ένα νησί όπως η Σάμος με 33.000 κατοίκους να έχει δεχθεί 5.3 φορές τον πληθυσμό του σε πρόσφυγες και σήμερα σε μια πόλη με μόλις 6.000 κατοίκους να υπάρχουν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χωρίς τη δυνατότητα να παρέχονται οι απαραίτητες συνθήκες στις ευάλωτες ομάδες, στα ασυνόδευτα παιδιά, στις οικογένειες, στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη», πρόσθεσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ο δήμαρχος Σάμου ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει νέος καταυλισμός στη Σάμο. «Υπάρχει περίπτωση άμεσης αποσυμφόρησης με τα κριτήρια που έχουν τεθεί στη βάση των ανθρωπιστικών αξιών. Αυτό και μόνο μπορεί να γίνει. Νομίζω επίσης ότι η επιτάχυνση σε περιπτώσεις που είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι δε θα δικαιωθούν σε θέματα ασύλου όπως παραδείγματος χάριν στους προερχόμενους από την Αλγερία που έχουν δικαιωθεί μόνο στο 0,6% αποτελεί μια βάση διαδικασίας.

Αν στις δευτεροβάθμιες προσφυγές είχαν τεθεί τέτοια κριτήρια θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε σε αντιστοίχηση με τη Γερμανία που διεκπεραιώνει χιλιάδες υποθέσεις το μήνα, για ένα μεγάλο αριθμό διεκπεραιωμένων υποθέσεων», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς τόνισε ότι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών δεν είναι μόνο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πραγματική ανάγκη προκειμένου να γίνει πραγματικά ανθρωπιστική διαχείριση των ροών.

«Γρήγορες, σωστές και βιώσιμες λύσεις μπορούν να υπάρξουν. Για τα κέντρα κράτησης νομίζω πως δεν μπορούμε να συζητάμε οτιδήποτε προτού υπάρξει αποσυμφόρηση. Νομίζω πως αυτό που έχει χαθεί είναι η αίσθηση ότι υπάρχει πραγματικά έλεγχος και σχέδιο για τη βιώσιμη αντιμετώπιση του φαινομένου», συμπλήρωσε.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, τόνισε ότι δεν επαρκούν οι επισκέψεις και οι διαπιστώσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Χρειάζονται πράξεις και έργα και αυτά περιμένουμε», πρόσθεσε.

Στην επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου αναφέρθηκε με δήλωση του και ο βουλευτής νομού Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο κ. Αθανασίου δήλωσε: «Η οικονομία του τόπου καταστρέφεται. Η εγκληματικότητα είναι εκτός ελέγχου. Ο πολίτες δε νοιώθουν ασφαλείς στον τόπο τους.

Οι συνεχείς επισκέψεις επωνύμων, που περιορίζονται σε διαπιστώσεις, δεν αρκούν. Απαιτούνται λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές. Και αυτές είναι: άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, καταγραφή των ΜΚΟ καθώς και οικονομικός και δημοσιονομικός έλεγχός τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου